* Pravilnik će omogućiti korišćenje tradicionalnih alata i postupaka u izradi gastronomskih proizvoda, s ciljem da se podstakne razvoj seoske ekonomije
* Uskoro pravilnik i za biljne proizvode

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je nedavno usvojilo "Pravilnik o malim količinama primarnih proizvoda koji služe za snabdevanje potrošača, području za obavljanje tih delatnosti, kao i odstupanjima koja se odnose na male subjekte u poslovanju hranom životinjskog porekla". Ovaj dokument počeće da se primenjuje od prvog januara naredne godine, a njime će biti regulisana i legalizovana prodaja sirovih stočarskih proizvoda i prerađevina koje se proizvode na gazdinstvima malih proizvođača.
Resorni ministar Branislav Nedimović je nedavno u Sremskoj Mitrovici predstavio ovaj pravilnik i najavio izradu vodiča, kao i obuke za proizvođače, čiji će zadatak biti da što uspešnije i brže prilagode poljoprivrednike novom načinu prodaje. Prvilnik i vodiči deo su projekta "Unapređenje kvaliteta i bezbednosti hrane u sektoru proizvodnje mesa u Srbiji", koji realizuju Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), uz lokalnu implementciju Centra za ruralni razvoj i poljoprivredu "Agrikultura". Deo projekta je i upostavljanje nacionalne oznake "srpski kvalitet" koju trenutno nosi devet proizvoda.
Novi pravilnik će, kako je naglasio Nedimović, omogućiti malim proizvođačima da se po znatno povoljnijim i jednostavnijim procedurama pojave na tržištu i legalno prodaju svoje proizvode. Reč je o proizvođačima mleka, mlečnih proizvoda, jaja, mesnih prerađevina i sličnog. Wima će biti dozvoljeno da prerade i prodaju određene količine proizvoda na za to predviđenoj teritoriji, pod uslovom da ispune potrebne zahteve u pogledu bezbednosti hrane koju proizvode. Pri tome, imaće znatne olakšice kada su u pitanju finansijska opterećenja i administrativni zahtevi u pogledu ispunjavanja uslova izgradnje, uređenja i opremanja objekata. Pravilnik će im omogućiti korišćenje tradicionalnih alata i postupaka u izradi gastronomskih proizvoda, a cilj je da se podstakne razvoj seoske ekonomije valorizacijom rada direktnom prodajom. Na donošenje ovog pravilnika čekalo se dugo, ali, kako je rečeno na ovom skupu, sada kada je izrađen, u potpunosti je usklađen s legislativom EU, tako da će njegova primena moći da se nastavi i nakon ulaska Srbije u ovu zajednicu.
Poštovanje pravila i sistema kontrole određenih pravilnikom proizvođačima će olakšati i ulazak u postupak zaštite geografskog porekla. Cilj je, kako je rečeno na sastanku, da što više domaćih proizvoda dobije zaštitu geografskog porekla na nivou EU, što bi im otvroilo vrata za izvoz i veću zaradu.
 Kako je Nedimović najavio, mali proizvođači će imati pomoć države za dostizanje potrebnih standarda za obavljanje direktne prodaje. Oni će moći da konkurišu za dobijanje bespovratnih sredstava za uspostavljanje potrebnih tehnoloških uslova u iznosu od 50 do 65 odsto troškova investicije.
Pravilnikom je, između ostalog, predviđeno da mali proizvođači, koji imaju registrovan objekat, mogu nedeljno da tržištu isporuče 200 litara sirovog mleka, koje će moći da prodaju u domaćinstvu ili na pijaci, u svojoj ili na teritoriji susedne opštine. Kada je u pitanju prodaja jaja, vlasnik registrovanog objekta imaće pravo da proda 500 komada nedeljno na pijacama, gazdinstvu, kao i u lokalnim maloprodajnim objektima, u svojoj i susednoj opštini.
Proizvođač koji ima registovan objekat moći će da prerađuje do 200 litara mleka nedeljno, a proizvode će legalno prodavati na pijaci, u domaćinstvu i maloprodajnim objektima, u svojoj i susednoj opštini. Ako se pak prerada obavlja u odobrenom objektu, onda količina mleka koja je dozvoljena za preradu iznosi do 5.000 litara nedeljno, a proizvode će moći da prodaje na teritoriji cele Republike.
Registrovana gazdinstva koja se bave preradom mesa, prema pravilniku, moći će da prerade maksimalno do 100 kilograma nedeljno, a proizvode će moći da prodaju na gazdinstvu, lokalnoj pijaci i u lokalnim maloprodajnim objektima. U odobrenim objektima za preradu mesa nedeljno će moći da se preradi do 2.000 kilograma, a prodaja proizvoda biće moguća na čitavoj teritoriji Srbije. Pravilnik takođe reguliše poslove klanja životinja, pitanja dobrobiti, odstupanja pri primeni tradicionalnih metoda u proizvodnji i prometu, odstupanja u pogledu higijene, prevoza i drugog. Takođe, predviđa plan samokontrole proizvođača, učestalost uzorkovanja proizvoda i drugo.
Kada primena ovog pravilnika zaživi u praksi, domaći proizvođači će, slično onima iz Slovenije i Austrije, moći da prodaju proizvode na kućnom pragu i tako značajno povećaju prihode, ali i dobiju mogućnost za diverzifikaciju proizvodnje aktiviranjem turističkog potencijala.
Nedimović je na skupu u Sremskoj Mitrovici najavio da se trenutno radi i na pravilniku kojim će biti regulisana prodaja na kućnom pragu i prerađevina poreklom od biljaka. Takođe, istakao je da uskoro počinje da radi nacionalna laboratorija za ispitivanje kvaliteta mleka, dok će laboratorija za ispitivanje bezbednosti hrane biti na usluzi korisnicima od marta naredne godine. Ove dve laboratorije omogućiće proizvođačima da obave nezavisne, kvalitetne kontrole svojih proizvoda.

A. Milić