* Kompanija je za 2021. pripremila za svoje korisnike nove modele različitih grupa mašina, potvrđujući težnju da postane "fullajner" brend, a u saradnji sa partnerima s novim inovacijama utvrđena je pozicija lidera u oblasti tehnologija čiste energije
 
Kompanija New Holland Agriculture je 23. februara, direktno iz Torina, održala svoju prvu virtualnu novinarsku konferenciju na kojoj je predstavila strategiju poslovanja, inovativna rešenja u oblasti "čistih tehnologija", kao i nove proizvode, od kojih su neki predstavljeni i ranije, a na tržištu će biti dostupni ove godine. Virtualna konferencija je jedan od tri digitalna događaja održana u februaru, za koje se organizator odlučio kako bi održao kontakt i dijalog sa zaposlenima, dilerima i predstavnicima medija, s obzirom na to da sastanci koji podrazumevaju fizičko prisustvovanje na određenom mestu nisu mogući zbog ograničenja nametnutih usled pandemije Covid-19. Događaj je održan na novoj digitalnoj platformi pod sloganom Let's get it done...all ways, što zapravo predstavlja sposobnost proizvođača New Holland da uvek pozitivno svojim kapacitetima odgovori na sve izazove, čak i u nepredvidivim situacijama kakva je nastala zbog epidemije. 
 
Solidni rezultati  u izazovnim vremenima
Evropska industrija poljoprivrednih mašina i opreme je u poslednjoj ekonomskoj godini zabeležila pad broja prodatih jedinica u svim segmentima, ali u drugoj polovini godine na mnogim tržištima pojavila se nada, jer je prodaja krenula. U ovom kontekstu je i kompaniija New Holland zatvorila godinu sa ukupnim udelom na tržištu koji je samo malo manji u odnosu na period ranije, a istovremeno je zadržala svoju lidersku poziciju na tržištima Italije, Poljske, Danske, Belgije, Holandije, Portugala i Ukrajine. 
Karlo Lambro, predsednik brenda New Holland, istakao je tokom konferencije da je na globalnom nivou kompanija zatvorila godinu sa solidnim performansama koje potvrđuju snagu brenda. 
– Naš fokus za 2021. će biti usmeren na to da učvrstimo našu poziciju kao "fullajner" brend. Stoga ćemo nastaviti da razvijamo našu liniju proizvoda i korisnicima ponudimo opremu visokih performansi u svakom segmentu poljoprivrede. Takođe ćemo proširivati segment s novim inovacijama u okviru Clean Energy Leader inicijative, u saradnji sa svojim partnerima. 
Potpredsednik brenda New Hollland za Evropu Šon Lenon je istakao  da je u prvoj polovini 2020. bilo posebno izazovno, ali da su odmah preuzete akcije kako bi se osigurala bezbednost zaposlenih i dilera, kao i zaštitila njihova ekonomska održivost. 
– Hitno smo preuzeli akcije od kojih su neke i danas aktivne. Ujedno smo definisali i finansijsku inicijativu na različitim tržištima. U drugoj polovini godine "gipkost" naše industrije pokazala je oporavak u prodaji. U 2021. naš stateški cilj je dalje utemeljenje naše pozicije kao brenda, u potpunosti okrenutog svojoj ulozi "fullajnera", na usluzi svim korisnicima i zadovoljenju njihovih potreba, naglasio je Lenon. 
Brend se neprestano zanavlja i širi, i New Holland stalno ulaže u dalja unapređenja i proširenje svoje ponude novim tipovima mašina, modelima i inovacijama, kao što su i proizvodi predstavljeni na konferenciji. 
Na ovom skupu je najavljeno i održavanje virtualnog poljoprivrednog sajma New Holland YOUNIVERSE u periodu od 9. do 18. aprila ove godine. Prvi sajam ovakve vrste biće održan na interaktivnoj platfromi, koja će posetioce voditi na putovanje otkrića brenda New Holland. 
Proširena flota "čistih tehnologija"
 
