* Centralni događaj Sajma bila je Treća nacionalna izložba goveda simentalske rase 
* Organizovana je i izložba poljoprivrednih proizvoda, tradicionalnih jela, proizvoda domaće radinosti, rukotvorina, ukrasnog bilja, meda, vina i rakije
Tradicionalni, 12. po redu Poljoprivredni sajam u Kruševcu, održan početkom oktobra, okupio je veliki broj izlagača iz različitih oblasti poljoprivredne proizvodnje. Predstavili su se proizvođači hrane iz Rasinskog okruga. Svoje umeće u spravljanju tradicionalnih jela, proizvoda domaće radinosti i rukotvorina prikazala su brojna udruženja žena na štandovima  mesnih zajednica iz kojih potiču i u okviru kojih funkcionišu. Odgajivači ukrasnog bilja, pčelari i proizvođači rakije i vina takođe su prikazali svoje proizvode. Najveće interesovanje posetilaca svakako je bilo za Treću nacionalnu izložbu goveda simentalske rase, a u okviru 19. regionalne izložbe ovaca i koza prikazane su najbolje kolekcije ovih malih preživara. 
 Da je kruševački sajam jedan od najznačajnijih agrobiznis događaja centralne Srbije potvrdio je i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević, koji je otvarajući  ovu manifestaciju rekao da je veliki broj poljoprivrednih proizvođača prikazao svoj trud, svoje proizvode i sve ono što su radili tokom cele godine. Posebno je istakao značaj Nacionalne izložbe goveda simentalske rase, rekavši da je potpuno opravdano što se održava u okviru ovog sajma, jer je Kruševac centar stočarstva u Srbiji, a to potvrđuju nagrade i priznanja koja su kvalitetna grla s ovog područja osvojila na Novosadskom sajmu.
Stanojević je istakao da u okviru sprovođenja državne politike Ministarstvo poljoprivrede nastoji da što više mera podrške usmeri kako u biljnu, tako i u stočarsku proizvodnju. Takođe, da ojača prerađivački sektor mleka, mesa i povrća, da se uvedu savremene tehnologije, da se više pažnje posveti organskoj  i proizvodnji autentičnih proizvoda, zaštiti geografskog porekla. Cilj je da ojačaju srpski seljak i srpska poljoprivreda i da, kako je rekao, svima bude bolje.
Sa sličnim željama učesnike Sajma je u ime domaćina pozdravila gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović. Istakla je da je cilj ove manififestacije da se na jednom mestu okupe svi oni koji se bave poljoprivredom, neguju tradiciju i na taj način predstavljaju svoje selo i Grad Kruševac. Takođe, i da nauče mlade da čuvaju svoju tradiciju, podstaknu ih da se bave poljoprivredom, ostanu na selu i pomognu svojoj zemlji i sebi.
A da ima onih kojima je tradicija važna potvrđuju stočari, pre svega odgajivači goveda, koji često rade i bez velike ekonomske koristi, ali je lepo odnegovana krava ponos svakog domaćina i nema tog novca koji može da plati zadovoljstvo kada svoje lepotice s ponosom prošetaju u ringu i  drugima prikažu, za njih, ono najvrednije što imaju. Treća nacionalna izložba priplodnih goveda simentalske rase je upravo to potvrdila. Odgajivači iz desetak gradova i opština u centralnoj Srbiji doveli su na izložbu i znatiželjnim posetiocima prikazali više od stotinu lepo odnegovanih i za izložbu pripremljenih  grla simentalske rase.
Čestitke odgajivačima na prikazanim kvalitetnim grlima uputio je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željko Radošević i zahvalio organizatorima izložbe -Centralnom udruženju odgajivača goveda simentalske rase Srbije, koji su upornim radom doprineli afirmaciji govedarske proizvodnje i poboljšanju kvaliteta populacije ove rase u našoj zemlji.  To je potkrepio činjenicom da će se sledeći Kongres Evropskog udruženja odgajivača goveda simentalske rase (ESV) organizovati 2021. u Srbiji, a datum održavanja se poklapa s datumom održavanja izložbe u Kruševcu. Radošević je rekao i da država pomaže razvoj stočarstva, te da je u 2019. izdvojeno više od 10.000.000 za različite podsticaje. 
Konkurencija je bila velika, prikazana su izuzetno kvalitetna grla, pa je ocenjivačka komisija imala zaista težak zadatak. Predsednik komisije dr Vlada Pantelić, predsednik CUOGSR, kaže da su odlučivale nijanse. Članovi komisije su dobro gledali svako grlo, svaki detalj, a u nekim kategorijama su čak dodelili i dodatne nagrade. Naglasio je da su sve pratilje ravnopravne.
 U kategoriji steonih junica nagrađeno je sedam grla. Za pratilje su proglašene junice Miroslava Stanojlovića iz Velikog Šiljegovca, Dragoslava Slavnića iz Velike Plane, Milana Milakovića iz Mratišića, Srđana Anđelkovića iz Zalogovca, Vladice Brkića iz Velikog Šiljegovca i Miroslava Rajkovića iz Pardika.  Odlukom ocenjivačke komisije šampionka u najmlađoj kategoriji je grlo Mara vlasnika Gorana Pantića iz Kragujevca.
Na izložbi je prikazano dvadesetak prvotelki. Za šampionku je proglašena mlada plotkinja Lejla, vlasništvo Dejana Miladinovića iz Velikog Šiljegovca, a odgajivači pratilja su Milan Stojanović iz Pridvorice i Miroslav Rajković iz Pardika.
