* Španska kompanija Tatoma u industriji poljoprivrednih mašina prepoznaje se kao autentični proizvođač opreme koja se koristi u stočarstvu
 
Prodajni program preduzeća "Mulurović komerc" prošle godine je upotpunjen gamom proizvoda španskog proizvođača Tatoma. Tako je sada program  "zelene linije" Kubota, kao i traktora, a odnedavno i građevinskih mašina ovog brenda, upotpunjen mikser prikolicama i rasturačima stajnjaka Tatoma, te sada preduzeće u Ugrinovcima poljoprivrednicima nudi širi asortiman proizvoda namenjen stočarskoj proizvodnji. 
Španska kompanija Tatoma u industriji poljoprivrednih mašina prepoznaje se kao autentični proizvođač opreme koja se koristi u stočarstvu. Prve stranice rada ove, sada poznate španske kompanije ispisane su u 19. veku kada je i nastala u mestu Monzona, Hueska. Nakon brojnih strukturnih promena i naziva, 1971. zvanično je osnovana fabrika Talleres Torres Martí, danas poznata kao Tatoma, koja se vremenom nakon proizvodnje mašina za industriju okreće i onim namenjenim poljoprivredi. Tako 1983. godine kompanija prodaje svoju prvu mikser prikolicu, za koju 1984. dobija patent.
 
Mikser prikolice – okosnica prodajnog asortimana
Danas kompaniju Tatoma karakteriše primena najsavremenijih proizvodnih tehnologija u pogonima na četiri lokacije, u kojima je zaposleno blizu 180 radnika. U cilju daljeg uspešnog razvoja kompanija Tatoma svoje proizvode prilagođava tržištima, odnosno potrebama korisnika.  
– U asortimanu mašina Tatoma su mobilne i stacionarne mikser prikolice, dezintegratori bala i rasturači stajnjaka. Po svojim karakteristikama, a na osnovu iskustva korisnika, posebno se izdvajaju vučene mikser prikolice, a nisu zanemarljive ni samohodne mikser prikolice sa silo izuzimačem, koje imaju brojne prednosti u korišćenju, kaže msr inž. Stefan Negovanović iz preduzeća   "Mulurović komerc". 
Vučene mikser prikolice sa horizontalno postavljenim mešačima, kapaciteta od 7 m3 do 25 m3, dostupne su u varijantama sa silo izuzimačem i bez njega. Karakteristika ovih prikolica su reduktori čija primena smanjuje broj obrtaja priključnog vratila sa 540 o/min na 15 o/min, što doprinosi smanjenim energetskim zahtevima u radu. U prikolice se ugrađuju dva rotora, a svaka prikolica ima tri merne ćelije koje sa velikim displejom čine merni sistem koji se koristi u pripremi hrane.
U prodajnom programu "Milurović komerca" su i brojni modeli mikser prikolica sa vertikalnim rotorima.
– Ovi modeli međusobno se razlikuju prema kapacitetu, broju rotora, načinu distribucije hraniva, vagama. Tako se na modelima kapaciteta do 18 m3 ugrađuje centralni rotor i bočni noževi. Po izboru korisnika, prikolice mogu imati običan standardni otvor ili konvejer različitih dužina za distribuciju hrane, od 530 mm do 1.930 mm. U prikolice većeg kapaciteta ugrađuju se dva rotora, a korisnik može birati položaj konvejera, koji može biti postavljen na jednoj ili drugoj strani, kaže Negovanović i dodaje da konvejer može biti pozicioniran u prednjem, srednjem ili zadnjem delu mikser prikolice. 
Ono što izdvaja mikser prikolice Tatoma u odnosu na druge proizvođače jeste što se mogu nadograditi sa dezintegratorom bala, pa se na taj način može povećati upotrebna vrednost mašine, s obzirom na to  da se uz mešanje i distribuciju hrane može raditi i razastiranje prostirke.
Mikser prikolice Tatoma odlikuju se i jedinstvenim sistemom Hydroshift. To je zapravo sistem reduktora koji omogućava smanjenje brzine okretanja rotora. Ovaj potpuno automatski sistem brzinu okretanja rotora podešava na osnovu otpora koji nastaju u rezervoaru prilikom mešanja smeše. 
– Sistem detektuje pritisak i težinu u rezervoaru i na taj način smanjuje brzinu prilikom početnog mešanja hrane. Kako smeša postiže sve bolju homogenost, tako se povećava brzina okretanja rotora i nakon toga se hrana može distribuirati, objašnjava Negovanović i napominje da je ovaj sistem dostupan na mikser prikolicama sa vertikalnim rotorima kapaciteta iznad 24 m3. 
Svaka Tatoma mikser prikolica ima mogućnost instaliranja sistema za merenje mase koja se nalazi u rezervoaru za mešanje. Sistem se sastoji od mernih ćelija koje u standarnoj varijanti na prikolicama manjeg kapaciteta imaju prečnik 54 mm, dok je na onim većeg kapaciteta prečnik 63 mm. Tako na prikolicama, modelima  serija BN i N, postoje tri merne ćelije prečnika 54 mm, dok na ostalim prikolicama u standardnoj opremi ima četiri merne ćelije. Displeji na prikolicama imaju funkciju prikaza mase u prikolici, a postoji i mogućnost programiranja sistema za obroke  koji se sastoje iz više komponenti. Takođe, korisnik može uneti veći broj receptura, a sadržaj s displeja prikolice je moguće videti i na displeju u traktoru. Postoji i mogućnost izbora bežičnih sistema preko kojih se prikaz podataka može odvijati na više displeja, kao i softvera koji omogućava praćenje kretanja i rada prikolica na desktop-računaru u kancelariji. U slučaju prepunjenosti prikolica uključuje se zvučni alarm. 
Mikser prikolice Tatoma dostupne su kao vučene ali i samohodne. Na modelu samohodne mikser prikolice Belmix sa silo izuzimačem i jednim rotorom ugrađuje se šestocilindrični Iveco motor snage 175 KS. Radna brzina prikolice je do 15 km/h. Ovaj model ima nezavisno oslanjanje prednjeg i zadnjeg mosta, što doprinosi povećanju udobnosti u radu, a zajedno sa ergonomski dizajniranom kabinom čini ovaj model veoma komfornim. Rotori u prikolicama su napravljeni od čelika CT52 koji je, kako je objasnio Stefan, odabran zbog svojih karakteristika da bi se obezbedila dugotrajnost u radu. Silo izuzimač, sastavni deo ovih mašina, dugačak je 2 m, a distribucija hraniva odvija se preko konvejera koji se nalazi sa zadnje strane prikolice.
 
