* Tvrdnju o najmoćnijim slamotresnim kombajnima u kompaniji "Kite d.o.o" potkrepljuju činjenicom da kombajni ove serije imaju povećanu propusnu moć, odnosno kapacitet za do 10  odsto veći u odnosu na svoje prethodnike iz iste serije, a u odnosu na modele s oznakom W za čak 20 do 25 odsto
 
I ove godine na poljima  širom Vojvodine, ali i  u Braničevskom okrugu  u žetvi pšenice svoje performanse su pokazali univerzalni John Deere kombajni. Modeli univerzalnih kombajna T serije prikazani su u okviru promotivne manifestacije Demo Tour 2021, koja je održana i ove godine u organizaciji kompanije "Kite d.o.o", ekskluzivnog zastupnika poljoprivredne tehnike John Deere. Za razliku od prošlogodišnjeg Demo Tour 2021, kada je akcenat prikaza bio na seriji kombajna najveće S serije koju karakteriše aksijalni rotor na kom se obavlja izvršaj i separacija zrna,  ove godine u centru pažnje su bili modeli T serije 550 i 560. Ovi modeli sa tangencijalnom vršidbenom komorom na tržištu su ocenjeni kao naslednici W serije, a komercijalno se predstavljaju kao "najmoćniji slamotresni kombajn". Kakvi su ovi kombajni na delu, mogli su da se uvere posetioci Demo Tour 2021, održane na parcelama DP "Hrastovača" iz Požarevca, zatim ZZ "Beška", zatim u ataru Pavlovaca, a model serije T je predstavljen i na "Žetvenom karavanu" Zadružnog saveza Vojvodine.
Tvrdnju o najmoćnijim slamotresnim kombajnima u kompaniji "Kite d.o.o" potkrepljuju činjenicom da kombajni ove serije imaju povećanu propusnu moć, odnosno kapacitet za do 10 odsto veći u odnosu na svoje prethodnike iz iste serije, a u odnosu na modele s oznakom W, kako kaže specijalista za kombajne Nebojša Balać iz preduzeća "Kite d.o.o", za čak 20 do 25 odsto. Ključ postizanja većeg radnog kapaciteta, to jest povećavanje propusne moći leži u ugradnji dodatnog zadnjeg rotora. Tako sada vršidbenu komoru čine dva rotora, jedan prelazni i jedan odbojni biter, dok se separacija zrna obavlja na peto odnosno šestosekcijskom slamotresu, u zavisnosti od modela. Serija ima ukupno četiri modela, T550, T560, T660 i T670. Razlika između ovih modela je u snazi i veličini šestocilindričnih John Deere motora zapremine 6,8 l i 9 l, odnosno motora čija je maksimalna snaga 305 KS, 387 KS i 455 KS. U odnosu na prethodne modele serije T, na novim je značajno unapređena produktivnost i smanjeni su gubici u radu, a podignut je nivo radnog komfora. Cilj dizajnera T serije je bio da performanse ovih mašina približi aksijalnim kombajnima, a da zadrži one kvalitete u radu koje donosi korišćenje onih sa tangencijalnom vršidbenom komorom. 
U preseku se kombajni T serije mogu okarakterisati kao oni sa velikom aktivnom separacionom površinom, zatim sa rotorom prečnika 660 mm, brzim prelaskom s useva na usev, velikom površinom slamotresa, kao i mogućnosti rada na nagibima do 22°.  Ovome se pridodaju i činjenice da je bunker za zrno na najmanjem modelu 9.000 l, dok je na većim povećan za dodatnih 2.000 l. Efikasnosti u žetvi doprinosi i brzina pražnjenja bunkera 125 l/s.  
Kombajni predstavljeni u okviru Demo Tour 2021 radili su u adaptaciji sa hederima 622M i 625X, a osim sa radom sa hederima sa klasičnim spiralnim rotorom i uvlakačkim prstima mase, mogu se agregatirati i sa onima iz serije 700, gde je spiralni transporter zamenjen kaišem. 
Veći kapacitet u radu postići će se i zahvaljujuću povećanju obuhvatnog ugla podbubnja oko rotora za 8° i povećanjem rotora separatora u prečniku sa 660 mm na 800 mm na najvećem modelu. Uprkos povećanju  odbojnog bitera, zadržani su uglovi i međurastojanja između rotora kako bi se obezbedio željeni protok mase. To znači da je ukupna površina izvršaja i separacije povećana do 18 odsto. Na kombajnima sa šestosekcijskim i najvećim sedmosekcijskim slamotresima ta površina je 4 m2  dok je aktivna površina kombajna sa petosekcijskim slamotresom 3,30 m2. Ovi petosekcijski kombajni imaju veću separacionu površinu čak i od nekih modela kombajna sa šestosekcijskim slamotresima.  
Cilindar prečnika 660 mm garantuje nežnu vršidbu uz očuvanje slame i smanjenje loma zrna uprkos velikom prečniku i čak deset udarnih letvi na bubnju, kao i činjenici da se izvršaj ne zasniva na trenju već udarima. Dodatni tangencijalni seprator je prečika 800 mm, a oko svog oboda ima postavljene svojevrsne prste koji doprinose dodatnoj separaciji zrna.  
U zavisnosti od modela na kombajnima se ili montira klasični podbubanj ili sekcijski, koji se može podešavati elektronski iz kabine kombajna. Na ovim kombajnima je ugrađen i ventilator koga u radu karakteriše balans između pritiska i količine vazduha, a povećana je površina sita. 
U zavisnosti od toga da li želi da balira slamu, ili pak da je usitni i rasporedi u polju, korisnik podešava i rad sečke, odnosno uključuje je ili isključuje. 
 
M. Antanasković
 
GARANTOVAN ČIST RAD 
 
Lom i štura zrna su bila 0,5%, a na parcelama u Beški kombajn je, kako je objasnio Nebojša Balać, dostigao nivo gubitaka 0,1%. U radu se, u zavisnosti od prinosa menjala i brzina kretanja kao i potrošnja, a samim tim i učinci. Tako je brzina kombajna T550 bila 4 km/h u žetvi pšenice prinosa 11,5 t/ha, dok je u pšenici prinosa 7,5 t radna brzina bila i 7 km/h. Kombajn T560 se kretao brzinom 9 km/h u pšenici prinosa 7,5 t.