* Za ukupnu aktivnost na podsticanju proizvodnje sira u Vojvodini Pokrajina je predvidela deset, a za samu kampanju dva miliona dinara
 
U Vojvodini postoji veći broj malih proizvođača vrlo kvalitetnog sira, dobijenog uz striktnu kontrolu stočne hrane, mleka i prerađevina. O tome svedoče i brojne vrhunske nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Tako je "gorski sir" iz Jaska nedavno osvojio prvo mesto u Londonu, a porodična mlekara "Radišić" iz Čuruga je privukla veliku pažnju predstavnika moćnih trgovinskih lanaca, pa se njihovi proizvodi nalaze i na policama supermarketa. U poslednje vreme supermarket "Lidl", dva-tri puta godišnje, organizuje promociju proizvoda iz Srbije, kada dolazi do izražaja i kvalitet domaćih sireva. Proizvodi iz Vojvodine često se nalaze na menijima poznatih hotela, restorana, kafića i u maloprodaji, gde je manji uticaj zbivanja na tržištu. Glavni problem je što mali proizvođači sira nemaju uvek dovoljne količine da svoje poslovne partnere redovno snabdevaju tokom čitave godine i ne dobijaju odgovarajuću cenu za svoj vrhunski kvalitet prerađevina. Bio je to razlog da, nakon niza razgovora sa malim proizvođačima sira pre nekoliko meseci, Privredna komora Vojvodine i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, odluče da pokrenu široku kampanju za promociju sira proizvedenog u Vojvodini. Održan je i veći skup na kome su predstavnici resornog ministarstva govorili o neophodnim aktivnostima za sertifikaciju, standardizaciju proizvoda i o mogućnostima plasmana na domaćem i stranom tržištu. Prvi korak za promociju biće učinjen na štandu Vojvodine na Sajmu u Bijeljini, od 7. do 9. oktobra ove godine, gde će nastupiti veći broj malih proizvođača sira.
– Najpre smo ustanovili kakvom ponudom sira raspolažemo, da bismo se odlučili za neophodnu marketinšku aktivnost tokom nastupanja na domaćem i stranom tržištu, rekao je na 88. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. – Sačinili smo platformu preko koje će mali proizvođači sira moći da kontaktiraju sa velikim trgovinskim lancima, ali i sa drugim potencijalnim kupcima. Učinjeno je to u saradnji sa proizvođačima voća i onim u organskoj proizvodnji. Krenućemo u opsežnu kampanju promocije sireva proizvedenih u Vojvodini, pri čemu ćemo preuzeti na sebe sve neophodne troškove. Narednih dana ćemo otvoriti i čitav niz konkursa za podsticanje njihovog razvoja i uspešnijeg nastupa na tržištu. Za ukupnu aktivnost na podsticanju proizvodnje sira u Vojvodini Pokrajina je predvidela deset, a za samu kampanju dva miliona dinara.
Prema rečima Mladena Petkovića, sekretara Udruženja poljoprivrede PKV, većina proizvođača se jasno opredelila za strukturu svoje proizvodnje, pa se tačno zna šta, ko, kako i koliko proizvodi. Mnogi od njih su se već nametnuli svojim kvalitetom, količinama, cenom i odgovarajućim pakovanjima u supermarketima i ekskluzivnim restoranima. Oni treba da budu lokomotiva za sve koji imaju želju da uđu u ovakav posao pogodan za naša seoska domaćinstva. O tome će biti više reči narednih meseci, tokom kojih će biti izrađen strateški plan promotivnih aktivnosti i podrške proizvođačima sira. 
Već prvi ambiciozni koraci u promociji sira proizvedenog u Vojvodini pokazuju da je moguće stvoriti ozbiljan brend za plasman na domaćem i stranom tržištu uz što manje pratećih troškova koji su, najčešće, preveliki pojedinačni zalogaj za male proizvođače. Formiran je sajt posvećen sirevima Vojvodine, koji će biti promovisan na društvenim mrežama, sa video-snimcima celokupnog toka proizvodnje. Biće predstavljeni svi mali proizvođači sa svojom ponudom i detaljnim opisom načina proizvodnje, od korišćenja stočne hrane, preko analize kvaliteta mleka i sira u laboratorijama Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, pa sve do praćenja zdravstvenog stanja svake krave u Naučnom institutu za veterinu u Novom Sadu. Cilj je da potrošači imaju kompletne informacije i sigurnost prilikom poručivanja željenih količina i vrsta sireva.    
B. Krstin
 
 
Sir po kraljevskom receptu
Bojana Plavšić iz Mokrina je među prvim malim proizvođačima sira uspela da obezbedi svoje mesto na širokom tržištu u Srbiji, zahvaljujući specijalnom receptu kojeg je njena majka dobila od kuvara kraljevske porodice Karađorđević. Poseban ugled stekla je sa tvrdim sirom, rolovanim sirom, kačkavaljem, sitnim sirom  i gaudom. Nažalost, poslednjih godina suočava se sa velikim nevoljama zbog ilegalnog prodora jeftinih sireva iz uvoza, kao i zbog enormnog porasta cena stočne hrane. Grčevito se bori da obezbedi stočnu hranu za zimu i tako održi farmu od 140 krava muzara i teladi. Mnogim malim proizvođačima sira to ne polazi za rukom, pa prodaju krave i napuštaju ovu izuzetno važnu delatnost za ekonomsku održivost seoskih domaćinstava.
 
 
 
Generacijski posao
Mlekara "Farmer" u Čurugu nastala je iz poljoprivrednog gazdinstva pre četiri godine nastavljajući porodičnu tradiciju dugu sto godina u ratarstvu, proizvodnji mleka i sira. Svaka snajka je u to unela neki svoj lični pečat dograđujući novi recept, kvalitet i količine sireva.
– Ja sam četvrta generacija koja se bavi ovim poslom, na osnovu iskustva moje svekrve, kaže Zorica Radišić, po obrazovanju apotekarka. – Imamo 23 muzne krave, koje hranimo pažljivo biranim produktima sa naših njiva. Od njihovog mleka ekstraklase proizvodimo mlade, sveže sireve, sir u krišci, rolovani sir, običan i, od pre tri godine, sa dodacima, kao i polutvrdi sir koji se po osobinama nalazi između gaude i ementalera. U konsultaciji sa naučnicima i stručnjacima u ovoj oblasti, kao i putem praćenja odgovarajuće literature, uvela sam i premijum sir, kojeg želim da usavršavam u što većoj meri. Od naučnih institucija, koje prate moju kompletnu proizvodnju, redovno dobijam potvrde o vrhunskom kvalitetu mleka i sireva. Pored rolovanog sira, proizvedenog ručno, sa kojim smo prepoznatljivi na tržištu, nastojim da se na "mapi sireva iz Vojvodine" nađu i moji ostali proizvodi. U narednom periodu imam cilj da lepezi mojih sireva, koji ne sadrže aditive i konzervanse,  uz pomoć stručnjaka, obezbedim mogućnost dugoročnijeg korišćenja.