* U takmičenju za prestižna priznanja, kvalifikovalo se 164 inovativna rešenja, a stručni žiri je dodelio jednu zlatnu medalju i 16 srebrnih
 
Usled pogoršanja epidemiološke situacije sa pandemijom Covid-19, nedavno je otkazan sajam Agritechnica 2022, planiran da se održi u periodu od 27. februara do 5. marta 2022. Iako će najveća i najznačajnija izložba poljoprivredne mehanizacije izostati, svi zainteresovani mogu posetiti ovaj sajam on-lajn u njegovom digitalnom formatu. Zvanična informacija o otkazivanju Agritechnica 2022 javnosti je saopštena 13. decembra, a nekoliko dana ranije proglašeni su pobednici takmičenja za najznačajnije inovacije na poljoprivrednim mašinama. 
U takmičenju održanom tokom 2021, za prestižna priznanja, zlatnu i srebrnu medalju, kako je objavio organizator sajma DLG – Nemačko društvo za poljoprivredu, kvalifikovalo se 164 inovativna rešenja. Stručni žiri je doneo odluku da nagradi zlatnom medaljom jedno rešenje, dok je 16 inovacija svojim proizvođačima donelo srebrne medalje. Neka od ovih rešenja ćemo predstaviti u ovom izdanju "Poljoprivrednika". 
Prema utvrđenom kriterijumu, zlatna medalja se dodeljuje za inovaciju koja predstavlja novi koncept u kojem se funkcionalnost mašine značajno menja i time dobija novi proces rada, ili pak značajno doprinosi poboljšanju nekog već postojećeg koncepta. Ključni kriterijumi pri ocenjivanju inovcija za zlatnu medalju jesu njen praktični značaj na nivou poljoprivrednog imanja, radna profitabilnost i prednosti u efikasnosti, unapređenje u pogledu zaštite životne sredine i potrošnje energije, kao i smanjeno opterećenje rukovaoca u radu i unapređenje zdravlja i bezbednosti. 
S druge strane, srebrna medalja se dodeljuje za inovaciju na već postojećem proizvodu, pri čemu je urađeno značajno unapređenje u pogledu funkcionalnosti i  radnog procesa, a pri tome proizvod ne zadovoljava sve kriterijume za zlatnu medalju. Ključni kriterijumi za dodelu srebrne medalje su relevantnost na nivou poljoprivrednog imanja, smanjenje radnog opterećenja rukovaoca i unapređena pouzdanost.
Marija Antanasković
 
 
Kompletan tekst pročitajte u novom broju lista Poljoprivrednik.