* Dva modela traktora MF 5S.145 Dyna-6 Exclusive i MF 8S.305 Dyna-VT Exclusive proizvođača Mascar su, kao finalisti takmičenja "Traktor godine 2022", imali svoju sajamsku premijeru u okviru TotY arene
 
Italijanski proizvođač Mascar u svom proizvodnom programu, osim presa okruglih bala, ima i sejalice, kako one za setvu širokorednih biljnih vrsta tako i žitne, odnosno sitnog semena. Sejalice Mascar su i deo prodajne ponude preduzeća ITN Agrotech u Zemunu, a posetioci sajma EIMA, odnosno štanda italijanskog proizvođača, videli su i deo proizvodnog programa sejalica, od kojih su neki modeli prikazani premijerno. 
Tako je prvi put široj javnosti prikazana širokoredna sejalica Multiflex koja, zahvaljujući propratnom paketu opreme, omogućava varijabilnu setvu velikog broja biljnih vrsta, s obzirom na to da međuredni razmak može biti od 37 cm do 75 cm. Promenom međurednog razmaka može se menjati i broj setvenih aparata na jednom ramu, te ih može biti od 8 od 12. Kuriozitet na ovom modelu jeste i to što je Multiflex sejalica dostupna i u verziji sa elektropogonom svakog setvenog aparata. Elektropogon je obezbeđen i za centralni uređaj u tanku mineralnog đubriva, kao i za primenu hemijskih preparata u toku setve. S obzirom na to da je sejalica u potpunosti ISOBUS i u radu koristi GPS sistem navođenja za sve tri stavke, seme, đubrivo i hemijski preparati se mogu aplicirati po promenljivoj normi. Svim funkcijama se upravlja iz kabine traktora, preko ISOBUS terminala sejalice ili traktora. Sejalica je hidraulično sklopiva, a setvene jedinice su postavljene na duplom aluminijumskom ramu i mogu se pomerati hidraulično da bi se promenilo međuredno rastojanje. Bez obzira na opremu na mašini koja dozvoljava varijabilnu normu, sejalica se isporučuje sa markerima koji, zahvaljujući oprugama, na jednostavan način prate konfiguraciju terena. Setveni aparat karakterišu i dupli V diskovi, a iste geometrijske forme su i zatvarači brazdice. 
Žitna sejalica Montana radnog zahvata 6 m takođe je prikazana u verziji opreme koja zadovoljava varijabilnu normu, što postiže kontrolom protoka semena iz centralnog rezervoara do četiri distributivne jedinice, odakle se seme vazdušnom strujom transportuje kroz cevi do diskosnih ulagača. Ova sejalica se može koristiti u kombinaciji sa rezervoarom koji se montira napred na traktor. To mogu biti rezervoari TF1100 ili TF1600, koji su inače predviđeni za rad sa sejalicama radne širine 4 m, 4,5 m, 5 m i 6 m. Ova kombinacija obezbeđuje i odlično balansiranje mase na traktoru, pri čemu je manji pritisak na zemljište nego kada bi svo opterećenje bilo iza traktora. 
Iako je na sajmu EIMA zvanično izostalo direktno učešće kompanije Massey Ferguson kao izlagača, dva modela traktora MF 5S.145 Dyna-6 Exclusive i MF 8S.305 Dyna-VT Exclusive ovog proizvođača su, kao finalisti takmičenja "Traktor godine 2022", imali svoju sajamsku premijeru u okviru TotY arene. 
Univerzalni traktor MF 5S.145 Dyna-6 Exclusive predstavlja kombinaciju odlične preglednosti i lake upravljivosti, kako na farmama tako i u operacijama na njivi. Uz odličnu preglednost, radijus okretanja traktora od 4 m i usku haubu sa kosim padom, ovaj traktor je veoma dobar izbor za rad sa prednjim traktorskim utovarivačem. Pozicija težišta i veći kapacitet podizne moći unapređuju performanse, kako na putu tako i u polju. Traktor pogoni četvorocilindrični AGCO Power motor zapremine 4,4 l koji zadovoljava emisiju izduvnih gasova Stage V koristeći tehnologiju "sve u jednom". Motor, koji ima četiri ventila po cilindru, obezbeđuje maksimalno 145 KS na 2.260 o/min. Maksimalni obrtni moment je 550 Nm na 1.500 o/min. Kapacitet rezervoara za gorivo je 200 l, a AdBlue 20 l, dok je servisni interval 600 l. Prosečna potrošnja na 2.000 o/min je 215 g/kWh, dok je pri 1.500 o/min potrošnja nešto manja, 205 g/kWh. Traktor pogoni MF Dyna-6 Super Eco mehanička transmisija koja ima četiri ranga sa po šest stepeni prenosa za oba smera. Promena smera je preko hidrauličnog reverzera, a korisnicima je opciono u ponudi 16h16 Dyna 4. Brzina kretanja je od 1,05 km/h, pri 1.400 o/min, do maksimalnih 40 km/h na 1.530 o/min. Najmanja puzeća brzina je 0,08 km/h na 1.400 o/min. 
U standardnoj opremi traktor se isporučuje sa CCLS - zatvorenim hidrauličnim sistemom, čija pumpa ima protok 150 l/min, a opciono 205 l/min. Hidraulični ventili, kojih u osnovi ima do pet pari, elektronski su upravljivi. Maksimalna podizna moć na krajevima zadnjih poluga je 10.000 kg, a prednjih 4.800 kg. 
Komfor u radu postiže se i primenom sistema nezavisnog oslanjanja kako prednje osovine, tako i kabine. Nivo buke u kabini je 68 dB, što je postignuto zahvaljujući novom dizajnu kabine, kao i novoj zvučnoj izolaciji koja smanjuje buku rada dizel motora. Inače, kabina u potpunosti odgovara standardu CAT4 koji obezbeđuje maksimalnu zaštitu vozača. Na ovom traktoru je instaliran MF Connect kao standardna karakteristika, uključujući i daljinsko praćenje - monitoring rada sa desktop računara ili mobilnog uređaja. Korisnicima je na raspolaganju MF Task Doc zadužen za automatsko snimanje radnih zadataka i bežični transfer informacija do imanja, koristeći pri tome Agrirouter oblak za skladištenje informacija. Traktor se isporučuje i sa ISOBUS funkcijama, kao i terminalom MF Datatronic 5, MF vDisplay, MF Multipad Joystick i drugim MF tehnologijama koje obezbeđuju navođenje mašine u radu, sekcijsku kontrolu, dokumentovanje i telemetrijski monitoring. Traktor MF 8S.305 Dyna-VT Exclusive, čiji je stariji brat u verziji 285 KS nosilac titule "Traktor godine 2021", prikazan je u verziji sa kontinualno varijabilnom transmisijom koja obezbeđuje beskonačan izbor brzina u rangu do 50 km/h.
 
Marija Antanasković