* Prvi model u proizvodnji bio je Valmet 15 i, kao što je u samom imenu naznačeno, ovaj traktor je imao 15 konjskih snaga, a bio je napravljen s ciljem da zameni konje na malim farmama
 
Ova godina za specijalizovanog proizvođača traktora Valtra će biti posebna s obzirom na to da će nizom događaja obeležiti značajan jubilej u radu – 70 godina postojanja. Prvi u nizu najavljenih događaja bila je on-lajn konferencija održana 29. januara iz Suolatija, mesta gde se proizvode traktori ovog finskog proizvođača koji posluje pod okriljem AGCO korporacije. Veliko finale proslave sedamdesetogodišnjice proizvođač je najavio za kraj godine, tokom sajma Agritechnica u Hanoveru, planiranom da se održi u novembru 2021.  
Na konferenciji, na kojoj je bilo više od 100 pratilaca, vodeći tim kompanije Valtra ne samo da se osvrnuo na istoriju dugu sedam decenija, već i na sadašnjost i to predstavljanjem pete generacije serije A i novog logističkog centra, ali i na postojeće i buduće investicije čija će realizacija  obezbediti novo iskustvo korisnicima traktora Valtra.  
 
Novi logistički centar
Među 70 godina postojanja, najviše se po postignutim uspesima izdvajaju poslednjih deset godina. Sada se ovaj proizvođač okreće u potpunosti novim tehnologijama digitalizacije i precizne poljoprivrede koje donose novo poglavlje u agraru. Bez obzira na periode u radu, kompanija Valtra je uvek svoj rad fokusirala isključivo na potrebe korisnika. 
– Napredak koji je počeo pre 70 godina nastavlja da se ubrzava. Zahvaljujući neprekidnom razvoju, naši traktori sada su dostigli petu generaciju. Danas korisnici očekuju "pametna" rešenja od Valtra traktora. U toku je realizacija velikih investicija u našoj fabrici u Suolati u Finskoj. Novi logistički centar je upravo otvoren, a nova farbara, čija izgradnja počinje na leto, krenuće sa radom u trećem kvartalu sledeće godine, rekao  je na konferenciji potpredsednik kompanije Jari Rautjarvi. 
Novi logistički centar u Suolati, koji je nedavno počeo sa radom, kako je objasnio Rautjarvi, površine je oko 10.000 m2. Ovaj logistički centar ima regalno skladište visine 13 metara i kapaciteta oko 12.000 evro paleta, kao i 30.000 KLT kutija. Novi logistički centar je izgrađen kako bi zadovoljio potrebe u proizvodnji traktora s obzirom na to da je sve više modela u proizvodnom programu, a samim tim i više delova koji se ugrađuju, a omogućava i povećanje radnog kapaciteta. Tako sada novi logistički centar dnevno može da primi oko 50 kamiona sa delovima, a kako se oni istovaraju sada u zatvorenom prostoru, povećava se i kvalitet krajnjeg proizvoda jer su manje temperaturne oscilacije. Dnevno se sada može sa skladišta izvući, odnosno ubaciti, do 1.000 evro paleta. 
 
Fokus na korisnike i u budućnosti
Kompanija Valtra, tada poznata kao Valmet, počela je proizvodnju traktora 1951. u mestu Jivaskila u Finskoj. Prvi model bio je Valmet 15 i, kao što samo ime govori, ovaj traktor je imao 15 konjskih snaga. Bio je napravljen s ciljem da zameni konje na malim farmama. Od samog početka u radu kompanije, uvek su na prvom mestu bile potrebe korisnika, na osnovu kojih su nastajala rešenja koja su i učinila ovaj brend priznatim i poznatim među korisnicima. Tako se svojevremeno proizvođač opredelio da klirens traktora bude toliki da omogućuje izvođenje radova u šumarstvu, ali i  da održava puteve. Kasnije je, kako se između ostalog čulo na konferenciji, rađeno mnogo na ergonomiji kabine, a nove karakteristike su napravile mogućnosti za duži i bezbedniji rad tokom radnih dana, dok je radni prostor povećan. 
Oduvek je poseban akcenat stavljan na veze sa korisnicima. Ranih devedesetih godina prošlog veka uveden je sistem naručivanja. To znači da se od tada traktori ne proizvode više za lager,  već je proizvodnja počela da se odvija za poznatog kupca. Usredsređenost na kupca je početna tačka i u novom razvoju proizvoda. Korisnici su bili i ostali veoma bitna karika u nastanku četvrte generacije traktora, kao i najnovije pete generacije.  
Zahvaljujući osluškivanju potreba korisnika, danas proizvođač Valtra nudi veliki izbor opcione opreme, ali i mogućnost da budući vlasnik sam napravi svoju specifikaciju, kao i dizajn samog traktora u takozvanom studiju bez ograničenja. Na ovu mogućnost se danas odlučuje jedan od tri kupca, a podsetimo se i na činjenicu da se upravo zahvaljujući ovom studiju traktori Valtra mogu isporučiti u bilo kojoj boji, pa čak i u nijansama srpske trobojke, kao što se moglo videti tokom poslednjeg održanog Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu na štandu preduzeća Inter Agrar iz Čeneja, ekskluzivnog predstavnika finskog proizvođača u Srbiji. 
U godini za nama predstavljena je peta generacija traktora serije G, čiji je najsnažniji model nagrađen priznanjem "Traktor godine 2021". Već sada je evidentno da će budući razvoj dobrim delom biti zasnovan na pametnim rešenjima i digitalizaciji koja treba da doprinese sprovođenju  regulativa koje donosi Zeleni plan Evropske unije. To su zapravo globalni standardi koji se odnose na životnu sredinu i klimatske promene, a koje će doneti nove uslove poljoprivredne proizvodnje, kao i nove izazove u životu poljoprivrednika. 
– Smanjenje u korišćenju mineralnih đubriva i pesticida i potreba za unapređenjem produktivnosti zemljišta su pokretači precizne poljoprivrede, koja donosi unapređenje u profitabilnosti. Naši korisnici zahtevaju pametne mašine, bežični prenos podataka između mašina i softvera za upravljanje farmom. Rešenja kompanije Valtra, kao što su SmartTouch, Valtra Guide automatski navigacioni sistemi i usluge pametne poljoprivrede Valtra Connect, pomažu farmerima da dostignu svoje ciljeve, kaže Miko Lehikojnen, direktor prodaje i marketinga kompanije Valtra, i napominje da udeo pametnih rešenja koje zahtevaju korisnici za implementaciju na traktorima rapidno raste. 
Tako je u 2020. čak 44 odsto korisnika odabralo rešenja pametne mašine. Ako se vratimo u blisku prošlost, kako je istakao Lehikojnen, u 2019. samo se oko tri odsto korisnika odlučivalo za ova rešenja, što je, mora se priznati, veliki skok.
Povodom obeležavanja sedamdesetogodišnjice, kompanija Valtra će napraviti 70 specijalno opremljenih traktora serije T, to jest modela   T174e do T254 koji će biti dostupni  širom sveta. 
Predstavljena peta generacija A serije
 