Kompanija New Holland Agriculture nastavila je, uprkos novonastaloj situaciji, sa razvojem svoje Clean Energy Leader strategije potvrđujući tako svoju vodeću poziciju na polju korišćenja alternativnih goriva kroz predstavljanje inovativnih rešenja, ovaj put u specijalizovanom sektoru mašina.  
– Mi imamo pionirska, održiva inovativna rešenja. Razvili smo model energetski nezavisne farme pokazujući kako se zatvara krug između poljoprivredne proizvodnje i generisanja energije, što čini poljoprivredu CO2 neutralnom, ili čak karbon negativnom, što donosi značajne prednosti korisnicima. Ove godine smo napravili i korak napred u prevođenju naše želje u realnost, te će tako naš traktor, koji kao pogonsko gorivo koristi metan, postati deo redovne proizvodne palete New Holland, kaže Karlo Lambro. 
Prvi proizvedeni traktor T6 Methane Power predstavljen je kao stub nove New Holland energetske farme na sajmu Agritechnica 2019. za koji je kompanija nagrađena i priznanjem "Traktor godine 2020" u kategoriji Sustenability.  Traktori T6 Methane Power će, najpre, uskoro biti isporučeni odabranim korisnicima u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Velikoj Britaniji i zemljama Beneluksa, tačnije na tržištima gde je zastupljena proizvodnja biogasa. Strategija Clean Energy Leader, kako je rečeno na konferenciji, sada se primenjuje i na tehnici namenjenoj za specijalizovane proizvodnje. Tako je, u saradnji sa italijanskim proizvođačem vina Barolo Fontanafredda, u toku realizacija projekta koji pomaže unapređenju rada u vinogradu traktorom i mašinama, a da pri tome nema emisije CO2. Naime, sestrinske kompanije New Holland i FPT Industrial su testirali u vinogradima Fontanafredda novi bio-metan traktor nastao iz standardnog modela TK. Ovaj traktor pogoni se FPT Industrial F28 motorom, nosiocem priznanja "Dizel godine 2020", a koji isporučuje iste performanse u radu kao i kada motor koristi dizel-gorivo, prirodni gas ili pak radi u hibrid modu. Traktor testiran u vinogradima Fontanafredda kao gorivo je koristio bio-metan, a sve sa ciljem da se obezbedi proizvodnja prvog organskog vina bez CO2, što je značajan korak napred u dekarbonizaciji proizvodnog lanca grožđa. 
Kroz drugo partnerstvo, odnosno saradnju kompanije New Holland sa italijanskim proizvođačem priključnih oruđa Nobili, razvijen je inovativni koncept koji omogućuje elektrifikaciju priključaka koji se koriste u voćnjacima i vinogradima.  
 
Intuitivna platforma precizne poljoprivrede
Traktori predstavljeni tokom konferencije u najnovijem izdanju New Holland T8 GENESIS® ove godine će biti dostupni sa platformom precizne poljoprivrede  PLM Intelligence™, što će korisnicima obezbediti potpunu personalizaciju funkcija preko SideWinderTM Ultra naslona za ruku i displeja IntelliViewTM 12. Platforma dizajnirana "u kući" nudi korisnicima i dilerima novi nivo korišćenja mašina i upravljanja. Nova generacija serije traktora T8 GENESIS® sa PLM Intelligence™ platformom omogućava da svaki poljoprivrednik posebno, u skladu sa svojim potrebama, prilagodi raspored funkcija, podesi karakteristike u skladu sa preporukama  operatera, vozila i dilera za unapređenje produktivnosti i smanjenje potrebnog vremena u radu, ali i za prilagođavanje kontrola, da bi se unapredili preglednost i komfor. 
– Kada je traktor Genesis, poznat u Evropi kao serija 70, bio predstavljen pre više od četvrt veka, bio je to korak koji je ukazivao na promene u dizajnu traktora. Novi T8 GENESIS® sa PLM IntelligenceTM platformom predstavlja korak napred u inženjerskom dizajnu traktora, kao i u načinu rada u poljoprivredi baziranom na detaljnim istraživanjima naših korisnika, objasnio je Šon Lenon. 
Na traktorima ove serije ugrađuje se redizajnirana kabina nastala u saradnji sa korisnicima traktora New Holland. Traktori T8 zbog svojih karakteristika i primenjenih tehnologija pokazuju da brinu o tradiciji New Holland, a rukovaocima donose i novo unapređeno iskustvo u vožnji.  Na ergonomskom, novom SideWinder™Ultra naslonu za ruku nalazi se zona u okviru koje su postavljeni ključni kontrolni prekidači. Komande za rad hidrauličnim ventilima se mogu postaviti na upravljačkim ručicama ili džojstiku, na kojem se prema potrebama programiraju tasteri. Novi ram kabine sa četiri stuba obezbeđuje maksimalnu preglednost. Nova InfoView™ instrument tabla je pozicionirana direktno u liniji prednje konzole, a LED osvetljenje obezbeđuje svetlost u punom krugu od 360°.  
Pristup kompanije New Holland rešenjima precizne poljoprivrede  može se sumirati u četiri reči: otvoren, konektovan, pametan, podržan. Platforma PLM Intelligence sada ima novi nivo. Tako će ubuduće u praksi biti na raspolaganju MyPLMTMConnect, što omogućava deljenje podataka sa partnerima, kao i pristupačnost ka agronomskim softverima. Koristeći jednostavan tablet baziran na korisničkom interfejsu, poljoprivrednik sada ima mogućnost da deli i analizira podatke, što dovodi do unapređenja produktivnosti.
Korisnici će kroz New Holland IntelliView Conect imati i daljinski pristup displeju dijagonale 12" prikaz performansi traktora T8 u realnom vremenu, kao i novom "daljinskom" asistentu i servisnim alatima. Dileri proizvoda New Holland mogu  upravljati korisničkom flotom uz pomoć daljinskog asistenta. Takođe se sada ranije može utvrditi potreba za redovnim servisnim održavanjem i blagovremeno uraditi potrebne pripreme.
 U traktore T8 GENESIS® ugrađuje se FPT Industrial Cursor 9 motor zapremine 8.7 l. Ovaj energetsko efikasni motor zbog smanjene potrošnje goriva doprinosi smanjenju operativnih troškova, čemu pomaže i servisni interval od 600 sati. 
Na najsnažnijem modelu serije T8.4435, motor razvija nominalnu snagu 400 KS, a u ovaj traktor se ugrađuje Power Shift transmisija koju karakteriše 21 brzina za kretanje unapred i pet unazad u Ultra CommndTM verziji točkaša i SmartTraxTM verzija sa gusenicama. Sa novim dodacima korisnici mogu da izaberu, u skladu sa potrebama, i Ultra Command Power Shift menjač, koji se preporučuje ako se traktor koristi za teške poslove u polju, ili pak sa Auto CommandTM menjačem preporučenim za traktore koji rade na poslovima sa osetljivom brzinom, kao i u transportu. Serija T8 GENESIS korisnicima nudi ukupno četiri modela, T8.350, T8.380, T8.410 i T8.435. Najmanji model ima nominalnu snagu 280 KS, a najveći  400 KS. 
 
