* Plugove je ukrstilo dvadesetak orača, od kojih je svako svoje umeće u oranju imao priliku da pokaže na parceli dimenzija 6 h 30 m
 
U Novom Selu, u okolini Vrnjačke Banje, 26. septembra je uzorana prva brazda. Reč je o takmičenju orača "Prva brazda", koje je osmi put održano u organizaciji Udruženja građana "Novoselac", a u okviru dvodnevne smotre pod nazivom "Lepote života na selu". 
Ovogodišnja manifestacija je okupila  poljoprivrednike iz Novog Sela, Podunavaca, Otroka i okolnih mesta, goste iz Kuzmina i Crepaje, ali i slikare koji su učestvovali na likovnoj koloniji, kojom je počelo održavanje Smotre. 
Pozdravljajući sve učesnike Smotre, a posebno orače, direktor Instituta za primenu nauke u poljoprivredi u Beogradu dr Rade Jovanović,  koji je i otvorio manifestaciju,  posebno je pohvalio entuzijazam i energiju organizatora koji nedostaju u ruralnim krajevima Srbije. 
Novo Selo, kako je rekao dr Jovanović, ima sreću što se nalazi u blizini Vrnjačke Banje, važne turističke destinacije, ali se to ne može reći za druga sela. Međutim, održavanje ovakve manifestacije je značajno, jer je to jedan od načina očuvanja kulture i sela, koja se polako gase. Podsetio je na poražavajuću činjenicu da nestaje 1.200 sela,  da u Srbiji ima više od 100 škola sa jednim učenikom i 1.000 škola sa manje od deset đaka. 
Manifestacija u Novom Selu, kako je rekao dr Jovanović, ima simboliku da selo  hrani Srbiju i s ponosom najavio da će manifestacija "Prva brazda", odnosno Udruženje orača "Novoselac" biti učlanjeno u Svetsku oračku organizaciju,  čime će biti u prilici da se takmiče u oranju sa kolegama iz celog sveta.  
Takmičenje u oranju, iako održano po osmi put, ove godine je organizovano po pravilama u skladu sa onim koja se primenjuju u takmičenju orača "Srbobranska brazda". Do sada je ovo takmičenje bilo više revijalnog karaktera, dok je ove godine stručna komisija ocenjivala "lepotu oranja", odnosno bodovale su se zadata dubina oranja, otvaranje i zatvaranje brazde, kao i pravac. Takmičenje je održano u dve kategorije, prve gde su bili traktori do 60 KS i druge gde su plugovi bili adaptirani sa snažnijim traktorima. 
– Ovo takmičenje je održano po određenim standardima, s obzirom na to da pokušavamo da budemo ozbiljno takmičenje orača i iz godine u godinu stičemo nova iskustva i znanja.  Naš krajnji cilj je da učestvujemo na svetskom takmičenju orača. S tim u vezi, imamo dogovor  sa prijateljima iz Srbobrana da organizujemo takmičenje u Novom Selu i u Srbobranu na osnovu kojih bi izabrali reprezentaciju za takmičenje, kaže predsednik organizacionog odbora manifestacije i predsednik Odbora za poljoprivredu i selo Opštine Vrnjačka Banja Žarko Marković.
Na takmičenju, plugove je ukrstilo dvadesetak orača, od kojih je svako svoje umeće u oranju imao prilike da pokaže na parceli dimenzija 6 h 30 m. Osim jednog trobrazdnog pluga, ostali su bili dvobrazdni ravnjaci. U kategoriji do 60 KS pobedio je Milan Vujić iz Starog Trstenika, a po osvojenim bodovima ga prate Dejan Broćović i Aleksandar Veselinović iz Novog Sela. Prvo mesto  u kategoriji iznad 60 KS pripalo je Marku Beloševiću iz Čukojevca, drugo Dejanu Jereniću  iz Otroka, a treće Marku Tomiću  iz Starog Trstenika. 
Na takmičenju je nagrađen i najstariji učesnik Dragoljub Radičević iz Ruđinaca, koji ima 74 godine, kao i najmlađi Miroslav Joksimović iz Otroka, a posebno priznanje je dobio i  Ilija Kotarlić iz Kuzmina, kao takmičar iz najudaljenijeg mesta. 
Osim umeća u oranju, takmičarima je bodovano i znanje o bezbednom učešću traktora u saobraćaju, a svi su prisustvovali predavanjima Agencije za bezbednost saobraćaja kao stručnim predavanjima. 
 
Tekst i foto: M. Antanasković