* Plasiranjem novog modela JCB 525-60E, Loadall je započeo  elektrifikaciju generalno na građevinskom, industrijskom i poljoprivrednom tržištu nudeći rešenja za manipulisanje teretom sa nultom emisijom
 
Iako se već skoro dve decenije govori o budućoj elektrifikaciji vozila, malo ko je mogao očekivati da će krajem 2020, tačnije sredinom novembra, britanska kompanija JCB predstaviti na on-lajn konferenciji nove proizvode koji svi imaju oznaku E, odnosno kao "gorivo" koriste električnu energiju. To se odnosi na mini-bagere, male utovarivače i telehendlere koji se koriste u građevinarstvu, ali i poljoprivredi. Tako je s novim potpuno elektrificiranim proizvodima proizvođač JCB, koga na domaćem tržištu u segmentu poljoprivrednih mašina zastupa kompanija Kite d.o.o.,  otvorio novu stranicu u svojoj istoriji postojanja koja je u 2020. proslavila 75. rođendan. 
Kompanija je na konferenciji premijerno predstavila električni model Loadall teleskopski manipulator, takođe deo potpuno novog ranga E-TECH mašina koje karakteriše nulta emisija izduvnih gasova.  Nakon više od 43 godine otkako je predstavila pionirski koncept teleskopskih manipulatora, kompanija sada predstavlja 525-60E u potpuno električnoj verziji popularnog modela Loadall. Dizajnirana i projektovana tako da ima iste performanse kao i verzija koju pogoni konvencionalni dizel-motor, 525-60E nudi nultu emisiju izduvnih gasova uz standardne mogućnosti utovara i pretovara u poljoprivrednoj proizvodnji, ali i u zaštićenom prostoru, građevinarstvu i industriji. Direktor kancelarije za inovacije kompanije JCB Tim Burnhoup istakao je na konferenciji povodom predstavljanja novih modela da je ova izvorno britanska kompanija ponovo preuzela pionirsku ulogu prelaskom na električni pogon u svojim proizvodima koji se koriste u različitim sferama, od poljoprivrede do građevine, a vrata novog elektrosveta su najpre otvorili mini-bageri 19C-1E i 30-19E Teletruk.
– Kao svetski lider na tržištu telehendlera, plasiranjem novog modela JCB 525-60E Loadall je započeo elektrifikaciju generalno na građevinskom, industrijskom i poljoprivrednom tržištu nudeći rešenja za manipulisanje teretom sa nultom emisijom, a bez kompromisa u performansama ili produktivnosti, rekako je  Burnhoup.
Ključne karakteristike Loadall podrazumevaju dualne električne motore koji obezbeđuju pogon i podizanje tereta uz povećanje efikasnosti, kočenje regeneriše napunjenost baterije, regenerativna hidraulika povećava efikasnost, a s ovom mašinom i jednim punjenjem moguće je odraditi celu smenu. U opcijama punjenja baterija ima i mogućnost brzog punjenja. 
Telehendler 525-60E zapravo koristi dva u praksi dokazana elektromotora, od kojih je jedan zadužen za pogon, a drugi obezbeđuje snagu za hidraulični sistem. 
Motor snage 17 kW omogućava kretanje preko pogona na četiri točka. Motor 22 kW za hidraulični sistem pogoni zupčastu pumpu nepromenljive zapremine obezbeđujući maksimalno protok 80 l/min. Protok je proporcionalan poziciji upravljačke palice – džojstika i podizanje do krajnjeg položaja se kontroliše preko bloka elektrohidrauličnih ventila uz hidrauličnu regeneraciju energije kada se strela uvlači. 
Električni motori imaju 85 odsto efikasnosti u poređenju sa dizel-motorima čija je efikasnost 45 odsto. Šira analiza korisničkih ciklusa korišćenjem JCB telemetrijskog sistema LiveLink i studijama, ispitivanjima i procenama na terenu su omogućile inženjerima JCB da optimizuju bateriju mašine tako da zadovolji zahteve korisnika. Tako je litijum-jonska baterija kapaciteta 96 V, što dozvoljava rad mašine u jednoj smeni.  
Vučni pogonski motor koristi regenerativno kočenje umesto tradicionalnog kočionog sistema dopunjavajući na taj način nivo baterije u toku datog procesa. Hidraulični sistem takođe regeneriše energiju kroz protok spuštanjem strele smanjujući tako zahteve za energijom i produžujući radne sate. Funkcija regenerativnog kočenja se automatski isključuje kad je baterija puna. 
Mašina ima isti punjač kao i drugi JCB E-TECH proizvodi i mogućnost da regeneriše u potpunosti bateriju za osam sati koristeći standardni napon 240 V i struju jačine 16 A. Opciono, univerzalni JCB punjač  može se koristiti za rapidno dopunjavanje za vreme pauze u radu i to za manje od 35 minuta. 
Telehendler 525-60E je dizajniran kako bi zadovoljio aktuelne i buduće potrebe korisnika u varijantama industrijskog sektora obezbeđujući rad sa nultom emisijom izduvnih gasova unutar štala, skladišta žitarica, staklenika.  Dodatno, novi telehendler može raditi koristeći obnovljivu energiju na farmi, kao i drugim preduzećima koja imaju na raspolaganju svoju "zelenu" energiju. 
