* Prošle godine je u agrarnom budžetu bilo izdvojeno 110 miliona dinara za razvoj nepoljoprivrednih aktivnosti, u okviru kojih i za ruralni turizam
* Ova vrsta subvencija, odnosno podsticaja, planirana je i u agrarnom budžetu za 2020. godinu
 
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je prošle godine, nakon nekoliko godina pauze, ponovo u agrarnom budžetu izdvojilo sredstva za subvencije za razvoj ruralnog turizma namenjene registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima. Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede zadužen za Sektor ruralnog razvoja, u razgovoru za list "Poljoprivrednik" kaže da je ova vrsta podsticaja bila veoma tražena. 
- Za podsticaje za unapređenje ekonomskih aktivnosti na selu kroz podršku nepoljoprivrednim aktivnostima u 2019. godini bilo je opredeljeno 110 miliona dinara. Uprava za agrarna plaćanja raspisala je konkurs sa uslovima za ostvarivanje prava na ove podsticaje, na koji je ukupno bilo podneto 140 prijava. Maksimalni iznos podsticaja po korisniku za investicije u sektoru ruralnog turizma bio je tri miliona dinara, a u sektoru starih i umetničkih zanata, odnosno domaće radinosti 500.000 dinara po korisniku, kaže Bogićević.
Naš sagovornik pojašnjava da su prošle godine, u skladu sa Uredbom kojom se uređuje raspodela podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, podsticaji za unapređenje ekonomskih aktivnosti na selu kroz podršku nepoljoprivrednim aktivnostima bili definisani u iznosu od 50 odsto od vrednosti realizovane prihvatljive investicije umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost. Visina podsticaja je bila veća za investicije koje su realizovane u područjima sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi i iznosila je 65 odsto od vrednosti realizovane prihvatljive investicije umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost.
- Prijavu na konkurs mogla su da podnesu fizička lica, nosioci registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici, pravna lica, privredna društva, i to mikro i mala pravna lica, kao i zemljoradničke zadruge. Podsticaji su obuhvatali investicije u sektoru ruralnog turizma i u sektoru umetničkih zanata, odnosno domaće radinosti, kaže Aleksandar Bogićević.
Prihvatljive investicije u sektoru ruralnog turizma bila su ulaganja u izgradnju, dogradnju, adaptaciju, investiciono i tekuće održavanje u cilju privođenja nameni, kao i nabavka opreme u svrhu pružanja ugostiteljskih usluga u autentičnim ugostiteljskim objektima u domaćoj radinosti ili seoskom turističkim domaćinstvima, a u smislu propisa kojim se uređuje turizam, odnosno ugostiteljstvo. Prihvatljive investicije u sektoru umetničkih zanata, odnosno domaće radinosti bile su nabavka opreme i alata za obavljanje poslova koji se smatraju starim i umetničkim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti, u skladu sa propisima.
Podsticaji za unapređenje ekonomskih aktivnosti na selu kroz podršku nepoljoprivrednim aktivnostima, odnosno podsticaji za razvoj ruralnog turizma su, prema rečima našeg sagovornika, planirani i u agrarnom budžetu za ovu godinu.