U 2024. će biti značajnih proširenja u oblasti autonomnih tehnologija koje se primenjuju u poljoprivredi. Tako su specijalisti u proizvodnji i razvoju poljoprivednih tehnologija, kompanije Krone I Lemken, već značajno proširili opseg primene za svoje autonomne procesne jedinice korišćenjem prednjeg prostora.  

Naime, kroz zajednički projekat, dve nemačke kompanije nastoje da unaprede ne samo rad autonomne procesne jedinice već i radne operacije kroz dodatnu praktičnu primenu u zemlji i inostranstvu. Analize i rezultati terenskih ispitivanja rađenih 2022. i 2023. godine korišćeni su  u optimizaciju i daljem razvoju različitih karateristika autonomnih jedinica.

Funksionalnost jedinice  autonomnih procesa je značajno unapređena integracijom prednjih poluga i prtiključnog vratila traktora, što znači da sada postoji prostor za kačenje za dva odvojena priključka, napred i nazad. Ova kombinacija se može takođe koristiti profitabilno kako u radovima s mašinama, takozvane “zelene linije” tako i u obradi zemljišta. Specijalista zelene linije, kompanija Krone, na primer sada na autonomnom vozilu koristi kombinaciju prednje i zadnje kosilice što značajno unapređuje efikasnost. Inicijalno iskustvo je uspešno korišćenje KRONE EasyCut F 320 prednje kosilice u kombinaciji sa Butterfly EasyCut B 950 Collect. 

VTEs-jedinica autonomnog procesa unapređena u razvoju, pri čemu su u obzir uzeti  održavanje, praktičnost kao i optimizacija nosača senzora. Druga najznačajnija tačka je unapređenje dizel-električne pogonske jedinice. Nova generacija autonomnog  vozila VTEs ima izlaznu snagu 170 kW/230 KS, a i dalje ga karateriše upravljanje sva četiri točka sa velikim pneumaticima kako bi se obezbedila maksimalna vučnu silu i minimalni pritisak na zemljište. Transportno rešenje, koje je prezentovano na Agritechnica 2023, sada se može koristiti i u kombainaciji sa prednje nošenim priključcima. Nove jedinice autonomnog traktora su karakteristične i po jedinstvenoj boji, dinamično platinsatvo sivoj.

Kombinovana snaga što je i naziv projekta, označava odlučujući korak ka efikasnosti i inovativnosti u modernoj poljoprivredi. Unapređenjem autonomne jedinice traktora, kompanije Krone i Lemken, omogućavaju veliki opseg značajnih ispitivanja i značajno unapređenje pouzdanosti autonomnih procesa. U toku su brojni testovi koji se odvijaju na više različitih farmi u Nemačkoj i susednim evropskim državama s ciljem testiranja funkcionalnosti i komunikacije autonomnih radnih jedinica VTE pri čemu se u radu koriste  različite priključne mašine u  relanim radnim uslovima.

Krone i Lemken se u radu i razvoju oslanjaju na otvoren "interfejs"i živi dijalog sa drugim proizvođačima priključnih mašina kako bi se  kreirala dodatna vrednosti za korisnike. Obe kompanije nastoje da dalji razvoj proizvoda  urade u saradnji sa iskustvima poljoprirednika, kako bi autonomno vozilo učinili tržišnim. To će kreirati, kako se očekuje, napredna rešenja koja će obezbediti prevazilaženje problema nedostatka radne snage što će omogućiti poljoprivrednicima da rade kao sistemski operatori autonimnih radnih mašina u budućnosti i fokusiraju se više na na probleme koji se odnose na primer, na obradu zemljišta ili pak zadataka   za upravljanje farmama.

M.Antanasković

Foto: Lemken i Krone

Prenošenje ovog teksta ili njegovih delova nije dozvoljeno i smatraće se povredom autorskih prava. "Poljoprivrednik" zadržava pravo da protiv prekršioca pokrene sudski postupak radi zaštite svojih prava.