* Izložbom u Bolonji, iskonski italijanski brend Landini potvrdio je ponovo svoju strast ka inovacijama
 
Italijanska grupacija ArgoTractors, specijalista u proizvodnji traktora, na sajmu u Bolonji imala je jedan od najvećih štandova, što i ne čudi s obzirom na to da su prikazani mnogobrojni noviteti. Među novitetima traktora posebno se izdvajaju redizajnirani Landini modeli, kako oni specijalizovani za voćarsko-vinogradarsku proizvodnju, tako i univerzalni, ali i oni namenjeni za rad na otvorenom polju. Izložbom u Bolonji, iskonski italijanski brend Landini, čiji je ekskluzivni zastupnik na domaćem tržištu kompanija "Delta agrar", ponovo je potvrdio svoju strast ka inovacijama, što je i moto ovog proizvođača. Istovremeno, to je i pokretač istraživanja i razvoja novih traktora, koji se dizajniraju i proizvode s ciljem da zadovolje potrebe svakog imanja, pri čemu se velika pažnja obraća na komfor i bezbednost rukovalaca, ali i na efikasnost.
 Najznačajnije inovacije na traktorima tiču se ugradnje novih motora, odnosno onih koji zadovoljavaju standard emisije Stage V. To je novina i na modelima vodeće serije REX 4 specijalizovanih Landini traktora, što je ovim modelima donelo haubu potpuno novog izgleda, ali i nove funkcije i ergonomske kontrole. Redizajnirana serija, koja se može pohvaliti i potpuno novom bojom, obuhvata modele REX 4-080, 4-090, 4-100, 4-110, 4-120, koji pokrivaju opseg snage od 75 do 112 KS. Za snagu traktora zadužena je nova generacija Deutz motora koje karakterišu četiri cilindra i 16 ventila, zapremina 2,9 l, Common Rail elektronski sistem ubrizgavanja goriva i Turbo interkuler. Proizvođač je tako, kako napominje, na traktorima obezbedio unapređene performanse, što se odnosi i na obrtni moment, ali i na povećanje snage i smanjenu potrošnju goriva. I u ove modele sada je ugrađen Engine Memo Switch čijom aktivacijom se "poziva" najoptimalnija brzina motora, a za ovu funkciju inženjeri kompanije Landini su se odlučili kako bi ubrzali rad. Standard emisije Stage V je zadovoljen zahvaljujući inovativnom sistemu, čime je obuhvaćena pasivna regeneracija, DPF, katalizator DOC i SCR EAT. Seriju REX 4 čine efikasni laki traktori koji će korisnicima biti na raspolaganju sa kabinama u verzijama modela s oznakama V, S, F i GT ili sa platformom i zaštitnim ramom u verzijama F, GE, GB i GT. 
I izbor transmisije je takav da zadovolji različite potrebe korisnika. Tako je u ponudi menjač 12h12 sa mehaničkim reverzerom za promenu stepena prenosa, ali i verzija Robo-Shift koja obezbeđuje 48h16 brzina i ima elektrohidraulični reverzer za promenu smera kretanja. U izboru je i potpuno robotizovan menjač HML, kojim se ergonomski upravlja upravljačkom palicom, na kojoj su i druge kontrolne funkcije. Traktore serije REX 4 karakteriše i veoma dobra trakcija u polju, kao i visok komfor na putu. To se, između ostalog, postiže i zahvaljujući konfiguraciji koja podrazumeva nezavisno oslanjanje kabine i prednje osovine. Vožnju dodatno unapređuje ADS sistem, koji može raditi i u kombinaciji s telemetrijskim sistemom. Prednju osovinu, koja je takođe proizvod grupacije Argo Tractors, karakteriše standardom ograničeno klizanje, blokada diferencijala i pogon na sva četiri točka. To garantuje visoku efikasnost i kada se radi sa prednjim priključnim mašinama, koje se mogu direktno postaviti na potporni element ili se opciono mogu postaviti i na prednje podizne poluge. Uz njih je obezbeđena i ugradnja prednjeg priključnog vratila. Takođe je obezbeđeno kačenje priključnih oruđa na sredini traktora. Traktore sa platformom karakteriše i uređaj za elektronsko dizanje, maksimalne podizne moći 2.700 kg, što se na verziji GT može povećati na 3.200 kg. Masa traktora je između 2.600 i 3.200 kg, za verziju sa kabinom, dok je maksimalno dozvoljena masa 5.250 kg. Međuosovinsko rastojanje je 2.140 mm, osim u V verziji, gde je 2.190 mm, a minimalna širina na istoj verziji je 1.000 mm. Svestranost traktora serije REX 4 garantuju otvoreni kružni hidraulični centar opremljen upravljačkom pumpom kapaciteta 30 l/min i dodatna pumpa protoka 58 l/min. Dostupna je kao treća i tandem pumpa koja može da obezbedi protok 55 l/min na samo 1.500 o/min motora. Hidraulični sistem opslužuje do četiri para zadnjih ventila i tri para srednjih, koji se mogu ugraditi kao deo standardne opreme, gde je moguće i da cela konfiguracija ventila bude elektrohidraulično upravljiva. 
Svoju premijeru u novom izdanju imali su i traktori serije REX 3, koje sada pogone motori Kohler, takođe standarda emisije izduvnih gasova Stage V, što je iniciralo inovirani dizajn traktora u novoj boji. Ovaj traktor je bio i jedan od finalista za "Traktor godine 2021" u kategoriji specijalizovanih traktora, kada je dobio veoma visoke ocene. Među najvažnijim karakteristikama novih modela snage 68 i 75 KS su dimenzije. Međuosovinsko rastojanje je 1.950 mm, minimalni klirens 213 mm, ukupna širina od 1.350 do 1.617 mm, dok je minimalna visina traktora s platformom samo 1.256 mm, što čini ove traktore idealnim za korišćenje u voćarstvu i vinogradarstvu, ali i u zaštićenom prostoru i povrtarskoj proizvodnji. Transmisiju, koja ima 16h16 brzina, takođe proizvodi Argo Tractors, a traktor se puzećim brzinama može kretati u rangu od 0,4 do 40 km/h. 
Na sajmu je premijerno predstavljena i serija traktora Mistral2, koja se u proizvodnji nalazi od juna, ali i univerzalni traktor Landini Series 5. Tu su i novi modeli velike snage, impresivnog izgleda, pripadnici serije 7, koje ćemo detaljno predstaviti u jednom od sledećih izdanja "Poljoprivrednika".
 
Marija Antanasković