Brzina kretanja i do 40 km/h
I model samohodne prikolice Duplomix pogoni Iveco šestocilindrični motor koji je opremljen ventilatorom kome se u radu može promeniti smer okretanja. Na taj način je obezbeđeno samočišćenje motora čak i u toku rada, što znatno doprinosi njegovoj dugotrajnosti.  Zbog lakog pristupa i održavanje motora je jednostavno. Brzina kretanja ove prikolice je do 15 km/h, a može se isporučiti i sa menjačem koji omogućava brzinu kretanja do 25 km/h. Karakteristike silo izuzimača i materijala su iste kao na modelu  Belmix. Oni koji se odluče za Duplomix prikolicu imaju i mogućnost izbora hidraulične suspenzije, a u standardnoj opremi kabina  ima sedište sa suspenzijom. 
Gigamix je takođe predstavnik samohodnih mikser prikolica, a predstavlja najsnažniji i najveći model u ovoj floti. Ovu samohodnu mikser prikolicu pogoni turbodizel šestocilindrični Iveco motor   izlazne snage  275 KS.  Mešanje hrane u prikolici obavljaju dva rotora koji imaju promenljivu radnu brzinu, do 50 o/min. Autonomiji u radu doprinosi i rezervoar zapremine 250 l, a komforu u radu značajan doprinos daju hidrostatička transmisija i nezavisno oslanjanje prednjeg i zadnjeg mosta. Brzina kretanja Gigamix prikolica je do 40 km/h. 
Samohodne ili stacionarne mikser prikolice, posebno one kompleksnije, doprinose smanjenju troškova. 
– Ono što treba napomenuti jeste da se ove uštede ostvaruju zbog manjeg angažovanja drugih mašina kada je u pitanju priprema hrane. Samohodne mikser prikolice imaju svoj izuzimač silaže i sopstveni pogon, što značajno smanjuje troškove. Takođe, kada je reč o stacionarnim mikser prikolicama, treba napomenuti da su one uglavnom na elektropogon, što doprinosi ostvarivanju značajnih ušteda tokom rada u odnosu na dizel-gorivo.  Ovome u prilog ide i podatak da je stepen korisnosti dizel-goriva 0,3, dok je taj isti stepen kod električne energije 0,98. Potpuno integrisan sistem dopremanja komponenti, mešanja, i distribucije gotove smeše kod primene stacionarnih sistema značajno smanjuje angažovanje dodatne radne snage, što opet stvara dodatne uštede, kaže Stefan Negovanović.
 
Rasturači stajnjaka kapaciteta do 55 m3
 
Deo palete proizvoda kompanije Tatoma jesu i rasturači stajnjaka koji su korisnicima dostupni u različitim varijantama. Tako se isporučuju sa tandem osovinom, ili pak kao troosovinske. Ovi rasturači stajnjaka su kapaciteta od 35 m3 do 55 m3. Naime, modeli sa 35 m3 i 40 m3 su zapravo poluprikolice sa tandem osovinom, dok ostale prikolice većeg kapaciteta imaju tri osovine.
Uređaj za rasturanje stajnjaka je postavljen vertikalno, a na svakoj prikolici se može uraditi nadogradnja poklopca, produžetka i druge dodatne opreme. Dno prikolice je izrađeno od hardoks čelika debljine 4 mm, a od tog materijala iste debljine izrađene su i bočne stranice. Centralno automatsko podmazivanje, cerada sa nastavcima, kombinovana kočnica (hidraulična i pneumatska), osovina za kretanje do 40 km/h, proporcionalna funkcija potiskivanja, hidraulična jedinica koju čine motor i pumpa protoka 90 l/min  su, između ostalog, deo specifikacije ove robusne mašine.
 
Marija Antanasković