* Srbija priprema zakonska rešenja za upotrebu insekata u hrani za ribe, živinu i kućne ljubimce, na čemu se u svetu odavno eksperimentiše
 
Ma koliko u ovom trenutku izgleda neverovatno, u svetu se odavno i sve intenzivnije eksperimentiše u nastojanju da se pronađu alternativni izvori proteina za neku dalju ili, možda bližu budućnost. U tom smislu najčešće se pominje upotreba algi, lucerke, prerađevina životinjskog porekla, ali i komaraca, muva i drugih insekata za ishranu riba, živine, kućnih ljubimaca i drugih životinja. O ovim pitanjima detaljno se razgovaralo na panel-diskusiji u okviru teme: “Održivi i pristupačni proteini u stočnoj hrani: izazovi i mogućnosti”, koju je organizovala Ambasada Kraljevine Holandije u Beogradu tokom 89. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.
– Ovo je sektor koji je često na meti različitih diskusija – rekao je Koen van Gineken, ataše za poljoprivredu holandske Ambasade. – Tu se najčešće govori o zagađenju životne sredine zbog prevelikog prisustva azota, amonijaka i drugih zagađivača, koji potiču iz intenzivnog stočarstva. Najaktuelnije je pitanje stočne hrane. Soja je veliki izvor proteina, ali njeno obezbeđivanje sada izaziva zabrinutost, jer se ona, uglavnom, proizvodi u Južnoj Americi, gde se obradive površine naglo šire na račun šuma. Farmeri u Holandiji i mnogim drugim državama su zabrinuti zbog prevelike zavisnosti od lanca snabdevanja iz inostranstva. Potrebno je naći uravnoteženi balans i održivost potencijalnog rešenja. Otuda se u nauci i kompanijama u Evropskoj uniji uveliko razmatraju mogućnosti da se, pored povećanja površina pod sojom, pronađu alternativni načini obezbeđivanja proteina.
B. Krstin
 
Kompletan tekst pročitajte u novom broju lista Poljoprivrednik.