* Varijabilna komora prese MF RB4160V Xtra omogućuje izradu okruglih bala prečnika od 90 cm do 160 cm
 
Preduzeće "Agro cesla" u Rumenci u svoju bogatu ponudu poljoprivrednih mašina svojevremeno je uvrstilo i proizvode kompanije Massey Ferguson, čiji je višegodišnji zastupnik na domaćem tržištu. Kada je reč o proizvodima Massey Ferguson, prva pomisao su traktori i žitni kombajni, ali deo asortimana ove kompanije je i takozvana zelena linija mašina, u okviru koje su i prese, takođe u ponudi Preduzeća "Agro cesla".   
Prese okruglih bala, tačnije model MF RB4160V Xtra je za ovogodišnju sezonu u ponudi pod akcijskim uslovima prodaje, pa je pristupačniji korisnicima. Ovu presu, kao i starije modele, karakteriše jednostavnost u korišćenju, efikasnost i vrednosti koje doprinose uspešnom radu na gazdinstvu.  
Presa okruglih bala sa varijabilnom komorom MF RB4160V Xtra ima sakupljački pikap uređaj širine 2,25 m. Interesantno je da je na rotoru pikap uređaja raspoređano pet sakupljačkih prstiju – zubaca u osnovnoj specifikaciji.  Na većini pikap uređaja, inače, ima po četiri sakupljačka prsta. Više prstiju obezbeđuje efikasnije sakupljanje mase od koje se izrađuje bala. 
U asortimanu Massey Ferguson balirki dostupne su jedinice za usitnjavanje mase koja se presuje, i to sa 13, 17 i 25 noževa, koji se mogu aktivirati iz kabine. Noževi se kod dve veće verzije mogu isključivati po segmentima, sa odnosom uključivanja 0-8-9-17 i 0-12-13-25. Ova mogućnost korisniku daje izuzetnu svestranost i omogućava da se presa prilagodi vrsti materijala i radnim uslovima. Proizvođač Massey Ferguson navodi i da prese za okrugle bale nastale u njihovim proizvodnim pogonima poseduju najduže noževe na tržištu. 
Jedinstvena karakteristika mašine MF RB4160V Xtra je i Hydroflex upravljačka jedinica koja sprečava zagušivanje mašine masom što se presuje, a sve uz pomoć inteligentnog sistema u dva nivoa. Prvi nivo Hydroflex sistema dozvoljava pomeranje prednjeg dela poda, što automatski i preventivno smanjuje potencijalno zagušenje do 80 odsto. To sprečava nepotrebno  zaustavljanje mašine. U slučaju da ipak dođe do blokade, rukovalac aktivira drugi nivo rada Hydroflex jedinice iz kabine. Tako se obezbeđuje spuštanje zadnjeg dela poda komore, što dozvoljava nesmetan prolaz materijala. Hydroflex jedinicu zapravo čine dva hidraulična cilindra koja se pokreću gore-dole u rasponu 50 cm. 
Varijabilna komora prese MF RB4160V Xtra omogućuje izradu okruglih bala prečnika od 90 cm do 160 cm. Sistem za održavanje konstantnog pritiska obezbeđuje izradu pravilno oblikovanih i bala velike gustine. U komori prese MF RB4160V Xtra za oblikovanje bala se koriste četiri izdržljiva kaiša, koji pri najvećem radnom kapacitetu koriste samo 20 odsto od njihove granice kidanja/zatezanja, što je garancija dugogodišnjeg i ekonomičnog rada vrhunskog kvaliteta. 
Za umotavanje bala mrežom koristi se Varionet sistem, koji se odlikuje posebnim uređajem za zatezanje i širenje mreže. Ovaj sistem dozvoljava korišćenje različitih mreža drugačije širine, koje omogućavaju brzo umotavanje bala. To znači da se može raditi i po ceo dan bez potrebe za ubacivanjem novih koturova s mrežom.  Na ovom modelu prese deo osnovne specifikacije je takođe i rampa za istovar bala. 
Radom prese MF RB4160V Xtra  se upravlja preko terminala u boji, koji je veoma lak za korišćenje. Na ovom terminalu korisnik ima uvid i u radne parametre mašine. Na monitoru terminala se nalaze funkcije za podešavanje gustine bala, pomeranje noževa, podešavanje vrste materijala (slama, silaža, seno), ili čak prikaz kontinualnog oblika bale. Terminal daje zvučno upozorenje kada se postigne željena veličina bale.  
U osnovi, kako navodi proizvođač, ovu presu odlikuje i velika masa, robusnost i čvrst ram, a sve u cilju dobijanja bale željenih karakteristika. 
Više o presi MF RB4160V Xtra možete pogledati i na linku: https://www.youtube.com/watch?v=4ZLT_RyidMU&feature=youtu.be. 
 
Autor strane: M. Antanasković