Sudeći po broju izlagača i grla koza na ovogodišnjoj sajamskoj manifestaciji, ne bi se moglo zaključiti da kozarstvo ima sve više poklonika. Samo četiri izlagača prikazala su ukupno 41 grlo različitih kategorija koza alpina rase. Ipak, po oceni komisije, životinje prikazane na Sajmu odličnog su kvaliteta i oslikavaju ukupnu kozarsku proizvodnju.
Dejan Mitić iz Svrljiga po drugi put učestvuje na Sajmu. Od  150 grla koliko ukupno ima u stadu, za izložbu u Novom Sadu odabrao je najbolja. To nije promaklo ocenjivačkoj komisiji, koja mu je dodelila pehar Novosadskog sajma za izloženu kolekciju koza rase alpina. Pehar Novosadskog sajma za prikazanog jarca pripao je Rajku Varadincu iz Kumana, koji, takođe, izlaže drugu godinu. Varadinac je kozarstvom počeo da se bavi 2013. godine. U stadu ima 50 grla, a mleko predaje mlekari Carpe diem iz Srbobrana. Iako je zadovoljan saradnjom, namera mu je da svoje proizvode sam plasira na tržište. Prošle godine je registrovao farmu i očekuje da će uskoro, u skladu s pravilnikom donetim početkom godine, početi s prodajom "na kućnom pragu". Smatra da to neće biti problem, jer u Zrenjaninu i okolnim mestima ima kupaca zainteresovanih za kozje mleko, pa količinu od 120 litara, koliko njegove koze dnevno maksimalno proizvedu, neće biti teško rasprodati.
Goran Gagić iz Novog Miloševa je po prvi put ove godine učestvovao na Sajmu i dobio Veliku zlatnu medalju. Isto priznanje dodeljeno je i Ljubomiru Vasiću, višegodišnjem izlagaču iz Kruševca.

J. C.