* Pored poljoprivredne proizvodnje kojom se prvenstveno bave, potrebno je da više rade na razvoju seoskog turizma i oživljavanju starih tradicionalnih zanata
 
Razvoj, unapređenje poljoprivredne proizvodnje, opstanak sela i mladih u njima, predstavljaju  prioritet rada PSSS “Novi Pazar”, koja pokriva područja grada Novog Pazara i opština Tutin i Sjenica. Ovo područje, kao pretežno brdsko-planinsko, predstavljalo je jedno od najnerazvijenijih u bivšoj Jugoslaviji.
Broj stanovnika u našim selima naglo je počeo opadati sa procesom industrijskog razvoja bivše države. Taj proces se nastavio devedesetih godina prošlog veka i, nažalost, tendencija odlaska, prvenstveno mladih, iz seoskih područja nastavlja se i dalje. Naš cilj je zaustavljanje odlaska mladih, kako u gradska područja tako i u zemlje prvenstveno Evropske unije. Izgradnjom putne infrastrukture na seoskim područjima, otvaranjem ambulanti, digitalizacijom, izgradnjom sportskih terena, izgradnjom i obnovom škola umnogome je zaustavljen proces iseljavanja, ali se u narednom periodu mora još mnogo uraditi kako sa nivoa lokalnih samouprava tako i Vlade Republike Srbije i resornih ministarstava. Do tog cilja možemo doći zajedničkim snagama prvenstveno kroz edukacije seoskog stanovništva i ubrzano poboljšanje uslova života na selu. Prirodni potencijali i kulturno-istorijski spomenici, uz dobro osmišljen marketing na našem području, predstavljaju odličnu osnovu za ostanak ljudi na selu. Pored poljoprivredne proizvodnje, kojom se prvenstveno bave, potrebno je da više rade na razvoju seoskog turizma i oživljavanju starih tradicionalnih zanata.
 
Dipl. inž. Safet Vesnić
PSSS “Novi Pazar”
 
 
Kompletan tekst pročitajte u novom broju lista Poljoprivrednik.