* U Vojvodini krenula izgradnja četiri od ukupno 11 projekata dok su u centralnoj Srbiji u toku završne pripreme za sisteme navodnjavanja u Mačvi, Čačku i u Pančevačkom ritu

Ovih dana u Vojvodini je, kako je iz Ministarstva za poljoprivredu najavljeno početkom godine, počela izgradnja četiri od ukupno 11 projekata magistralnih sistema za navodnjavanje. Radi se o dvonamenskim sistemima Jankov Most (Zrenjanin), Srpski Itebej, Međa (Žitište) i Rečej kod Kule. To su projekti koji se na osnovu međudržavnog sporazuma potpisanog pre dve i po godine finansiraju odobrenim kreditom Ujedinjenih Arapskih Emirata iz Abu Dabi fonda u visini od 100.000.000 dolara. Reč je o veoma povoljnom kreditu s rokom otplate 20 godina i kamatnom stopom jedan odsto na godišnjem nivou.
- Projekti se uglavnom odnose na kanale koji su godinama u ranijem periodu uglavnom služili za odvodnjavanje u slučaju velikih atmosferskih padavina i poplava. S ovim radovima sada ih praktično revitalizujemo i stavljamo u funkciju navodnjavanja uz pomoć velikih pumpi koje će, kada naiđe sušni period, prepumpavati vodu iz kanala Dunav-Tisa-Dunav ili okolnih reka i voda će na taj način dolaziti do žednih njiva poljoprivrednika, istakao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović prilikom predstavljanja projekata.
 Ministarstvo poljoprivrede navelo je da ukupna vrednost sva četiri projekta iznosi oko 113.000.000 dinara. Kada budu završeni moći će da se navodnjava novih 2.300 hektara oranica. Nedimović je objasnio da će poljoprivrednim proizvođačima biti omogućeno da se u što kraćem roku priključe na izgrađene sisteme za navodnjavanje.
- Ministarstvo poljoprivrede intenzivno radi na tome da se izdvoje posebna podsticajna sredstva kojima bi se pomoglo poljoprivrednicima da, povezujući se na najbliži regionalni hidrosistem, izgrade svoje mikrosisteme za navodnjavanje njiva, rekao je Nedimović, napominjući da će proizvođači imati šansu da konkurišu i za sredstva za bušenje bunara, kao i da će do 50 odsto država dotirati i nabavku pumpi.
Osim navedenih projekata, narednih meseci očekuje se otvaranje još pet takozvanih vodenih gradilišta u Vojvodini. Ovih dana završene su kompletne tenderske procedure za crpne stanice Jegrička (Lalić, Odžaci), Pesir (Padej, Kikinda) i Kaloča (Ada). Isto tako kompletira se sva potrebna dokumentacija za regionalne podsisteme Tisa-Palić i Nova Crnja-Žitište, a početak radova na njima planiran je za septembar-oktobar.
U JVP "Vode Vojvodine" kažu da su putem tendera određeni konzorcijumi i izvođači radova na svakom projektu pojedinačno. Tako je za poslove na crpnim stanicama Jegrička i Pesir odabran konzorcijum koji čine preduzeća iz Sremske Mitrovice: "Hidrosistem", "Regulacija" i "Eko inžinjering". Konzorcijumu DTD VPD "Severna Bačka" iz Subotice, "Dubrava" iz Bajmoka, "Rasko Tampu" iz Sente i "Eko inžinjeringu" iz Novog Sada poverena je ađanska crpna stanica Kaloča. Poslovi na regionalnom podsistemu Tisa-Palić pripali su konzorcijumu koji osim DTD VPD "Severna Bačka", "Dubrava" čine i "Ekstra auto-transport" iz Vrbasa i CNT iz Beograda. Izgradnju regionalnog podsistema Nova Crnja-Žitište na tenderu je dobilo VPD "Srednji Banat" iz Zrenjanina.
Radovi na svim crpnim stanicama u Vojvodini i regionlnim podsistemima, po zacrtanom planu "Vode Vojvodine" koja koordinira radom svih projekata, trebalo bi da, ukoliko ne dođe do nekih nepredvidljivih okolnosti, traju najmanje sedam, a najviše 12 meseci. Nakon završetka svih planiranih radova računa se da će, s ovim projektima, pod sistemom za navodnjavanje biti više od 20.000 hektara novih oranica. To će, procena je nadležnih u JVP "Vode Vojvodine", umnogome uticati na efikasnost proizvodnje, produktivnost i što je za poljoprivrednike najvažnije, doprineće porastu prinosa, pogotovo ratarskih kultura, ali i voćnjaka, s obzirom na to da poslednjih godina postoji sve veća zainteresovanost za njihovo podizanje.
Kada su u pitanju projekti navodnjavanja poljoprivrednih površina u centralnoj Srbiji koji će se finansirati kreditom Abu Dabi fonda, za sada je izvesno da će ih biti tri, budući da za njih izrada tenderske dokumentacije ulazi u samu završnicu. U ovom momentu, s obzirom na zatečeno stanje, najrealnija opcija je da će radovi na predviđenim projektima početi u toku 2018. godine.
- Prva faza izgradnje sistema za navodnjavanje uključuje projekte u Mačvi, Čačku i u Pančevačkom ritu, rekla je v.d. direktora Republičke direkcije za vode Nataša Milić, uz objašnjenje da druga faza podrazumeva dovođenje vode do zemljišnog kompleksa koji se navodnjava, a treća će omogućiti da krajnji korisnik dođe do vode za svoje njive.
Ukrupnjavanje parcela, kojih u centralnoj Srbiji nema baš puno, veoma je važan faktor da bi se postigli maksimalni rezultati s izgrađenim sistemima za navodnjavanje.
- Realno gledajući, u ovom momentu samo velike kompanije mogu da isfinsiraju navodnjavanje na svojim njivama. U narednom periodu Republička direkcija za vode učiniće, uz pomoć Ministarsgva poljoprivrede, sve što je u njenoj moći da navodnjavanje bude dostupno i širem krugu malih proizvođača, koji su u Srbiji najbrojniji, istakla je Milićeva uz napomenu da su u centralnom delu zemlje, zbog geografskih karakteristika i konfiguracije terena, voćarske i povrtarske kulture najisplativije za navodnjavanje.
Bez obzira na sve prepreke koje su postojale i još uvek su na terenu prisustne, u ovom momentu svakako je najvažnije da je dugo najavljivana izgradnja organizovanog sistema navodnjavanja sredstvima iz Abu Dabi fonda konačno počela s realizacijom. Ministarstvo poljoprivrede, kako tvrdi ministar Nedimović, sve radi da započete kapitalne investicije u zalivne sisteme, uz stručnu pomoć JVP "Vode Vojvodine" i Republičke direkcije za vode, dovede do kraja i krene s novim od ukupno predviđenih 11 projekata, zahvaljujući čemu bi se u Srbiji navodnjavalo, kako je planirano, oko 100.000 hektara. Realizacija ovih projekata, bez sumnje, doprineće znatno većoj iskorišćenosti ukupnih površina u poljoprivredi, a doneće svakako bolje i kvalitenije prinose, kao i konkurentnost naših proizvoda, pogotovo voća, na evropskom i CEFTA tržištu.

K. Rajević