* Požar na farmi progutao pedesetak ovaca, a uz pomoć Opštine i solidarnosti kolega stočara uspeli su da obnove i uvećaju stado
 
Iako na površini od 38.000 hektara oranica imaju najviše razvijenu ratarsku proizvodnju i izobilje žitarica, u opštini Apatin generalno nisu zadovoljni stočnim fondom. U odnosu na veličinu zemljišta kojim raspolažu, poljoprivrednika koji se bave stočarskom proizvodnjom, po proceni stručnjaka, u pet postojećih katastarskih opština trebalo bi da bude daleko više. Poslednjih godina stanje u tom pogledu se popravlja, na svu sreću, a posebno je to vidljivo u ovčarstvu gde, pored tradicionalnih odgajivača iz Svilojeva, interesovanje za držanje stada ovaca sve više pokazuju i Apatinci.
Porodica Nedeljke i Vladimira Kosanovića spada među pionire novog talasa omasovljenja stočnog fonda koje opština Apatin zdušno podržava. Od dobijenih 150.000 dinara opštinskih subvencija Kosanovići su pre šest godina kupili 20 umatičenih grla il de frans i na svom salašu na obodu Apatina krenuli sa uzgajanjem i omasovljenjem stada.
Tekst i foto: K. Rajević
 
Kompletan tekst pročitajte u novom broju lista Poljoprivrednik.