* Priboj najbolji primer kako relativno nerazvijena opština konkretnom inicijativom i finansijskom podrškom  doprinosi razvoju zadružnog sektora
 
Stupanjem na snagu, 8. januara 2016. godine, novi Zakon o zadrugama omogućio je jednostavniji način osnivanja zadruga i organizovanja kompletnog zadružnog sektora u Srbiji. Broj osnivača jedne zadruge sa 10 smanjen je na pet, a minimalan osnivački ulog je svega 100 dinara. Ranijim zakonskim propisima za zemljoradničke zadruge nije bila predviđena državna pomoć, a novi zakon daje osnov da Republika, pokrajine i lokalne samouprave subvencionišu osnivanje i rad zemljoradničkih zadruga. 
Država je, istina, i pre izglasavanja novog zakona pomagala zadrugarstvo, ali nedovoljno, što je, između ostalog, devedesetih godina prošlog veka doprinelo propadanju zadruga. Takvo stanje se poslednjih godina znatno izmenilo, najviše zahvaljujući zalaganju Kancelarije za regionalni razvoj Vlade Srbije i ministra bez portfelja Milana Krkobabića. Država je u osnivanje novih i revitalizaciju starih zadruga  za tri godine uložila 1,7 milijardi dinara, a osnovano je 650 novih zadruga na republičkom i pokrajinskom nivou. Bespovratna podsticajna sredstva dobile su 152 zadruge, čime je značajno potpomognuto investiranje i opstanak zadružnog sektora. 
Iako je i ranije u nadležnost lokalnih samouprava i gradova, u  članu 20 Zakona o lokalnoj samoupravi, bila upisana obaveza da su opštine dužne da podstiču i pomažu razvoj zadrugarstva, malo koja je, za protekle četiri godine, u svom buxetu opredelila sredstva za osnivanje i podsticaj rada zadruga.  Vest da je Opština Priboj odlučila da, na osnovu sprovedenog konkursa, sa pet miliona dinara  bespovratno subvencioniše  rad i opremanje dve zadruge: ZZ "Sastavci" i ZZ "Polimlje - Produkt" svakako je privukla veliku  pažnju. 
- Ovo su, nakon bezmalo četvrt veka, prve osnovane zemljoradničke zadruge u našoj opštini. S obzirom na to da je veliki broj poljoprivrednika bio neorganizovan, posebno oni s malim posedima, smatrali smo da su zadruge pravo rešenje za njih. Stigla je pomoć od Kacelarije za regionalni razvoj Vlade Srbije, a mi smo sa svoje strane izdvojili sredstva kako bi podstakli i unapredili njihovo poslovanje, rekao je Lazar Rvović, predsednik male opštine Priboj, smeštene na tromeđi  Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. 
Prva osnovana zadruga ZZ "Sastavci" oformljena je u maju prošle godine na inicijativu pet poljoprivrednika iz mesne zajednice Sastavci, a u međuvremenu pristupilo joj je još 20 zadrugara. Osnovna delatnost  zadruge je  stočarstvo, odnosno proizvodnja mleka.
- Dobijena sredstva lokalne samouprave  uložili smo u  nabavku laktofriza, aparata za mužu i nabavku grla. Očekujemo da će Zadruga u narednom periodu  okupiti još više stočara i podsticajno delovati na mlade da se opredele za stočarsku proizvodnju  i opstanak na selu, kaže Mileta Ikonić, direktor ZZ "Sastavci".
Pribojska opština nadaleko je poznata po voćarima, pogotovo malinarima. Registrovano ih je više od 1.000, a površine njihovih zasada se kreću od nekoliko ari do više desetina hektara. Poslednjih decenija voćari, ali i povrtari ovog dela Zlatiborskog okruga, imali su velike probleme sa otkupom pa su, konačno, rešili da se organizuju  i na taj način budu konkurentniji na tržištu. Krajem prošle godine, uz pomoć  lokalne samouprave, osnovali su ZZ "Polimlje - Produkt", s namerom da se okupe svi voćari i povrtari na jednom mestu.
- U ovom momentu praktično smo još uvek u fazi osnivanja i animiranja zadrugara i kooperanata. Načelna i finansijska podrška Opštine  mnogo nam znači  i očekujemo da ćemo, uveren sam, već ove godine moći da objedinimo sve voćare i povrtare na teritoriji naše opštine, kaže  Hasan Xanović, direktor ZZ "Polimlje - Produkt" navodeći da je u planu Zadruge da u dogledno vreme, kada se stabilizuje proizvodnja, razvija i prerađivačke kapacitete.
Boraveći nedavno u Priboju, ministar bez portfelja Milan Krkobabić  istakao je da je Priboj  najbolji primer kako jedna relativno nerazvijena opština, konkretnom  inicijativom i finansijskom podrškom  doprinosi razvoju zadružnog sektora. Predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović ocenio je da je  pomoć pribojske  lokalne samouprave novoosnovanim zadrugama odlično rešenje i istakao da   ulaganje u zadruge i za samu opštinu ima pozitivan uticaj.
- Ulaganjem buxetskih sredstava u osnivanje i razvoj zadruga, osim koristi za zadruge, i opština Priboj  će, takođe, imati  povratne efekte na prihode buxeta  s obzirom na povećanje proizvodnje i prometa poljoprivrednih proizvoda, rekao je Mihailović apelujući na druge lakalne samouprave u Srbiji da preispitaju politiku subvencionisanja   proizvodnje na svojoj teritoriji i deo sredstava preusmere u korist jačanja zadruga i zadružnog organizovanja.
K. Rajević