* Organizuje proizvodnju tovnih pilića, ćurića, odgoj koka nosilja, a u toku je izgradnja objekta kojim će udvostručiti proizvodnju brojlera
 
Radomir Dosković je vlasnik živinarske farme u mestu Đurđevo u opštini Rača. Ovim poslom se, kako kaže, bavi više od četiri decenije. Živinu je počeo da uzgaja još dok je živeo u Prijepolju, ali je svojevremeno kupio objekte u Đurđevu koji su bili u lošem stanju i renovirao ih. Sada je u ovom mestu skoncentrisana glavna živinarska proizvodnja, pre svega odgoj tovnih ćurki, tovnih pilića i koki nosilja. Deo proizvodnje i dalje postoji u Prijepolju, ali i na nekoliko farmi u drugim mestima. Uporedo sa poslom, odlučio je i da život nastavi u Đurđevu koje je postalo dom njemu, supruzi i trima ćerkama.
– Kada sam kupio farmu, na njoj su bila samo dva objekta u lošem stanju i nije bilo puta. Renovirao sam objekte i izgradio nove, tako da ih sada ima pet. U njima organizujem tov pilića, oko 45.000 u turnusu. Takođe gajim ćurke, blizu 15.000, kao i koke nosilje, oko 26.000. Trenutno gradim još jedan objekat u koji će moći da stane još 45.000 tovnih pilića, priča Dosković i dodaje da mu u poslu pomaže porodica, ali i stalno zaposleni radnici.
Ćerke, po njegovim rečima, ne mogu baš mnogo da se angažuju na farmi, jer su izabrale neke druge poslove. Jedna je lekar, druga elektroinženjer, treća student prava. Međutim, zet mu je važan saradnik u poslu. Između ostalog, zadužen je da razvozi robu kupcima. Zbog obima posla na farmi je stalno zaposleno osam radnika, koji imaju i obezbeđen smeštaj.
– Uzgajam tovne ćurke rase BUT big 6, a jednodnevne ćuriće uvozim iz Mađarske, jer tamo postoji matično jato.  U odgoju ćurića važno je znati da im prvih nekoliko dana treba jako svetlo, ali im kasnije takvo svetlo smeta. Moraju im se na vreme dati vitamini, pre svega kompleks B i  vitamin C, kao i lekovi. Sve što je vezano za zdravlje ćurića radim u dogovoru sa Veterinarskim specijalističkim institutom u Jagodini, sa kojim imam potpisan ugovor o saradnji. Na temperaturu se takođe mora obratiti pažnja u uzgoju ćurića i prvih nekoliko dana ona treba da bude 35 stepeni. Nakon tri do četiri dana temperaturu u objektu treba spuštati za po jedan stepen svaki dan dok ne dostigne 25 stepeni, objašnjava Dosković i dodaje da je izuzetno važno da objekat za ćuriće bude ne samo topao nego i dobro provetren sa stalnim dotokom svežeg vazduha.
Ovaj iskusni odgajivač otkrio je i jednu ”caku” koja je značajna u odgoju ćurića. Naime, on savetuje da se najmlađe životinje drže ograđene u krugu. To je, kako kaže, video u Mađarskoj i veoma je važno jer se ćurići u ovakvom prostoru kreću ukrug i ne sakupljaju se u ćoškovima. U objektima pravougaonog oblika, česta je situacija da se ćurići sakupe u ćošku i penju jedni na druge, što dovodi do većeg uginuća. Dosković kaže da uginuće na njegovoj farmi ne prelazi 1-1,5 odsto. 
Nakon 4-5 dana spaja nekoliko kružnih ograda u jednu veću, a ograde uklanja kada ćurići navrše 8-9 dana, kako bi imali pristup automatskim pojilicama i hranilicama. Sa navršene dve sedmice ćurići se prebacuju u redovne objekte, a sa četiri sedmice starosti spremni su za prodaju.
Dosković uzgaja i koke nosilje, od jednodnevnih pilića do  kokica starih 18 nedelja. Gaji crvene  i bele koke, rasa ross 308 i lohman.
– Trenutno imam 17.500 belih i 26.000 crvenih kokica. Interesantno je da u poslednje vreme raste potražnja za belim kokama, koje nose bela jaja. Naime, prema nekim istraživanjima, u jajima sa belom ljuskom nema lošeg holesterola i to je razlog zašto ih ljudi sve više traže, objašnjava ovaj proizvođač.
Hranu za životinje, kako kaže, ponekad pravi sam u sopstvenoj mešaoni, a ponekad kupuje.
– Ako u jesen uspem da jeftinije kupim kukuruz, onda ću hranu praviti u mojoj mešaoni. U proleće mi se ne isplati da kupujem kukuruz, jer je tada skup. U tom slučaju uzimam gotovu hranu, jer kada preračunam cenu komponenti, struje i nadoknadu za radnike, ne isplati mi se proizvodnja hrane, kaže Dosković.
Ovaj proizvođač,  pored farme u Đurđevu, ima i objekte u mestu Gornje Jarušice, zatim u Prijepolju, deo proizvodnje jednodnevnih pilića organizuje sa kolegom u Glibovcu, gde se nalazi matično jato. 
Sve u svemu, posao Radomira Doskovića raste i napreduje. Kaže da od države može da računa na subvencije za nabavku opreme, pa je na taj način nedavno došao do traktora. Sam će kupiti kašiku za ižđubravanje za traktor, što će dosta olakšati čišćenje objekata. Nadao se i sredstvima iz IPARD-a za podizanje novog objekta, ali je na kraju počeo da ga pravi sam, jer nije mogao da čeka.
Zadovoljan je poslovanjem, iako kaže da naplata ne ide uvek glatko. Da bi uspeo u poslu, smatra, čovek mora da ga radi pošteno da bi opstao na duže staze. Takođe kaže da je važno napraviti predah od posla i posvetiti se porodici, druženju i odmoru. Tek ako postoji balans između porodičnih, društvenih i poslovnih obaveza, čovek može da bude zadovoljan svojim životom, zaključuje naš sagovornik.
Tekst i foto: A. Milić