* Pre same nabavke određenog sistema za navodnjavanje poljoprivrednici treba da razmisle i da imaju odgovor na više pitanja, od tipa zemljišta, dostupnosti i kvaliteta vode, do potrebnih dozvola                                                
Klimatske promene i ekstremni vremenski uslovi sve više potvrđuju potrebu korišćenja sistema za navodnjavanje u biljnoj proizvodnji kako bi se osigurao prinos. Ovih dana mnogi ratari razmišljaju da li će pasti kiša i da li će tek posejano seme imati pogodne uslove za klijanje i nicanje, jer svedoci smo suše ne samo kod nas već i u velikom delu Evrope. Takođe, evidento je i da pšenice sve više pokazuju da su “žedne”, te su mnogi proizvođači prethodnih dana zbog toga uključili svoje sisteme za navodnjavanje. Zbog ovakvih i sličnih vremenskih uslova sve je više onih koji razmišljaju o nabavci sistema za navodnjavanje, a ono što je sigurno jeste da pre same nabavke određenog sistema treba da razmisle i da imaju odgovore na više pitanja.  O čemu sve poljoprivrednici koji se odluče za investiciju u sistem za navodnjavanje treba da razmisle razgovarali smo nedavno sa dipl. inž. Majom Pavlović, menadžerkom sistema za navodnjavanje u kompaniji Kite doo. 
Kada se govori o sistemima za navodnjavanje, ne može se pričati generalno s obzirom  na to da je to jako široka tema. Tako je, na primer, neophodno ispoštovati mnoge administrativne procedure i doći do određenih dozvola. Ako se poljoprivrednici odluče za neki od većih sistema za navodnjavanje, lineara ili pak centar pivota, neophodno je da se pokrene pitanje o dobijanju građevinske dozvole od opštine, a treba i zeleno svetlo za korišćenje vodnih resursa od JVP “Voda Vojvodine” ili pak JVP “Srbijavode”. 
– Tek kada se dobije dozvola za gradnju treba razmišljati o kupovini mašine, jer bez toga ne vredi postavljati mašinu. Tako ima primera da su neki poljoprivrednici kupili i instalirali sisteme na svojim parcelama, pa se kasnije ispostavilo da se radi o zaštićenom području, te su morali da izrađuju elaborat o tome da li je izgradnja sistema dobra za životnu sredinu ili nije. Neki su pak instalirali sistem centar pivot na državnoj zemlji i sad imaju ozbiljnih problema da dobiju adekvatne dozvole, kaže Maja Pavlović.
M. Antanasković
 
 
Kompletan tekst pročitajte u novom broju lista Poljoprivrednik.