* Dokazano je da jabukovo sirće poboljšava mlečnost krava, olakšava teljenje, a mladuncima ojačava kosti

Za razvoj živog organizma potreban je čitav sistem amino-kiselina, mikroelemenata i vitamina koje samo jabukovo sirće sadrži u svom sastavu. Jabukovo sirće je proizvod aerobne fermentacije tokom koje sirćetne bakterije iz jabuke oksidišu etil-alkohol u sirćetnu kiselinu. Osim sirćetne kiseline, sadrži i ekstraktivne materije, uglavnom ugljene hidrate, belančevine i soli. Etil-alkohol i viši alkoholi, sadržani u osnovnoj sirovini, stvaraju sa sirćetnom kiselinom, koja nastaje u toku vrenja, odgovarajuće estre ugodnog mirisa i čine karakteristične buketne materije. Osim sirćetne kiseline i odgovarajućeg ekstrakta, ono sadrži i izvesne količine amino-kiselina korisnih za ishranu.
Prema laboratorijskim ispitivanjima, jabukovo sirće ima 18 makro i mikro elemenata, a u značajnoj meri sadrži kalcijum (34,05 mg/l), magnezijum (8,64 mg/l), gvožđe (5,46 mg/l), fosfor (5,09 mg/l), silicijum (2,38 mg/l). Osim ovih elemenata, sirće sadrži osam esencijalnih amino-kiselina. To su: fenilalanin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, treonin, triptofan i valin. Od vitamina, koji su od izuzetnog značaja, sirće sadrži: riboflavin (10-65 U/l), nikotinsku kiselinu (100-260 U/l), pantotensku kiselinu (50-165 U/l).
Čisto jabukovo sirće sadrži izuzetno veliku dozu kalijuma (216,5 mg/l), zahvaljujući kojem je moguće regulisati pH živog organizma, što je bitno za kontinuiran, zdrav razvoj.
Primena jabukovog sirćeta u prevenciji i lečenju bolesti kod goveda je kod nas skoro nepoznata, ali u svetu se uveliko radi na njegovoj upotrebi u ovu svrhu. Dokazano je da jabukovo sirće poboljšava mlečnost krava, olakšava teljenje, a mladuncima ojačava kosti. Neuporedivo je bolje od antibiotika, koji ne samo da su štetni za životinje već kroz meso i mlečne proizvode indirektno utiču i na zdravlje ljudi.
Veći je broj problema i bolesti koje primena jabukovog sirćeta kao dodatka ishrani goveda može da spreči. To su akutni i hronični mastitis, jalovost, bruceloza, slaba potentnost bikova, slab apetit grla, dugo i teško teljenje, zapaljenje zglobova, podložnost nazebima, gripozna stanja, paraliza grla zbog mlečne groznice, neujednačena veličina teladi u stadu, slabost teladi, manje izražene rasne karakteristike podmlatka i dr. U upotrebi jabukovog sirćeta u ishrani goveda ili pak kroz pijaću vodu ne može se pogrešiti kao s antibioticima, jer je jabukovo sirće neotrovno i grlo će odbiti ponuđenu hranu ukoliko mu sirće nije potrebno ili je količina predozirana.
Na osnovu naučnih istraživanja (eksperiment Kiss-Bárdos) ustanovljeno je da je najpovoljniji put doziranja upravo preko vode za piće. Merenja su pokazala da je najpovoljniji odnos 1:100. Litar jabukovog sirćeta na 100 litara vode. U ovom odnosu sirće u vodi reguliše pH vode na nešto ispod pet i to je količina koju stoka rado konzumira. Ovu pH vrednost voda pod dejstvom sirćeta dugo zadržava. Merenja u pitkoj vodi za životinje pri letnjim vrućinama pokazala su da voda koja sadrži sirće ima 1.000 puta manje bakterija u odnosu na pitku vodu koja nije bila tretirana sirćetom.
Na osnovu različitih naučnih istraživanja predložene doze jabukovog sirćeta su:
● za grla koja nisu ostala steona više meseci, servis-period duži od 60 dana - uz hranu, po 50 grama jabukovog sirćeta, dva puta dnevno;
● tokom steonosti kravi, uz dva dnevna obroka, treba davati po 60 grama sirćeta do teljenja. Poslednja tri meseca steonosti, tri puta nedeljno, kravi treba davati 60 grama sirćeta sa tri kapi Lugolovog rastvora. Poslednjih 15 dana pred teljenje kravama davati ovu mešavinu dva puta dnevno uz ostalu hranu;
● kod slabosti kostiju i nogu kravama treba davati 100 grama sirćeta dnevno;
● u slučaju male mlečnosti kravama treba davati do 100 grama sirćeta dnevno;
● prilikom preteranog lučenja sluzi iz gubice i protiv kašljanja treba davati 100 grama jabukovog sirćeta dnevno;
● ukoliko goveda češće dobijaju 100 grama jabukovog sirćeta sa tri kapi Lugolovog rastvora, biće zaštićenija od vaši, stočnih muva, abortusa i stočnih parazita;
● prilikom pobačaja preporučuje se 50 grama sirćeta i tri kapi Lugolovog rastvora uz svaki obrok.
Kod jedinki koje dobijaju tretman jabukovim sirćetom aktivnost enzima je daleko intenzivnije izražena nego kod onih bez tretmana. Intenzivirana enzimska aktivnost pomaže boljem iskorišćavanju stočne hrane, a samim tim pospešuje i tov. Jabukovo sirće može da se daje i ovcama, kozama, konjima, psima, a i živini kod koje će ljuska jajeta biti znatno čvršća. Životinje kojima se daje jabukovo sirće su znatno otpornije, zdravije i imaju veću proizvodnost.
Lugolov rastvor je rastvor joda (rastvor 5% elementarnog joda u 1% rastvoru kalijum-jodida). Pribor i sastojci neophodni za pravljenje Lugolovog rastvora su bočica od neprozirnog stakla sa plastičnim čepom zapremine 50 mililitara, 500 mililitara destilovane vode, granulirani jod - 25 grama i granulirani kalijumov jodid - 50 grama. Kalijumov jodid se otopi u 250 mililitara destilovane vode i lagano meša staklenom pipetom. Postepeno se dodaju kristali joda i dopuni se vodom. Pripremljeni rastvor se promućka. Ostavi se da odstoji bar 24 časa, uz povremeno mućkanje. Nakon 24 časa, spreman je za upotrebu.

Mr Violeta Petrović Luković
PSSS "Kragujevac"

PRAVLJENJE JABUKOVOG SIRĆETA

Treba koristiti neprskane jabuke, i to one što neuglednijeg izgleda i sa pokojim crvom, samo da ne budu sasušene ili pokvarene. Jabuke najpre treba dobro oprati i očistiti. Obavezno se bacaju semenke. Očišćene jabuke se samelju, da budu što usitnjenije. Samlevene jabuke se stave u bure ili neku drugu staklenu posudu, u zavisnosti od količine. Treba ih dobro izgnječiti da puste svoj sok. Izgnječene jabuke se preliju rastvorom vode i šećera. Na pet kilograma mlevenih jabuka potrebno je oko 200 grama šećera i najmanje dva litra vode. Jabuke moraju biti potpuno prelivene vodom. Posuda se napuni do tri četvrtine svoje zapremine i prekrije krpom ili gazom. Posudu s jabukama nikako ne treba potpuno zatvoriti! Fermentacija jabuka traje nekih desetak dana na toplom mestu. Na početku vrenja jabuke su na površini, a kada se vrenje završi, padnu na dno posude. Pripremljeni rastvor ocediti i držati na mračnom i tamnom mestu.