Za pratilje u kategoriji krava proglašene su plotkinje Bobana Miladinovića iz Velikog Šiljegovca, Radiše Rajića iz Donje Livadice, Zorana Ivkovića iz Togovčevca, Gorana Pantića iz Kragujevca. Šampionka u najstarijoj kategoriji je grlo Ida, vlasništvo Poljoprivredne škole s domom učenika u Valjevu. 
Najbolja među svim prikazanim grlima, odnosno šampionka izložbe  je krava Lara odgajivača Milana Milakovića iz Mratišića.
Ovčarska i kozarska izložba je za nijansu bolja od prošlogodišnje. Ukupno je prikazano 150 ovaca rasa sjenička, virtemberg, il de frans i 50 alpina koza. Predsednik komisije dipl. inž. Dragan Gunjak iz PSSS d.o.o. "Kruševac" kaže de se uočava blagi napredak i po broju i po kvalitetu grla, čemu su doprinele pre svega subvencije države. Odgajivači i ovaca i koza suočavaju se s ozbiljnim problemima koji utiču i na obim i na kvalitet proizvodnje. Ovčari smanjuju broj grla, jer ne mogu da nađu čobane, a kozari muku muče sa isporukom mleka, budući da mlekare neće da ga otkupljuju niti da plate adekvatnu cenu. Proizvođači sitnih preživara bi trebalo više pažne da posvete ishrani i nezi životinja, posebno orezivanju papaka.
U kategoriji ovaca prvonagrađena je kolekcija rase il de frans Dragana Stevanovića iz Starog Trstenika, drugonagrađena je iste rase, a vlasnik je Slaviša Stanojević iz Srdalja. Trećenagrađena je kolekcija rase virtemberg Zlatimira Pajića iz Stalaća.
Od prikazanih dviski najbolja je bila kolekcija rase il de frans Dejana Mišića iz Zalogovca. Drugo mesto osvojile su dviske rase sjenička vlasnika Dragana Nikolića iz Donjeg Stupnja, a treće kolekcija iste rase odgajivača Đorđa Arsića iz Zdravinja.
U kategoriji šilježadi prvo mesto pripalo je Zoranu Ćiriću iz Riljca za prikazanu kolekciju virtemberg rase. Drugonagrađena je kolekcija sjeničke rase odgajivača Gorana Petrovića iz Stalaća, a treću nagradu osvojio je Slobodan Kojić iz Gornjeg Katuna za dviske il de frans rase.
Prvu nagradu u kategoriji jagnjadi osvojila je kolekcija rase virtemberg Svetolika Ristića iz Mudrakovca, drugu kolekcija sjeničke rase u vlasništvu Slaviše Stanojevića iz Srndalja, a treću jagnjad iste rase odgajivača Dragiše Dobrodolca iz Brzeća. 
Sva tri nagrađena ovna su rase virtemberg. Šampiona je odgajio Zoran Ćirić iz Riljca, drugoplasirani je priplodnjak Svetolika Ristića iz Mudrakovca, a treće mesto pripalo je ovnu Nikole Jovanovića iz Globodera.
Na izložbi koza svoja grla predstavilo je nekoliko proizvođača. Stanislav Rakić iz Mrsaća imao je najbolju kolekciju koza, a njegova šilježad je osvojila drugo mesto u toj kategoriji. Vladan Matić iz Potočca osvojio je tri nagrade: drugo mesto za jarca i treće mesto za kolekciju koza i šilježadi. Tomislav Jovanović iz Kruševca osvojio je drugo mesto za kolekciju koza i treće mesto za izloženog jarca. Najbolju kolekciju šilježadi odgajio je Vasić Ljubomir iz Makrešana, a ovna šampiona Slaviša Stojaković iz Male Reke.
Iako su stočarske izložbe bile centralni događaj, Sajam u Kruševcu okupio je i najveće proizvođače stočne hrane, sredstava za prihranu i zaštitu bilja, semenske robe, baštenske opreme, alata, poljoprivredne mehanizacije i opreme, kao i osiguravajuće kuće i banke. 
Julkica Crnobarac
 
LARA APSOLUTNA ŠAMPIONKA
 
Milan Milaković iz Mratišića znan je među odgajivačima goveda simentalske rase kao uzoran stočar. Gotovo sva grla iz njegovog stada, ima ih 70, kvalitetna su i lepo odnegovana, a apsolutna šampionka ovogodišnje Nacionalne izložbe priplodnih goveda simetalske rase krava Lara je više puta nagrađivana. Prošle godine je na izložbi u Kruševcu proglašena za pratilju, a na izložbi u Lajkovcu četiri puta je osvajala šampionski pehar. Lara je u laktaciji dala 8.162 kilograma mleka sa 3,99 odsto mlečne masti i sa sadržajem  3,30 odsto proteina.
Šampionska titula nije jedino priznanje koje su njegova grla dobila na ovogodišnjoj izložbi u Kruševcu. I junica Ruža proglašena je za pratilju u najmlađoj kategoriji. 
Milaković kaže da se svaki posao, pa tako i uzgoj goveda mora raditi s voljom i znalački, i tada rezultati ne mogu da izostanu.  Sudeći po nagradama koja su njegova grla osvajala, i on i Udruženje odgajivača goveda simetalske rase "Kolubara" u Lajkovcu kojem pripada zaista dobro rade svoj posao.