* Važno je uspostaviti nacionalnu inicijativu koja bi kontinuirano edukovala stanovništvo o važnosti kupovine lokalnih proizvoda za ekonomski razvoj sredina
 
Kupovina proizvoda koji su proizvedeni na lokalnom tržištu, često u malim manufakturama, smatra se jednim od važnih načina podrške lokalnoj ekonomiji i unapređenju života uopšte. Mnoge države su ovoj temi posvetile značajnu pažnju, pa kontinuirano sprovode kampanje kojima popularišu domaće proizvode i važnost njihove kupovine. Pojedine države, poput Švajcarske, čak imaju takse kojima štite domaće proizvode od nelojalne konkurencije. Stanje u Srbiji je takvo da građani nisu još dovoljno svesni značaja kupovine domaćih proizvoda, iako se, kako kažu stručnjaci, situacija menja nabolje. Razlog za to su svakako brojne inicijative kojima je cilj da popularišu domaće proizvode i edukuju potrošače. S druge strane, raste broj domaćih proizvoda koji svojim izgledom, ukusom i kvalitetom ne samo da pariraju sličnima iz uvoza, nego su i bolji.
O ovoj temi, odnosno o tome da li je inicijativa za kupovinu domaćih proizvoda fraza ili stvarnost, govorilo se i na nedavno organizovanoj onlajn panel-diskusiji koju je organizovao USAID-ov Projekat za konkurentnu privredu u okviru inicijative ”Svet hoće domaće”.
– Još uvek postoji svest kod domaćih potrošača da je nešto što dolazi iz inostranstva bolje i kvalitetnije od domaćih proizvoda, ali osnovnu ulogu prilikom opredeljivanja za kupovinu nekog proizvoda ipak igra cena, istakao je Veljko Jovanović, direktor Sektora za poljoprivredu i savetnik predsednika Privredne komore Srbije, i napomenuo da ukoliko dva proizvoda imaju sličnu cenu – potrošači uvek treba da se opredele za domaći.
Domaći proizvod po definiciji, kako je objasnio Jovanović, predstavlja onaj koji je nastao u lancu vrednosti unutar naše zemlje. Istakao je i da PKS kao organizacija predstavlja integrator kojem treba da se obrate svi koji žele da svoju proizvodnju učine vidljivijom. Takođe je najavio da PKS, pored mnogobrojnih inicijativa koje je već ranije organizovala, uključujući i dodelu priznanja ”Najbolje iz Srbije”, planira da otpočne nacionalnu akciju za promociju domaćih proizvoda.
Deo odgovornosti za bolji plasman domaćih proizvoda snose i sami proizvođači, koji nisu dovoljno vidljivi na tržištu niti mogu da održe kvalitet i kontinuitet potreban da bi se njihova roba našla na policama marketa. Mnoge od njih kriza izazvana virusom korona naterala je da ponude onlajn pristup svojim proizvodima, što je dobro. 
– Pristup proizvođača proizvodnji i promociji svojih proizvoda se menja i to je dobro, ali nije dobro što većina njih akcenat stavlja na kvalitet proizvoda, dok zanemaruju ukus. Ipak je ukus taj koji će na kraju opredeliti potrošača da li da ponovo kupi neki proizvod. Tu mali proizvođači gube trku sa velikim, koji mnogo ulažu u promotivne kampanje, ali i stvaranje ukusnih proizvoda, neretko nauštrb kvaliteta, smatra Goran Kovačević, generalni direktor kompanije ”Gomeks”, jedne od retkih na našem  tržištu koja se trudi da lokalni proizvodi dobiju mesto koje im pripada na policama.
Kovačević ističe da svest potrošača o važnosti kupovine lokalnih proizvoda za razvoj ekonomije polako raste, ali i napominje da bi ovom procesu pomogla značajnija sertifikacija proizvoda, kojom bi se garantovao njihov kvalitet. Takođe smatra i da bi proizvodi čiji se kvalitet kontroliše znatno pre našli put do rafova u prodavnicama.
U poslednje vreme u Srbiji su sve brojnije inicijative kojima se promovišu domaći proizvodi, a iza jedne od njih, ”Kupujmo iz Srbije”, stoji mlada preduzetnica Milica Čalija, koja se bavi proizvodnjom zdravih poslastica. Ona kaže da je problem ranijih inicijativa koje su se bavile promocijom domaćih proizvoda bio nedostatak kontinuiteta.
– Inicijative se uglavnom rade po projektima, a kada se projekat završi, prestaje i inicijativa, pa sledeća kreće ispočetka. Potrebna nam je nacionalna strategija koja će se baviti ovim pitanjem, ali ona može da se izradi samo uz konsultovanje i uvažavanje lokalnih potreba, smatra ova preduzetnica.
I Ivana Antonijević, savetnik za ruralni razvoj i turizam Regionalne razvojne agencija Braničevo - Podunavlje, smatra da na lokalnom području postoji veliki potencijal ne samo za proizvodnju, već i za prodaju lokalnih proizvoda. Agencija je osnovala inicijativu lokalnipazar.rs na kojoj se besplatno oglašavaju proizvođači i ovim putem se povezuju sa potrošačima. Velika poseta ovoj platformi pokazala je da i lokalni potrošači žele da nabave proizvode od lokalnih proizvođača.
– Naš portal nudi mogućnost svim proizvođačima da se oglase i ponude proizvode bilo kao samostalne brendove, bilo kroz generisanu ponudu određene grupe proizvoda. Pokazalo se da postoji veliko interesovanje lokalnih kupaca za recimo med, vino i druge kvalitetne proizvode sa ovog područja, odnosno da potrošači nisu isključivo u velikim gradskim sredinama, objašnjava Antonijević.
Nove inicijative se u ovom periodu naglo razvijaju i sve je veća internet ponuda i potražnja za lokalnim proizvodima. Tome je, svakako, doprinela i pandemija koja je proizvođače i potrošače preorijentisala na alternativne vidove trgovine. Iako se svi slažu da ove inicijative nisu međusobno konkurentne i da je dobro da ih bude što više, učesnici ove panel-diskusije istakli su da je važno da se uspostavi sveobuhvatna nacionalna inicijativa za promociju kupovine domaćih proizvoda. Samo na taj način, edukacijom potrošača i proizvođača, omogućiće se trajno povećanje lokalne proizvodnje i potrošnje, a samim tim i razvoj ovih sredina. 
A. Milić