* Turisti u ovo domaćinstvo uglavnom dolaze leti, a svi kapaciteti se rezervišu već do marta                                                                                       
 
U domaćinstvu Milijane Šekler, u selu Rudno na Goliji,  seoski turizam se razvija  od 1986. godine.  Među prvim gostima je bio jedan geometar, koji je još 1936. godine boravio u ovom selu i zapamtio ga kao najlepše u tadašnjoj Jugoslaviji. U razgovoru za list ”Poljoprivrednik” Milijana kaže da se tako, slučajno, počela baviti seoskim turizmom, kako bi izašla u susret željama putnika namernika. 
– Odrasla sam u selu  u blizini Rudna. Završila svega četiri razreda osnovne škole i želela da se dalje školujem. Mada me je majka podržavala, uticaj sredine, da se ženska deca ne školuju,  bio je jači. Udala sam se veoma mlada, sa 18 godina, za supruga koji je profesor ruskog jezika i uvek mi je bilo teško i neprijatno što se nisam školovala, iskrena je naša sagovornica.
Slepo kucanje, odnosno daktilografiju je samostalno savladala. Međutim, kako su ona i suprug ubrzo kupili plac za vikendicu u selu Rudno i sagradili kuću u koju su se i trajno nastanili, ona se posvetila poljoprivredi. Sama je obrađivala 20 hektara zemlje dok je muž bio u radnom odnosu. Dugo je uzgajala i krave, jer je uvek  volela da ima svoju svežu, domaću hranu. Danas se cela porodica Šekler bavi seoskim turizmom, a u razvoju ove delatnosti pomažu i drugim meštanima ovog lepog sela.
– Moja cela porodica, nas 11, uključujući  i male unuke, radi sa mnom. Želja mi je da se moji unuci naviknu na obaveze, odnosno da steknu radne navike. I pored svojih zanimanja i rada u struci, i moja dva sina i snaje su uvek tu da mi pomognu, s ponosom ističe Milijana.
Seosko turističko domaćinstvo ”Šekler” raspolaže sa 30 ležaja raspoređenih u nekoliko brvnara. Turisti kod ovih domaćina uglavnom dolaze leti, a svi kapaciteti budu rezervisani do marta. Brojni su gosti iz inostranstva, koji za ovo domaćinstvo saznaju putem sajta, ali često i na osnovu lične preporuke zadovoljnih prijatelja. 
Pored komfornog smeštaja, gosti u Rudnom mogu da uživaju i u domaćoj hrani, koju Milijana priprema. Povrće i heljdu samostalno uzgaja, a mleko, meso i ostale domaće namirnice nabavlja od komšija. Cene smeštaja su pristupačne. Iznajmljivanje apartmana sa šest ležaja, ukoliko turisti ostanu duže od tri noći, košta 3.500 dinara, a apartmana sa četiri ležaja 3.000 dinara dnevno.
– Mnogi mi kažu da je ovo jeftino, ali Srbija je sirotinjska majka, mora da bude jeftino, naglašava Milijana.
Ova vredna žena kaže da ima i problema u poslovanju. Suočava  se sa nepravdom kada je u pitanju dodela podsticajnih  sredstava, tako da su, uglavnom, sve dosadašnje investicije samostalno isfinansirali. 
– Problem predstavlja i nedostatak radne snage, jer može se naći ”radnik”, ali neće se naći radnik, ističe Milijana.
U pogledu turističkih sadržaja, oni su u Rudnom najviše zasnovani na prirodnim lepotama. Postoje obeležene pešačke staze, gde turisti mogu da uživaju u pešačenju, ili u vožnji biciklom na čistom planinskom vazduhu. U blizini sela nalaze se poznati manastiri Studenica, Đurđevi stupovi i Gradac, kao i Petrova crkva, koja predstavlja najstariji spomenik crkvene arhitekture u Srbiji. 
Naša sagovornica kaže da ove godine, zbog epidemije izazvane virusom korona, njeno seosko turističko domaćinstvo nije radilo do 1. maja. Međutim, brzo su svi smeštajni kapaciteti prodati, tako da trenutno nema ništa slobodno do septembra. Turisti mogu da plate usluge i vaučerima, koje je ove godine Ministarstvo turizma emitovalo u većem obimu nego inače, kako bi se podstakao razvoj domaćeg, kao i seoskog turizma.
 G. Radović