Popularna  A serija traktora Valtra  do sada je dva puta nagrađivana priznanjima "Mašina godine" u 2017. i 2019. godini, a njeno najnovije izdanje predstavljeno je upravo na konferenciji koja je održana u Soulati. Traktori u najnovijem izdanju serije A predstavljaju njenu petu generaciju i sada su dostupni sa brojnim novim karakteristikama koje su instalirane na mašinama na osnovu zahteva dobijenih od korisnika. I peta generacija taktora Valtra serije A ima sedam modela. Svi su dostupni u izdanju GL modela koje karakteriše mehanička transmisija jednostavna za korišćenje. Traktori snage 105 KS i 115 KS, najprodavaniji u seriji, takođe su dostupni i sa Power Shift transmisijom čije brzine su raspoređene u četiri ranga. Na ovim modelima HiTech4 rad transmisije se kontroliše elektronski. Svi modeli traktora A serije Valtra u baznoj izvedbi se isporučuju sa poznatim Valtra mehaničkim menjačem sa integrisanom ručnom kočnicom. I na traktorima sa ovim menjačem, zahvaljujući funkciji Power Shuttle, promena brzina je moguća bez korišćenja pedale kvačila. 
– Sada je rad sa traktorima A serije efikasniji i udobniji na mnogo načina. Menjač Power Shift je dostupan na nekoliko modela, a modeli traktora GL opremljeni su naslonom za ruku preko kojeg se upravlja radom prednjeg traktorskog utovarivača. Četvorocilindrični motor koji se ugrađuje u ove traktore sada ima povećan servisni interval na 600 radnih sati, naglašava marketing specijalista nove A serije Marko Ojalehto. 
U odnosu na druge modele traktora, koji se mogu isporučivati u različitim bojama, traktori s oznakom GL proizvodiće se isključivo u crvenoj boji, karakterističnoj za prve traktore porodice Valtra. Na čak više od polovine traktora serije A, još u fabrici se, po zahtevu korisnika,  ugrađuju prednji utovarivači. Shodno tome, na traktorima su urađene brojne nadogradnje kako bi se rad s prednjim utovarivačima na ovim traktorima olakšao. To potvrđuje i  ugradnja Power Shift menjača na modelima HiTech4. U odnosu na druge modele traktora, koji se mogu isporučivati u različitim bojama, traktori s oznakom GL proizvodiće se isključivo u crvenoj boji, karakterističnoj za prve traktore porodice Valtra. 
 
Više Power Shift brzina uz više snage
Od sada, kako se čulo na konferenciji, traktori u kojima se ugrađuje trocilindrični motor, to jest modeli A75-A95, biće dostupni sa HiTech2 transmisijom Power Shift. Ugradnjom ovog menjača rad u polju, ali i u transportu će biti efikasniji s obzirom na to da će ovi traktori iste zadatke obavljati pri smanjenom broju obrtaja motora. Naime, modeli HiTech2 imaju po 24 brzine u oba smera kretanja. Dodatno, svi modeli pete generacije A serije mogu se opremiti sa puzajućim brzinama, što korisnicima omogućava izvođenje radnih operacija i pri brzini od samo 100 metara na sat. 
Snaga motora je takođe povećana na modelima u kojima se ugrađuje četvorocilindrični motor, a sada broj u oznaci modela predstavlja zapravo snagu traktora. Svi motori zadovoljavaju standard emisije izduvnih gasova Stage V koji postižu uz ugradnju i korišćenje filtera čvrstih čestica – DPF, selektivne katalitičke redukcije – SCR bez korišćenja EGR sistema recirkulacije izduvnih gasova. Brzina rada motora i snaga sada se mogu preciznije kontrolisati zahvaljujući i ugradnji nove pedale gasa. Povećani servisni interval sa 500 na 600 radnih sati smanjuje troškove, dok se u isto vreme povećava produktivnost radnog vremena.  
U skladu sa aktuelnim evropskim regulativama, traktori moraju biti  kompatibilni za rad sa prikolicama koje imaju dvokružni kočioni sistem. Tako su sada traktori serije A dostupni sa pneumatskim kočnicama ili sa hidrauličnim sistemom kočenja za prikolice, a kupcima je ostavljena mogućnost izbora. 
Marija Antanasković