* Cilj opštinskih vlasti je podsticanje razvoja intenzivnijih poljoprivrednih proizvodnji, kao i prerade, jer to donosi veći profit
 
Teritorija opštine Novi Kneževac zahvata krajnji severoistočni deo AP Vojvodine i najseverniji deo Banata, ukupne površine 305 kvadratnih kilometara. Severnu granicu opštinske teritorije, u dužini od 21,2 kilometra čini deo državne granice prema Mađarskoj. Dužinom od 23,4 kilometra novokneževačka opština se prema jugu graniči sa čokanskom opštinom. Prema istoku, dužinom od 14,9 kilometara izlazi na državnu granicu prema Rumuniji. Zapadna granica je prirodna i nju čini deo toka reke Tise u dužini od 28,3 kilometra, koja razdvaja opštine Novi Kneževac i Kanjižu. Prema poslednjem popisu u opštini danas živi oko 11.300 stanovnika. Područje opštine Novi Kneževac obuhvata naseljena mesta: Novi Kneževac, Filić, Đala, Srpski Krstur, Banatsko Aranđelovo, Majdan-Rabe, Podlokanj i Siget. Najstariji tragovi života na teritoriji opštine pripadaju Kereškoj neolitskoj kulturi s početka petog milenijuma pre Hrista.
Do navedenih podataka list "Poljoprivrednik" došao je zahvaljujući Zoranu Pustinjaku, članu Veća zaduženom za privredu, malu privredu, poljoprivredu i turizam ove opštine, i Ivani Zakić iz Opštinske uprave, zaduženoj za poljoprivredu. Geografske, istorijske i statističke odrednice govore o dobrom položaju opštine i o tome da je ovo područje odvajkada bilo naseljeno. Međutim, o tome kako se u Novom Kneževcu živi danas najbolje znaju oni koji tamo žive i bave se aktuelnim potrebama građana. 
– Poljoprivrednom proizvodnjom se bavi većina stanovništva Novi Kneževac. Pre sprovođenja neuspelih privatizacija u prethodnom periodu bavljenje ovom proizvodnjom bilo je osetno manje. Međutim, nakon toga stanovništvo je bilo prinuđeno da se posveti ovoj  vrsti privređivanja, objašnjava Zoran Pustinjak.
Pustinjak i Ivana Zakić navode da se najviše proizvođača u opštini bavi ratarstvom. Najviše seju pšenicu, čak na 40 odsto, na 25 odsto površina su kukuruz i suncokret, na 10 su lucerka i ozima strna žita, a preostalih 25 odsto zauzimaju ostali usevi.
Prema rečima naših sagovornika, nestabilno tržište razlog je stagniranja stočarske proizvodnje. Stočarstvom se u većem obimu bave meštani sela Siget i Filić, a u poslednje vreme raste interesovanje, posebno kod mladih, za uzgojem ovaca.
Voćarstvo je, kako navodi Zoran Pustinjak, nedovoljno razvijeno, mada postoje  prirodni potencijali za razvoj ove poljoprivredne grane. Očekuje se da će u narednom periodu, pre svega zahvaljujući državnim podsticajima, porasti interesovanje novokneževačkih poljoprivrednika da se više uključe u stočarsku i voćarsku proizvodnju. 
– Ono što je posebno interesantno, a nije dovoljno poznato je da je na teritoriji opštine u ekspanziji organska proizvodnja. Na oko 1.200 hektara se planira zasnivanje  ove vrste  proizvodnje, ističe Pustinjak. 
Kada je u pitanju poljoprivredno zemljište u državnoj svojini, u opštini Novi Kneževac ima ga oko 7.000 hektara. Poljoprivrednici u zakup uzimaju oko 3.500 hektara, a opština po tom osnovu ostvaruje prihode. Novac dobijen ovim putem se, prema rečima naših sagovornika, usmerava u uređenje atarskih puteva, obeležavanje poljoprivrednih parcela, uređenje kanala radi dovođenja i odvođenja vode do i sa poljoprivrednog zemljišta i drugo. U planu je da se u narednom periodu poljoprivrednicima pruži pomoć i pri uzorkovanju zemljišta i određivanju njegovog kvaliteta.
U opštini uspešno deluje protivgradna zaštita i poljočuvarska služba, a planira se  podizanje vetrozaštitnih pojaseva.
Zoran Pustinjak i Ivana Zakić navode za "Poljoprivrednik" da u Novom Kneževcu postoji industrijska zona koja predstavlja dobar preduslov za  izgradnju privrednih i prerađivačkih kapaciteta koji se oslanjaju na sektor poljoprivrede. Dobro je poznato da se u poljoprivredi mnogo veći profit ostvaruje preradom poljoprivrednih proizvoda u poređenju sa prodajom sirovina. Zato će, kako kažu, jedan od prioriteta opštine u narednom periodu biti pronalaženje investitora. 
A. Milić