Biljka anis (Pimpinella anisum), poznata još i kao aniš, anason, slatki janež, slatki komorač i slatki kumin, jednogodišnja je zeljasta biljka koja izraste od 0,5 do jedan metar visine. Raste u Sredozemlju, a potiče iz Egipta i Male Azije. U antičko doba u Grčkoj je korišćen za aromatizaciju vina, a potom su ga Rimljani preneli u Toskanu, odakle se dalje širio po Evropi.
Zbog aromatičnog mirisa, još u srednjem veku uzgoj ove biljke proširio se na srednju Evropu i od tada je anis cenjen začin u mnogim poslasticama i jelima. Povoljan uticaj anisa na ljudski sistem za varenje bio je poznat i u doba Rimljana, pa su se poslastice s ovim začinom posluživale na kraju bogatog obroka, kako bi se sprečile eventualne probavne smetnje.
Ovaj začin se preporučuje pre svega za otklanjanje gorušice i mučnine, a deluje i protiv nadimanja, gasova i grčeva u stomaku. Olakšava varenje hrane, i to ukoliko se konzumira na kraju obroka.
Lekoviti deo biljke je plod, odnosno zrelo seme, koje sadrži eterično i masno ulje, proteine, ugljene hidrate. Dominantni sastojak eteričnog ulja je transanetol od koga i potiče specifična aroma i slatkast ukus. Poseduje vitamine A i C, folnu kiselinu, kao i minerale kalcijum, magnezijum, fosfor, kalijum. Da bi bilo što delotvornije, seme se sakuplja isključivo po suvom vremenu, u avgustu i septembru kada plod dozreva. Ubrane semenke se raspoređuju na toplom i prozračnom mestu, pri čemu se tokom sušenja obavezno okreću.
Anisovo ulje povoljno utiče na organe za disanje, potenciju, centralni nervni sistem, otklanja nesanicu, podstiče cirkulaciju, jača srce i želudac. Blagotvorno deluje i na ženske hormone tako da reguliše neurednu menstruaciju.
Anis se može naći u mnogim čajnim mešavinama za kašalj i bronhijalnu astmu. Čaj od anisa će dobro doći i dojiljama jer pospešuje lučenje mleka.
U kuhinji i u lekovite svrhe upotrebljavaju se semenke anisa koje mogu biti cele, izgnječene ili samlevene. Seme anisa se može kombinovati i s drugim čajevima u lekovite svrhe ili samo radi arome, kao što se eterično ulje anisa često dodaje likerima. Grickanje semenki anisa zaustavlja štucanje.
Anis se danas najviše koristi kao začin za kolače, pecivo i hleb. U nekim krajevima se njime začinjavaju sosovi, variva i salate. Pekmez i kompot od šljiva takođe dobijaju posebnu notu ako se začine anisom. Ovaj začin se dosta koristi i u industriji kolača i slatkiša, kozmetičkih proizvoda i u proizvodnji likera.
Zagovornici narodne medicine seme anisa preporučuju kao delotvorno sredstvo koje čisti krv i jača nerve. Preporučuju ga i za čišćenje nakupljene sluzi iz pluća, želuca, mokraćne bešike i bubrega, ali i za regulisanje neredovne menstruacije. Preporučuje se i osobama koje pate od nesanice.
Eterično ulje anisa se od davnina upotrebljava za smanjivanje apetita. Takođe, koristi se i za pospešivanje cirkulacije i uklanjanje celulita. Međutim, treba voditi računa da se eterično ulje ne drži na svetlosti i vazduhu, jer tako izloženo gubi važan sastojak, anetol. Zato dobri poznavaoci njegovih korisnih sastojaka savetuju da je najbolje koristiti sveže ulje.

UNIVERZALNI ČAJ

Ovaj čaj ima široku lepezu delovanja, ali ga narodni lekari preporučuju posebno za disajne puteve i organe za varenje. Spravlja se tako što se jedna kašičica semena anisa prelije sa dva decilitra ključale vode, ostavi poklopljeno da odstoji 15 minuta, a zatim procedi. Čaj se pije tri puta dnevno posle glavnih obroka, mada je najdelotvorniji ako se uzima između obroka i pre spavanja. Pije se vruć i u gutljajima, zaslađen medom, ako je reč o oboljenjima disajnih organa, dok se za lečenje organa za varenje (želuca i creva) pije bez meda, nezaslađen.


PROTIV NADUTOSTI

Za uklanjanje osećaja nadutosti koji se obično stvara posle obilnih obroka ili konzumiranja teško svarljive hrane, anis je pravi lek. On istovremeno dezinfikuje i umiruje želudac, reguliše varenje, sprečava grčeve i nadutost.
Lek se sprema tako što se kašičica samlevenih plodova anisa kuva desetak minuta u dva decilitra mleka. Kada se mleko ohladi, doda se kašičica meda i tako spravljeno pije se nekoliko puta u toku dana, dok smetnje ne prestanu.