* Traktor najnovije generacije Optum 300 CVX Drive AFS Connect postiže obrtni moment od 1.173 do 1.282 Nm, i to pri 1.400 o/min, što utiče na smanjenje potrošnje goriva
 
Deo TotY arene na sajmu EIMA u Bolonji bio je i traktor Case IH Optum 300 CVX Drive koji je istovremeno i ovogodišnji finalista za "Traktor godine 2022". Iako ovaj put svom proizvođaču, kompaniji Case IH, nije doneo pobednički naslov, kao što je to bilo pre pet godina u Bolonji kada je Optum 300 CVX prve generacije bio proglašen za "Traktor godine 2017", ipak je u svojoj najnovijoj verziji privukao veliku pažnju posetilaca. 
Inženjeri CNH Industrial pri dizajniranju serije Case IH Optum AFS Connect najviše pažnje, uz konektivnost, posvetili su komforu, i to sa ciljem da unaprede jednostavnost rada, kako za operatera u kabini, tako i za vlasnika, korišćenjem novih daljinskih alata. Unutrašnjosti kabine umnogome doprinosi i ugradnja, za ovu seriju, novog Multicontroller naslona za ruku. Drugačiji izgled unutrašnjosti kabine daje i nova digitalna tabla, postavljena na desnom stubu, na kojoj su prikazani radni parametri mašine, dok potpuno nov vizuelni utisak ostavlja i područje iza volana. Korisnik na AFS Pro 1200 monitoru može da rasporedi kontrolne funkcije po sopstvenom izboru, kao i trenutni prikaz na ekranu. Zahvaljujući novom dizajnu, rukovalac ima više prostora u kabini, a novu dimenziju enterijeru, uz poboljšanu preglednost u radu iz kabine, daje i retrovizor ugrađen u gornjem desnom uglu kabine. Seriju Case IH Optum čine tri modela traktora čija je nominalna snaga prikazana u oznaci modela na haubi. Tako brojevi iza naziva serije Optum 250, 270 i 300 ujedno predstavljaju konjske snage, a glavni pokretač ovih traktora je šestocilindrični FPT Industrial N67 motor zapremine 6,728 cm3. Gorivo se ubrizgava preko Common Rail sistema koji, uz turbopunjač varijabilne geometrije, obezbeđuje odlično sagorevanje mešavine goriva i vazduha. Nominalnu snagu od 300 KS Optum 300 CVX Drive postiže na 2.100 o/min, a maksimalni obrtni moment 1.282 Nm pri 1.400 o/min. Rad tokom celog dana moguć je i zahvaljujući ugradnji rezervoara za gorivo zapremine 630 l, dok je za skladištenje AdBlue obezbeđeno 96 l. Servisni interval motora koji zadovoljava standard emisije Stage V je 750 radnih časova, a prosečna potrošnja goriva je 219 g/kWh. 
I transmisiju na traktorima serije Optum CVX Drive potpisuje tim inženjera kompanije Case IH. Reč je o bestepenoj kontinualno varijabilnoj transmisiji sa beskonačnim stepenom brzina koja omogućuje korisniku da elegantno, preko elektrohidrauličnog reverzera, menja smer kretanja. Rang brzina traktora je od 0,2 do 50 km/h. ECO brzina od 40 km/h postiže se pri 1.300 o/min, dok se ECO 50 km/h realizuje pri 1.600 o/min. 
Aktivacija priključnog vratila je elektrohidraulička, čime je obezbeđeno nežno startovanje. Zadnje vratilo traktora ima u osnovi četiri brzine 540/540E/1.000 i 1.000E o/min. Prednje vratilo, u odnosu na zadnje, ima samo dve brzine 1.000 i 1.000E o/min. 
I na modelima traktora Optum, proizvođača Case IH, koje na domaćem tržištu zastupa preduzeće Agromarket Machinery, poznato pod nazivom Titan Machinery sa predstavništvom u Novom Sadu, osnovu zatvorenog hidrauličnog sistema, koji radi na osnovu opterećenja CCLS, čini pumpa protoka 165 l/min, koju po izboru korisnika može zameniti i snažnija kapaciteta 220 l/min. U standardu za rad i upravljanje hidrauličnim funkcijama, korisniku je na raspolaganju četiri, odnosno po izboru pet pari zadnjih ventila i tri para srednjih ventila. Hidraulični sistem obezbeđuje maksimalnu podiznu moć na krajevima poluga 11.058 kg, dok je podizna moć na krajevima prednjih poluga 6.016 kg. Jednostavnosti rada ovog traktora sa priključnim oruđem doprinosi i sistem za upravljanje na uvratinama. Odnosno, pritiskom na odgovarajući taster pri dolasku na uvratinu, priključno oruđe se podigne i nakon okretanja traktora i ponovnog pritiska na isti taster, priključna mašina se vraća u radni položaj na, na primer, zadatu radnu dubinu. 
Ključne upravljačke kontrole su sada više intuitivne i individualne. Kabina je, kada se govori o redizajniranim modelima serije Optum, u potpuno novom ruhu i konstruktivno i vizuelno. Novim dizajnom je postignuto da vozač ima više prostora, koji je, u odnosu na ranije ugrađivanu kabinu, veći za 7,5 odsto. Na kabini većeg prostora veća je i zastakljena površina, iz čega proizilazi i da je unapređena preglednost sa sedišta vozača. Zahvaljujući visokokvalitetnim materijalima koji se koriste za izolaciju, nivo buke u kabini je sveden na 66 dB. 
Sistem ISOBUS je kompatibilan sa AFS Pro 1200 monitorom osetljivim na dodir, koji ima ekran visoke rezolucije, što omogućava ne samo da rukovalac prati sve primarne funkcije traktora, nego obezbeđuje, ako se to zahteva, i prikaz slike sa prednje i zadnje kamere. Osim toga, preko ovog monitora korisnik ima pristup optimizaciji rada motora, CVXDrive transmisije, hidraulike traktora, kao i priključnog vratila traktora. Takođe, postoje i takozvane prečice na enkoderu za brže i jednostavnije aktiviranje određenih funkcija, a AFS Pro 1200 terminal se koristi i za navođenje u radu, kao i za prenos podataka između traktora i AFS Connect onlajn upravljačkog portala.
 
Marija Antanasković