* Samo 13 sertifikovanih slovenačkih proizvođača imaju dozvolu da spravljaju kranjsku kobasicu i kao zaštićeni proizvod plasiraju na evropsko i druga tržišta
 
Za Slovence "Kranjska kobasica"(KK) i "Kraški pršut" su, bez ikakve sumnje, ponos njihovih mesnih prerađivača i predstavljaju kulinarsku posebnost vrhunskog kvaliteta, sa zaštićenim geografskim poreklom. Koliko Slovenci drže do svog nacionalnog delikatesa, dovoljno je reći da je odlukom Vlade Slovenije od 2012. godine "Kranjska klobasa" proglašena za simbol slovenske baštine, a sama njena izrada majstorstvo od državnog značaja. 
 U nastojanju da ovaj proizvod od najkvalitetnijeg svinjskog mesa što bolje prezentuje, kako u EU tako i zemljama regiona, Ekonomsko interesno udruženje "Kranjska klobasa" pokrenulo je projekat "Ukusi Evrope – Kranjska kobasica – slovenačka majstorija". Njegova vrednost je 686.000 evra, a samo sprovođenje koje obuhvata i tržište Srbije uveliko je u toku i deo je kampanje kojom se promovišu vrednosti evropske poljoprivrede i evropskih šema kvaliteta hrane. 
 Ana Ahčin, generalni sekretar Mesne industrije Slovenije, u razgovorima sa medijima iz Srbije, istakla je da je, nakon sprovedenih procedura i provere kvaliteta i originalnosti, samo 13 slovenačkih proizvođača sertifikovano za proizvodnju "Kranjske kobasice".
 
Kompletan tekst pročitajte u novom broju lista Poljoprivrednik.