* Za motorne testere, vanbrodske motore, poljoprivrednu, šumsku ili bilo koju drugu radnu mehanizaciju, u pojedninim zemnjama EU moraju se isključivo koristiti biorazgradiva maziva
 
Bez obzira na bogatu ponudu ulja na domaćem tržištu, malo je dostupnih informacija koje se odnose na korišćenje biorazgradivih maziva u poljoprivrednoj mehanizaciji. Zato je potrebno da se skrene pažnja na veliki značaj ove teme. 
Zbog sve strožih zahteva kontrole kvaliteta poljoprivrednih proizvoda na tržištu i težnje da se rizik od kontaminacije prirodnih resursa svede na minimum, pored ostalih mera, podstiče se i primena biorazgradivih maziva. U zemljama zapadne Evrope odavno postoje zakonski akti koji zabranjuju korišćenje mineralnih maziva u blizini vodenih akumulacija ili tokova. Naime, u ovim državama se za motorne testere, vanbrodske motore, poljoprivrednu, šumsku ili bilo koju drugu radnu mehanizaciju, moraju isključivo koristiti biorazgradiva maziva. Biorazgradiva maziva imaju potencijal da se relativno brzo i u velikoj meri razgrade prirodnim putem, a da pritom budu minimalno toksična na okolinu: biljke, životinje i mikroorganizme. Nasuprot biorazgradivim mazivima, konvencionalna mineralna maziva se proizvode na bazi ugljen-vodonika sa primesom aditiva koji mogu sadržati teške metale. Mineralna maziva imaju visok stepen toksičnosti po biljke, životinje i mikroorganizme. Ako mineralna maziva dospeju u hranu, kako onu koju konzumiraju ljudi tako i onu za ishranu životinja, mogu izazvati određene zdravstvene probleme (mutacije ćelija, kancer i drugo).
Pojedine države Evropske unije daju razne vrste podsticaja i povlastica onima koji uvoze i uvode u primenu biorazgradiva maziva. Republika Srbija do danas nije imala značajnije podsticaje, ali bi u budućnosti trebalo nešto preduzeti. U našu zemlju se uvozi sve više mehanizacije za koju se daju razni podsticaji i olakšice pri kupovini. Međutim, sa kupovinom mašina za mnoge počinju i problemi. Savremena mehanizacija zahteva ozbiljnu kulturu održavanja i, ako toga nema, mašine često otkazuju, a nedovoljna stručnost servisnih službi još više pogoršava stvari. Zato se neretko dešava da, zbog nemara ili lošeg servisa, mašina stane u polju tokom obavljanja poljoprivrednih radova. U takvim situacijama prosipanje maziva u njivi nije ništa neobično, a kontaminacija zemljišta i vode je neizbežna. Uzimajući u obzir da su zemlja i voda najveće blago koje Vojvodina ima, i koristi za održivu poljoprivrednu proizvodnju, treba razmišljati o promeni svesti u bliskoj budućnosti, te preduzeti sve moguće mere da se to blago zaštiti i očuva za buduće naraštaje.
 
Vrste maziva u sistemima poljoprivredne mehanizacije
 
Savremeni sistemi poljoprivredne mehanizacije, u zavisnosti od konstrukcije i načina rada, mogu koristiti više vrsta maziva: masti za podmazivanje (na primer ležajeva), motorno ulje, ulje za menjače, ulje za diferencijalne prenosnike, kočiono ulje i hidrauličko ulje. Od svih navedenih maziva, najveći rizik da dođe do isticanja ulja iz sistema je za hidrauličko ulje. Treba napomenuti da hidrauličko ulje, za razliku od ostalih maziva, cirkuliše kroz fleksibilne cevovode (creva) pod visokim pritiskom. Kod ostalih maziva cirkulacija se uglavnom odvija u zatvorenim kućištima (sklopovima), zbog čega je rizik od njihovog isticanja van sistema značajno niži. Važno je istaći i da hidrauličke pumpe obezbeđuju znatno veće protoke ulja po jedinici vremena u odnosu na ostale sisteme podmazivanja u sklopu bilo koje poljoprivredne mašine. U slučaju pucanja creva, ili druge komponente hidrauličkog sistema, za kratko vreme dolazi do isticanja velike količine hidrauličkog ulja van sistema. Uljna punjenja hidrauličkog sistema kod bilo koje poljoprivredne mašine, što je prikazano u tabeli, za razliku od svih ostalih uljnih punjenja su najveća, što znači da velike količine ulja mogu da isteknu i kontaminiraju prirodnu sredinu. Zato se nameće zaključak da prioritet u zameni konvencionalnog mineralnog maziva biorazgradivim treba da ima hidrauličko ulje. 
 
