* Na Novosadskom poljoprivrednom sajmu je bilo izloženo 45 lipicanera sa utvrđenim direktnim poreklom od osam osnovnih linija, među kojima je većina već dobijala najveća priznanja kod nas i u svetu
Na nedavno održanom 88. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu nastupalo je 35 izlagača konja. Najveću pažnju privlačilo je 45 konja lipicanske rase, među kojima je bilo dvadesetak onih koji su i ranijih godina osvajali vrhunska priznanja. Karakteristično je da je postojala izuzetno jaka konkurencija, jer su svi lipicaneri na Sajmu lane prošli test DNK analize, kojom se utvrđivalo direktno poreklo koje priznaje Međunarodno udruženje odgajivača lipicanera – LIFA. Radi se o osam danas priznatih linija pastuva lipicanske rase: Conversano, Favori, Incitato, Maestoso, Neapolitano, Pluto, Siglavy i Tulipano. DNK analiza je pokazala da u Srbiji postoji najmanje 300 njihovih direktnih potomaka, što našem konjarstvu znatno podiže ugled.
– Već treću godinu moj pastuv Conversano Drava XIV osvaja titulu apsolutnog šampiona Novosadskog sajma, kaže Ivan Katić iz Farkaždina kod Zrenjanina. – Uzgojem lipicanera bavim se 20 godina. Sada u štali imam jednog pastuva, četiri kobile i dva ždrebeta. Lipicaneri su carski konji izuzetne lepote – za srce i dušu. Vrlo su inteligentni, temperamentni, gordog držanja i gracioznog hoda, što se posebno vidi u toku jahanja ili porezanja u fijakerima. Sada su posebno popularni i za priplod. Ljubitelji konja ih izuzetno cene. Moj pastuv je rođen 2019. godine. Do sada je imao 150 pripusta, a njegovi potomci su nasledili najlepše osobine. Odgajivači u Hrvatskoj i Mađarskoj pokazuju veliko interesovanje za seme od ovog pastuva, što će mu dodatno uvećati cenu, koja sada iznosi preko 40.000 evra.


Bora Jovanović, doktor veterine iz Beograda, izlagao je na Sajmu pastuva Neapolitano Caprica starog sedam godina. Ova plemenita životinja je po majci potomak lipicanske rase iz ergele grofa Erce iz Vukovara. Proteklog leta je, nakon DNK analize, stekao kompletni pedigre prema LIFA standardima. Već od ranije ima titulu šampiona Novosadskog sajma. Početkom septembra je na Evropskom šampionatu lipicanera u organizaciji LIFA u slovačkom gradu Topolčanka osvojio prvo mesto u kategoriji pastuva između sedam i deset godina starosti. Istovremeno, osvojio je drugo mesto na šampionatu te izložbe u konkurenciji najlepših primeraka lipicanske rase među grlima iz 72 ergele šest vodećih evropskih država u ovoj oblasti. Ovaj odgajivač u svojoj štali ima četiri lipicanera, što je porodična tradicija. Troškovi održavanja lipicanera nisu mali, ali ljubav prema tim plemenitim životinjama nema cenu.
Uzgoj lipicanske rase konja ima najdužu tradiciju u Austriji, Sloveniji, Italiji, Mađarskoj i Rumuniji, a nešto kraće i u Srbiji. Širenje ove rase nastalo je u okvirima velikih carstava u Evropi, ali i tokom preseljavanja ergela radi očuvanja u toku Napoleonovih i drugih ratova. Izvestan broj lipicanera u Srbiji vodi poreklo od grla koja su zaostala ili kupljena u susednim državama. Računa se da imamo preko 2.000 grla lipicanske rase. Koliko njih će dobiti potvrdu o direktnom potomstvu od najvažnijih linija lipicanera, ostaje da se vidi tokom nastavka DNK analize, koja se obavlja u Srbiji uz potvrdu licenciranih laboratorija u Nemačkoj.
Tekst i foto: B. Krstin