* Na sajamskoj izložbi prikazano je ukupno 1.600 životinja, 100 više nego lane

Četvrtak je na novosadskom međunarodnom poljoprivrednom sajmu tradicionalno rezervisan za stočare. Tog dana dodeljuju se priznanja vlasnicima najboljih grla, koji su u prilici da odmere snage s najznačajnijim odgajivačima iz čitave Srbije. Ovogodišnju stočarsku izložbu, koja je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, obeležilo je to što je na njoj učestvovalo znatno više kvalitetnih životinja nego prethodnih godina, njih oko 1.600, 100 više nego lane, pa su stručne komisije imale težak zadatak.
Stručna komisija u govedarstvu ocenila je ukupno 116 grla od 132 koliko ih je bilo izloženo na Sajmu. Među ocenjenim govedima bilo je 16 krava, 100 junica, četiri bika, šest teladi i šest grla angus rase. Prema oceni prof. dr Radice Đedović, predsednika komisije za ocenjivanje, sva izložena pripodna grla bila su izuzetnog kvaliteta i zaslužno su se našla na ovogodišnjoj manifestaciji. Veliki šampionski pehar s titulom apsolutnog šampiona osvojila je kompanija "Delta agrar" DOO iz Novog Beograda za izložene kolekcije junica i krava holštajn-frizijske rase. veliki šampionski pehar pripao je Opštinskoj upravi opštine Svilajnac za izložene kolekcije junica simentalske rase.
Izložene svinje pregledala je komisija na čijem čelu je bio dr Čedomir Radović iz Instituta za stočarstvo u Zemunu. Ukupno je pregledano i ocenjeno 145 grla i 46 prasadi, što predstavlja značajno povećanje u odnosu na prošlu godinu kada je bilo ocenjeno 99 životinja. Osim toga, bilo je i 72 grla koja komisija nije ocenila. Bilo je prisutno 17 izlagača, koji su prikazali plemenite, terminalne i autohtone rase svinja. Prema oceni dr Radovića, sve životinje su bile kvalitetne, kolekcije su pažljivo odabrane i ujednačene, a sva grla su dobro pripremljena za sajamsku izložbu. Osim sitnih eksterijernih mana, kako je napomenuo dr Radović, poput međusisa i problema s ekstremitetima kod nekolicine grla, izloženim životinjama nije se imalo šta zameriti.
Kompanija "Delta agrar" je i ovog puta odnela najsjajnije odličje, naime farma "Napredak" u Staroj Pazovi, koja posluje u okviru ovog sistema, dobila je veliki šampionski pehar s titulom apsolutnog šampiona. Ovo priznanje dodeljeno je za izložene neraste durok, nazimice F1, krmaču sa prasadima i tovne svinje. Veliki šampionski pehar pripao je Milošu Beukoviću iz Žarkovca za izložene nazimice rase veliki jorkšir, neraste iste rase, nerasta durok i krmaču s prasadima.
Komisija za ocenu kvaliteta konja je na sajamskoj izložbi pregledala ukupno 92 grla. Kao i svake godine, najviše je bilo lipicanera, čak 77, prikazano je i sedam hrvatskih hladnokrvnih konja, četiri nonijusa i četiri arabera. Van konkurencije bilo je prikazano i 76 poni konja. Veliki šampionski pehar s titulom apsolutnog šampiona pripao je Bogdanu Markoviću iz Batajnice za priplodnog pastuva 736 Maestoso Troffeta XI-2. Dodeljena su i dva velika šampionska pehara Novosadskog sajma. Dobili su ih Ergela "Bulić" iz Surčina za priplodnu kobilu 73 Avala IV i Ergela "Veličković" iz Jabuke za priplodnog pastuva 11 Pluto Allegra II.
Na ovčarskoj i kozarskoj izložbi takođe je prikazano više grla nego lane. Ovaca svih kategorija bilo je ukupno 445, a prikazane su rase virtemberg, il de frans, šarole, teksel, sjenička pramenka, svrljiška pramenka, lipska pramenka, romanovska i bergamo. Odgajivači koza su prikazali 41 grlo alpske rase.
U ovčarstvu su dodeljena dva velika pehara s titulom apsolutnog šampiona. Jedan je pripao Miloradu Čuletiću iz Hrtkovaca za izloženu kolekciju ovaca i ovna rase il de frans. Drugi pehar dodeljen je za izloženu kolekciju ovaca i ovna rase virtemberg. Dobilo ga je DOO "Kusago" iz Zasavice.
U živinarstvu ove godine nisu dodeljene nagrade.