* U protekloj godini, kako pokazuju analize, uglavnom se uvozila mehanizacija čija je nabavka subvencionisana
 
Domaće tržište poljoprivredne mehanizacije u Srbiji, kao što je dobro poznato, zavisi od uvoza. Različiti vidovi subvencija, iz nacionalnog programa mera za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede, IPARD i drugih programa, poslednjih godina doprineli su zanavljanju mehanizacije. Upravo ovi programi, kako se pokazalo, često posredno definišu šta će se pojavljivati na tržištu i u kom obimu, jer malo je onih poljoprivrednika koji su u prilici da samostalno, bez pomoći, po svom izboru zanove poljoprivrednu mehanizaciju. 
– U protekloj godini, kako pokazuju analize, uglavnom se uvozila mehanizacija čija je nabavka subvencionisana. Malo je bilo mašina u uvozu za kupce koji trgovanje nisu vezivali za subvencije. Kada je reč o traktorima koji se nabavljaju preko IPARD programa, radi se o mašinama zapadnoevropskih proizvođača, dok su traktori koji se kupuju van ovog programa mahom iz Turske, Indije, Kine... Nažalost, još uvek je zastupljen veliki uvoz polovne poljoprivredne mehanizacije i mi se kao asocijacija zalažemo kod  nadležnih ministarstava ne da se zabrani, ali da se na neki način  ograniči ovaj uvoz. Stara mehanizacija zaista pravi problem u saobraćaju što se tiče bezbednosti, a i  ekonomike u poljoprivrednoj proizvodnji, poručio je generalni sekretar Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije Marko Stojanović u uvodnom delu okruglog stola "Komercijalno-tehnički aspekti subvencionisane nabavke poljoprivredne mehanizacije", održanom na Zlatiboru u okviru 48. simpozijuma "Poljoprivredna mehanizacija". 
Da nabavka nove mehanizacije, posebno traktora, u velikoj meri zavisi od subvencija i da su poljoprivrednici veoma zainteresovani za zanavljanje traktora, što je jednim delom i urađeno u periodu iza nas, potvrdio je u svom izlaganju i rukovodilac sektora za odobravanje projekata IPARD programa Uprave za agrarna plaćanja Boško Umetić.
 
M. Antanasković
 
Kompletan tekst pročitajte u novom broju lista Poljoprivrednik.