Žetvena tehnika novog standarda
Kompanija New Holland Agriculture čiji je generalni zastupnik na tržištima Srbije i Crne Gore novosasdsko preduzeće Agroglobe, letos je premijerno predstavila, a sada podsetila na CH Crossover harvesting žitni kombajn koji donosi nove standarde u pogledu kapaciteta i svestranost u ovim mašinama srednjeg ranga.  Kombajn CH7.70, koji predstavlja novi koncept brenda New Holland  Crossover HarvestingTM, donosi kombinaciju Twin Rotor® tehnologije za separaciju zrna i provereni i pouzdani konvencionalni sistem izvršaja, odnosno tangencijalni bubanj sa podbubnjem.
Novi Crossover kombajn postavlja novi reper u pogledu kapaciteta kombajna srednjeg ranga, obezbeđujući izvanredan kvalitet zrna i slame svih useva u različitim uslovima. Uz ugradnju energetski efikasnog motora u pogledu potrošnje goriva, sa patentiranom HI-eSCR 2 tehnologijom, obezbeđena je visoka produktivnost sa malim operativnim troškovima. Ove performanse dolaze uz visoki komfor koji obezbeđuje Harvest SuiteTM Deluxe kabina visokog komfora. 
Primena nove tehnologije omogućiće na kombajnima ovog segmenta povećanje izlaznih performansi za 25 odsto u odnosu na konvencionalne kombajne u srednjem segmentu. Srž nove tehnologije jesu dva uzdužno postavljena, aksijalna rotora za separaciju zrna, svaki prečnika 600 mm. Specijalno dizajniran  Twin Rotor sistem dužine 3,45 m omogućava najveću separacionu površinu u ovom segmentu kombajna. Naime, separaciona površina je  2,9 m2 . 
Ovi rotori su ujedno i najveći u kombajnima srednjeg ranga. Bubnjevi su ojačani, a zahvaljujući svom dizajnu doprinose povećanju izlaznih performansi. Naime, kombinacijom velikih bubnjeva sa sekcijskim podbubnjevima postiže se najviši nivo u pogledu svestranosti, jer omogućuje brzo prilagođavanje rada, bez obzira na vrstu useva. Prelazak, odnosno prilagođavanje za rad iz jednog na drugi usev, obavlja se za manje od 20 minuta. Kapacitet čišćenja  zrna na kombajnu CH7.70 se poklapa sa njegovim visokim kapacitetima izvršaja i separacije. Odlikuje ga primena New Holland Triple-CleanTM kaskadnog sistema za čišćenje, koji ima dodatnu kaskadu postavljenu u centru sabirne ravni. Čišćenje zrna na ovoj kaskadi donosi povećan kapacitet za 15 odsto i to u radu na svim terenima. Zahvaljujući duplom spiralnom transporteru, zrno se sada brže prenosi do elevatora koji vodi do bunkera, čime se takođe povećava radni kapacitet mašine. Kombajn CH7.70 može biti opremljen hederima VarifeedTM širine do 9,15 m, kao i novom verzijom Varifeed hedera širine 8,53 m, koji su   specijalno razvijeni za ovu seriju kombajna.
Marija Antanasković