*  Zadruga 50 odsto svojih prihoda ulaže u socijalne ciljeve, pre svega u obrazovanje i unapređenje poslovanja mladih koji se bave agrarom
 
Udruživanje u zadruge je model koji ima dugu tradiciju u našoj zemlji, a ljudi su se udruživali  i udružuju se po različitim osnovama, ali uvek iz istog razloga - da poboljšaju svoj položaj i ekonomski status. Zakonom o zadrugama koji je u primeni od 2016. godine, konkretno članom 16 ovog zakona, predviđena je mogućnost stvaranja socijalnih zadruga. Uloga ovih zadruga je da obavljaju različite delatnosti radi ostvarenja socijalne, ekonomske i radne uključenosti, pre svega pripadnika ugroženih društvenih grupa ili radi zadovoljenja opštih interesa unutar lokalne zajednice. Prošle godine u niškom selu Kamenica osnovana je prva poljoprivredna socijalna zadruga u okviru Udruženja za lokalni razvoj "Kamenica". Pomoć u formiranju ove zadruge pružili su Nemačka organizacija za saradnju - GIZ i nemačka humanitarna organizacija Help.
- Cilj rada ove zadruge je da povežemo mlade s ovog područja koji proizvode voće i povrće i podstaknemo ih da ga isporučuju zadruzi, gde će biti prerađeno u ukusne sokove, xemove i namaze. Ideja je da mi njima kao  socijalno odgovorna zadruga plaćamo više za isporučene proizvode, odnosno da ih tretiramo kao nekoga ko kreditira preradu isporukom svog voća i povrća. Umesto da banci damo sredstva za nabavku sirovina, davaćemo ih proizvođačima da bi oni mogli da ih ulože u obrtna sredstva. Mi im pomažemo i da postizanjem većeg stepena finalizacije proizvodnje ostvare veću zaradu i nađu ekonomsku računicu, objašnjava Dejan Mitić, predsednik Upravnog odbora Udruženja za lokalni razvoj "Kamenica".
Mitić naglašava da je situacija  veoma loša kada je u pitanju ostanak mladih na selu. Međusobno povezivanje onih koji žive u ruralnoj sredini a bave se poljoprivredom moglo bi da doprinese da se oni tu zadrže. Važno je i da se edukuju kako da unaprede proizvodnju, kako da brendiraju svoje proizvode, ali i da ih što uspešnije prodaju. Posebno naglašava važnost uključivanja civilnog sektora u projekte kojima se podstiče lokalni razvoj, jer je to, kako kaže, sektor od nekoliko desetina hiljada udruženja u kojima ima i znanja i kapaciteta da se mnoge stvari u društvu promene nabolje.
- Do sada je oko 50 mladih prošlo intenzivnu obuku u našem kampu, a cilj je da oni, pre svega, postanu kvalifikovani kooperanti, odnosno da savladaju osnove dobre poljoprivredne prakse po GlobalGAP standardu. Trudimo se da im kroz zadrugu stvorimo bezbedno okruženje, odnosno zagarantovan prihod i to je ono što može da ih zadrži da ostanu da žive na selu, objašnjava Mitić i napominje da Udruženje na čijem je čelu ima značajnu podršku važnih institucija poput Ministarstva sporta, Zadružnog saveza Srbije, Erste banke, Delta fondacije...
 Socijalna zadruga, prema Mitićevim rečima, ima obavezu da 50 odsto svog prihoda uloži u socijalne ciljeve po želji članstva. Oni deo novca ulažu u stvaranje sopstvenog brenda pod nazivom Art of flavours (umetnost ukusa). Trenutno se u paleti njihovih proizvoda nalaze xem od jagode i xem od jabuke s cimetom, koji se, osim u klasičnom staklenom pakovanju, prodaju i u tubi. Neobičnim pakovanjem pokušavaju da isprovociraju potrošače i nateraju ih da ih upamte, jer novca za neki ozbiljniji marketing trenutno nemaju.  
- Prihodi koje donosi brend su još uvek mali, ali imamo želju da od ove godine finansiramo sopstveni program podrše mladim poljoprivrednicima. Želimo da im omogućimo da kod nas uslužno prerađuju svoje voće i povrće. Imamo objekat, pasirke, malu hladnu komoru, solarnu sušaru, seckalice, pakerice, a sve to kupljeno je pomoću sredstava koja su nam obezbedili GIZ i Help. Takođe, uz podršku Zasada za budućnost Delta fondacije kupili smo dve specifične mašine - punilicu i pertlašicu za tube. Cilj je da ih podstaknemo da naprave svoj proizvod i da ga kasnije promovišu na tržištu, kaže Mitić.
U planu je i razvoj novih proizvoda u samoj Zadruzi, posebno slanih pašteta, na primer od šumskih plodova, koja bi se takođe pakovala u tubi. Sirovinska baza za ovaj program, kako kaže naš sagovornik, već postoji.
Proizvodi prve poljoprivredne socijalne zadruge trenutno mogu da se vide i kupe na sajmovima i izložbama širom Srbije, a kako kaže Dejan Mitić, tamo uvek izazivaju interesovanje domaćih, ali i potencijalnih stranih kupaca. Za ove prizvode, na primer, zainteresovan je i kupac iz Kanade. Ono što potencijalni konzumenti treba da imaju na umu jeste da se radi o proizvodima izrađenim od zdravih sirovina, prerađenih uz maksimalno očuvanje njihovog kvaliteta. Osim što će njihovom kupovinom uraditi dobru stvar za sebe i svoje zdravlje, pomoći će i ruralni razvoj i opstanak mladih na selu.
Tekst i foto: A. Milić