Druga prednost korišćenja elektropogona ogleda se i u značajno smanjenom nivou buke, što čini Loadall atraktivnom mašinom za rukovaoce, ali i u situaciji kada se radi u blizini drugih ljudi, kao što je to slučaj u objektima za sortiranje povrća ili pak staklenicima. Tokom rada telehendler 525-60E u kabini ima buku na nivou od samo 67,7 dB, dok van kabine buka dostiže nivo 92,2 dB. Takozvani beli alarm koji upozorava radnike na kretanje mašine opciono je dostupan. 
Iako je na novom modelu pogon mašine izveden na novi način, to nije uticalo na komfor rukovaoca. Kabina je dizajnirana tako da rukovaocu omogući rad bez umora  sa lako dostupnim kontrolama upravljanja. Kabina je potpuno zastakljena, ima ugrađen grejač snage 2,2 kW koji u prednjem, zadnjem i bočnim zaslonima obezbeđuje brzo odmrzavanje i odmagljivanje stakla. Grejač je ugrađen i u sedište sa suspenzijom, što sve zajedno omogućuje rukovaocu komfornu radnu sredinu bez obzira na spoljašnju temperaturu. Telehendler 525-60E koristi proveren JCB kontrolni sistem za opterećenje, uz pomoć kojeg je obezbeđena sigurnost u radu pri manipulaciji teretom.  
Maksimalna podizna moć telehendlera 525-60E s električnim pogonom je 2.500 kg. Pri maksimalnoj visini dizanja od  6 m može se podići teret mase 2.000 kg. Mašina može biti dizajnirana tako da obezbedi sličan vremenski ciklus kao i telehendleri sa dizel-motorom i to bez uticaja na radne performanse. JCB 525-60E može raditi kako sa utovarnom kašikom tako i različitim viljuškama, kao i drugim priključnim alatima Loadall. Zahvaljujući dobrim manevarskim karakteristikama, 525-60E se okrene u krugu prečnika 3,7 m. 
Uz liniju potpuno električnih mašina u svom proizvodnom programu JCB na tržište plasira i paket opreme koja obezbeđuje rezervu električne energije. Ovaj paket opreme karakteriše snabdevanje električnom energijom uz nultu emisiju izduvnih gasova, a ima od osam baterija do četiri baterije koje imaju kapacitet skladištenja 23 kWh ili 46 kWh. Reč je o jednofaznom sistemu koji ima izlaz 8 kW/10 kVA. Ovaj paket zauzima prostor oko 1 m3, a može se jednostavno pomerati korišćenjem viljuškara. 
Naime, JCB takozvani paket snage će biti dostupan sa izborom četiri ili osam potpuno nezavisnih, kvalitetnih litijum-jonskih baterija. Ovaj paket ne zahteva dnevne provere, pa je pogodan i za izdavanje korisnicima. Pražnjenje baterije je optimizovano kako bi se produžio njen životni vek i posle 2.000 ciklusa punjenja i pražnjenja. Ovaj period, kako se čulo na konferenciji JCB, procenjuje se na vreme preko deset godina, i garantuje se da će u tom periodu imati kapacitet veći od 85 odsto. 
"Spakovan" u robusno metalno kućište, ovaj JCB agregat se može postaviti i u prostorima u kojima ne sme biti emisije izduvnih gasova kako bi se dopunila mašina. Ujedno, ovaj energetski blok se može koristiti i za obezbeđivanje rezervne električne energije za osvetljenje gde je to potrebno. 
Zahvaljujući kompaktnim dimenzijama, ovaj energetski paket se isporučuje sa džepovima za viljuškar sa svake strane kako bi se omogućilo da se s njim jednostavno manipuliše. Tako se paket može postaviti na paletu, čime se smanjuje i pritisak na podlogu u odnosu na direktno postavljanje. 
Ovaj paket, osim što ima nultu emisiju izduvnih gasova i zadovoljava različite potrebe za električnom energijom, radi bez buke i vibracija omogućavajući tako nesmetan rad mašine u urbanim sredinama, kao i u prostorima gde ne sme biti izduvnih gasova sa emisijom efekta staklene bašte. Za JCB ovaj energetski paket kompaniju stavlja na vodeće mesto u razvoju čistih tehnologija, i za mašine koje se koriste u građevinarstvu, i u poljoprivredi i drugim oblastima primene. 
Kompanija JCB je razvila i novi ekstrabrzi univerzalni punjač koji je kompatibilan sa trenutno dostupnim, kao i budućim električnim modelima kompanije. Ovaj punjač radi sa električnim sistemima na mašinama od 48 V do 96 V, a korisnicima nudi rešenje za brzo punjenje obezbeđujući tako produžen radni kapacitet. 
Sva JCB E-TECH oprema se isporučuje sa standardno ugrađenim punjačem i pripremom za brzo punjenje, pa se tako punjenje baterije može nesmetano obavljati tokom radne smene. Jedinica punjača, koja je dostupna preko JCB distributera, može se lako transportovati do potrebne lokacije i locirati u skladu sa radnim operacijama.
Nudeći univerzalni punjač umesto specifičnog za svaku proizvodnu liniju, korisnicima je obezbeđeno jedinstveno rešenje za brzo punjenje koje se može koristiti za kompletnu flotu elektromašina, kako na licu mesta gde se koriste tako i u skladištu. Ovaj uređaj ima kapacitet da napuni, na primer, mini-bager za 2,5 sati. 
Univerzalni punjač zahteva standadno trofazno električno napajanje i isporučuje se sa četvoro i petopinskim konektorima, te se može koristiti na različitim lokacijama širom Evrope. 
 
Marija Antanasković