* Uz neprestani razvoj utovarivač sena je postao samoutovarna prikolica, a kompanija Pöttinger jedan od svetskih lidera u ovom segmentu mašina
 
Nova 2021. godina  je za austrijsku porodičnu kompaniju Pöttinger veoma značajna s obzirom na to da obeležava veliki jubilej – 150 godina uspešnog rada. Slogan ovog značajnog jubileja je "Slavi prošlost – budi budućnost". 
 
Satovi ulaznica za uspeh
 
Kompanija Pöttinger, danas svetski poznat i zastupljen proizvođač poljoprivrednih mašina, stranice svoje istorije počela je da piše u maloj radionici u Griskirkenu u Austriji, a zapravo je sve počelo na festivalu u Lincu. Naime, osnivač kompanije Franc Potinger je bio domišljati majstor satova a, zahvaljujući svojim idejama, bio je izuzetno inovativan i stalno okrenut budućnosti. S njegove tačke gledišta, kako je smatrao, preciznost u radu i izradi koja je karakteristična za satove mogla je biti primenjena i na poljoprivredne mašine, čime bi se znatno olakšala njihova upotreba. Ovaj stav je primenio i pri izradi svoje mašine koja se koristila za usitnjavanje zelene mase. Upravo za ovu mašinu Franc je nagrađen srebrnom medaljom na festivalu u Lincu 1871. godine. To je bilo tačno pre vek i po, a 1871. se smatra godinom osnivanja kompanije Pöttinger. Od tada do danas, ova kompanija je okrenuta industriji poljoprivredne tehnologije. 
Uz ovu sitnilicu kompanija je takođe proizvodila i mašine za mlevenje i prese za voće, ondašnje kombajne za silažu, sitnilice za drvo i vadilice krompira. Pedesetih godina prošlog veka najprodavanije mašine iz proizvodnog asortimana su bili utovarivači za seno, slamu, travu i lišće repe. Nekoliko godina kasnije, grablje su donele revoluciju u poljoprivredi na planini. To je otvorilo put za razvoj takozvane zelene linije mašine. Uz neprestani razvoj, utovarivač sena je postao samoutovarna prikolica, a kompanija Pöttinger je danas jedan od svetskih lidera u ovom segmentu mašina. 
Kupovinom Bavarske fabrike plugova u Nemačkoj 1975. godine, otvorila su se vrata da proizvođač, specijalista za mašine zelene linije, zađe i u polje mašina za obradu zemljišta. Tako su roto-drljače, površinski kultivatori i plugovi dodati paleti proizvoda. Treća oblast, koja se pokazala kao ključna, jeste proizvodnja setvene tehnike. Naime, kompanija je uspešno startovala na tržištu mašina iz ovog segmenta, preuzimanjem tadašnje fabrike Rabe  u Berndurgu u Nemačkoj. 
Slavi prošlost – budi budućnost
 
Kompanija Pöttinger je oduvek imala i negovala snažne veze s poljoprivrednicima. Naročito su događaji nastali zbog aktuelne pandemije pokazali koliko je svima važno da farmeri imaju rezerve visokokvalitetne hrane. 
– Mi radimo za uspeh naših korisnika 150 godina. Kao porodična kompanija Pöttinger ima odgovornost prema budućim generacijama i životnoj sredini, čemu pristupa veoma ozbiljno. Naša je dužnost da razvijamo poljoprivrednu tehnologiju koja omogućava i promoviše sve aspekte poljoprivredne proizvodnje danas, ali i u budućnosti, rekao je povodom značajnog jubileja Gregor Ditahmajer, portparol menadžment tima.
M. Antanasković