*  Kao članica Udruženja “Lavangrad” proizvodi eterično ulje kao glavni proizvod i hidrolat, odnosno lavandinu mirisnu vodicu
 
Diplomirani inženjer hortikulture, Jelena Jokić Radonjić iz Sombora, već tri godine gaji lavandu u svojoj bašti. Jedna je od 30 žena iz somborske opštine, članica Udruženja “Lavangrad”, koje je formirano sa idejom da zasade ovu mediteransku biljku na svojim njivama i baštama, prerađuju je i prodaju svoje proizvode kako bi obezbedile dodatni izvor prihoda. 
Podizanje zasada lavande je, po rečima naše sagovornice, deo projekta prekogranične saradnje Srbije i Mađarske “Socijalno preduzetništvo za žene u ruralnim područjima”, čiji je cilj bio da se žene u ruralnim delovima ove opštine osnaže i poprave svoj ekonomski položaj. Učesnik projekta sa srpske strane bio je Grad Sombor, koji je obezbedio sadnice lavande za sve članice Udruženja. Lavanda je zasađena na otvorenom i pokrivena agrotekstilom. 
- Lavanda je mediteranska biljka, čije ime potiče od italijanske reči lavare, što znači kupanje. Aromatična je biljka, izuzetno otporna na sušu, pa joj iz tog razloga aktuelne vremenske prilike u Vojvodini ne smetaju. Kad smo dobili sadnice, odmah su obezbeđena dva destilatora koja su na raspolaganju svim članicama Udruženja. Svi u Udruženju proizvodimo eterično ulje, kao glavni proizvod, ali i hidrolat kao prateći proizvod destilacije ulja, odnosno lavandinu mirisnu vodicu. Sva proizvodnja je bez primene pesticida, a proizvodnja ulja bez primene konzervansa, pa pravimo potpuno prirodan proizvod, ističe naša sagovornica.
 
Snežana Vukelić
 
Kompletan tekst pročitajte u novom broju lista Poljoprivrednik.