* Na Sajmu je i ove godine održana aukcija priplodnih životinja za koju je vladalo veliko interesovanje

Aukcijska prodaja vrhunskih priplodnih grla na novosadskom međunarodnom poljoprivrednom sajmu po prvi put je organizovana prošle godine, a ove godine ta praksa je nastavljena.
Najviše životinja prodala je farma goveda "Angus" iz Novog Slankamena, koja posluje u okviru šabačke firme Seccom Agrar. Kolekcija steonih junica ove tovne rase prodata je po ceni od 2.800 evra po grlu, odnosno za 16.800 evra za čitavu kolekciju.
Ova grla kupio je Branislav Gladić iz Gakova, koji je tom prilikom istakao da kupovinom junica farma sa koje dolazi, a koja se bavi i govedarskom i svinjarskom proizvodnjom, želi da poboljša kvalitet stočnog fonda.
Kada je u pitanju simentalska rasa, za nju ove godine nije vladalo naročito interesovanje, niti je ponuda bila onog obima kao što je to bilo lane. Prodata je samo jedna junica, i to sa farme "Fruškogorska" d.o.o. u Krušedolu. To je ujedno bilo i najskuplje grlo na aukciji koje je plaćeno 2.850 evra.
Veliko interesovanje vladalo je za ovce rasa il dÄ frans i virtemberg, mada su potencijalni kupci više razgledali grla i s vlasnicima se dogovarali o kasnijoj kupovini. I kupovina koza je uglavnom bila rezervisana za naredni period. Priplodne svinje nisu ni dočekale aukciju, jer su sva grla predviđena za prodaju pronašla nove vlasnike pre ovog događaja.
Interesovanje kupaca, ali i prodavaca da putem aukcije realizuju kupoprodaju priplodnih životinja bilo je veliko, pa su organizatori ovog događaja na Sajmu poručili da će se s ovom praksom nastaviti i ubuduće, odnosno da će to postati tradicionalna sajamska atrakcija.