Primena biorazgradivih maziva u svetu
Nemačka je prva zemlja koja je još 1978. godine uvela sertifikaciju za biorazgradiva maziva, takozvani Blue Engel, a kasnije se javljaju White Swan (1989. godine u svim nordijskim zemljama – Švedska, Finska, Norveška, Island), i sada već svetski priznati EcoLabel (1992. godine u Evropskoj uniji). Kanada i Japan su 1994. usvojili EcoLabel i počeli uvoditi svoje regulative i propise koji zahtevaju primenu biorazgradivih maziva, a 2000. izlazi međunarodni ISO 15380 standard koji definiše performanse za četiri kategorije biorazgradivih hidrauličkih ulja (HEES, HETG, HEPG, HEPR). U Nemačkoj 2000. godine Ministarstvo poljoprivrede pokreće program German Market Introduction Program for Bio-based Lubricants kojim se podstiče uvođenje primene biogoriva i naročito biomaziva za poljoprivrednu i šumarsku mehanizaciju, a 2002. godine u SAD, takođe Ministarstvo poljoprivrede pokreće BioPreferred program, čiji je cilj sertifikacija i podsticanje kupovine i korišćenja proizvoda na bioosnovi, uključujući i biomaziva. U kasnijim godinama ovaj program je proširen i uvedena je obaveza korišćenja bioproizvoda za pojedine državne institucije i kompanije pod ugovorom sa državnim programom finansiranja. Američka Agencija za zaštitu životne sredine 2013. uvodi u upotrebu VGP-Vessel General Permit program, kojim se sva plovila na teritoriji SAD obavezuju na korišćenje ekoloških maziva, osim ukoliko njihova primena tehnički nije izvodljiva. Pored navedenih, postoje brojni drugi nacionalni i međunarodni programi koji podstiču uvoz, kupovinu i primenu biorazgradivih maziva za aplikacije koje rade u prirodnom okruženju, gde postoji rizik od kontaminacije mineralnim mazivima.
 
Dr Velibor Karanović 
Fakultet tehničkih nauka Novi Sad
 
SARADNJOM STRUKE I PRIVREDE DO PROIZVODNJE 
BIORAZGRADIVIH ULJA U SRBIJI
 
Uzimajući u obzir analizu o značaju korišćenja biorazgradivih ulja, kompanija Adeco je sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu donela odluku da se naprave probni uzorci biorazgradivog hidrauličkog ulja za potrebe poljoprivredne mehanizacije. U planu je da se probni uzorci besplatno ustupe partnerima (poljoprivrednim zadrugama i gazdinstvima), a da se tokom eksploatacije rade laboratorijska ispitivanja fizičkih, hemijskih i eksploatacionih svojstava u saradnji sa akreditovanim laboratorijama. Težnja ovog poduhvata je da se razvije domaći proizvod koji će zadovoljavati standarde renomiranih proizvođača hidrauličkih komponenti u svetu, ugrađenih u poljoprivrednu mehanizaciju. Za te potrebe kompanija Adeco, u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka, razvija posebnu bazu podataka o tehničkim specifikacijama i drugim neophodnim parametrima za selekciju kompatibilnog biorazgradivog hidrauličkog fluida. Osim navedenog, nakon više godina rada na polju proizvodnje maziva, novosadska kompanija Adeco je uočila da na ovom polju i te kako treba pojačati edukaciju korisnika, te stoga planira formiranje svoje savetodavne službe koja će za zainteresovane subjekte održati edukativni seminar o uvođenju i primeni biorazgradivih maziva, zakonskoj regulativi i propisima kod nas i u svetu. Svi zainteresovani za dodatne informacije mogu da se jave na mejl-adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. .