* Sve više ovčara uviđa važnost udruživanja kako bi se uspešnije borili za unapređenje proizvodnje i bolji status na tržištu
 
Nedavno smo pisali o tome da je u Kragujevcu osnovano Udruženje odgajivača ovaca Srbije (UOOS), čiji je cilj da okupi što više članova sa teritorije čitave naše zemlje kako bi se zajedno borili za unapređenje proizvodnje i bolji status na tržištu. Za vrlo kratko vreme nakon osnivanja Udruženje je dobilo 70 novih članova koji su se učlanili popunjavanjem pristupnice na sajtu www.uoos.rs ili putem zvanične fejsbuk grupe. Trenutno ima 100 registovanih, 30 on-lajn prijava čeka odobrenje, a pristiglo je i oko 50 pisanih pristupnica. Aktivna je i vajber grupa, a Udruženje je uspelo da za kratko vreme stupi u kontakt sa dvema klanicama koje su izrazile spremnost da po korektnim cenama otkupljuju jagnjad članova.
– Gotovo svakodnevno imamo neke aktivnosti u okviru Udruženja, novi članovi nam i dalje pristupaju, ali priželjkujem još veći odziv. Ovčari moraju da shvate da samo udruženi i organizovani možemo nešto da uradimo za sebe. Veliko opterećenje predstavlja nam i trenutna epidemiološka situacija zbog koje trpimo i mi odgajivači, ali i klaničari koji su izrazili želju da sarađuju sa nama. Slali smo i dopis resornom ministarstvu nadajući se pomoći, ali do sada nismo dobili odgovor, priča Marko Janković, predsednik Udruženja.
Janković napominje da ohrabruje to što, prema njegovom mišljenju, sve više ovčara uviđa važnost udruživanja i zajedništva. To je, kako kaže, najvidljivije u vajber grupi Udruženja, koja trenutno broji 200 članova. U početku su se članovi grupe često prepirali, a sada je ton komunikacije, kako kaže, sasvim drugačiji. Uglavnom se razmenjuju mišljenja i saveti, što je i cilj.
– Svesni smo toga da je važno da omasovimo organizaciju, ali i toga da nećemo moći da značajno popravimo svoj položaj sve dok nekoga budemo morali da vučemo za rukav da nam pomogne. Zato je krajnji cilj Udruženja da izgradi svoju klanicu kako bi članovi u svakom trenutku imali gde po korektnoj ceni da prodaju jagnjad, kaže Janković.
Naš sagovornik napominje da je slična situacija i sa vunom koju niko neće, pa je više od polovine ovčara baca. Sa druge strane, vuneni odevni predmeti na našem i inostranom tržištu dostižu astonomske cene, što nema nikakvog smisla. Marko Janković je autor projekta koji je napisao u nadi da će dobiti sredstva za izgradnju pogona za preradu vune.
Količina, kvalitet i kontinuitet su ono na čemu će Udruženje insistirati u svom radu kako bi osigurali plasman svojih proizvoda. Za sada nastavljaju da rade na omasovljenju, i nadaju se da će, kada prođe ova kriza, koja je dobrim delom zaustavila poslovanje, odgovoriti zahtevima domaćih, ali i inostranih kupaca. Uz, razume se, korektnu nadoknadu za svoj trud.
 
A. Milić
 
KAKO POSTATI ČLAN
 
Svi koji žele da postanu članovi Udruženja, a imaju imejl adresu, mogu da se registruju popunjavanjem pristupnice na sajtu www.uoos. Druga opcija je da se sa fejsbuk stranice Udruženja skine i odštampa pristupnica. Treba je potom popuniti i poslati na adresu Uruženja koja je navedena na pristupnici. Članarina iznosi 500 dinara godišnje, ali članovi nisu u obavezi da je odmah uplate.
 
HUMANOST NA DELU
 
Dok ovčari čekaju bolje dane, rešili su da pomognu onima kojima je to neophodno. Svi članovi Udruženja odgajivača ovaca Srbije, koji su u mogućnosti, pozvani su da poklone po jedno jagnje. Jagnjad će u saradnji sa Eparhijom raško-prizrenskom biti prosleđena narodnoj kuhinji na Kosovu i Metohiji početkom naredne godine.