* Inovativnost na polju plugova omogućila je da ovaj proizvođač postane lider na tržištu i postavi repere za celu industriju agromašina
 
Vilhelmus Lemken je pre 240  godina, tačnije 1780. godine, osnovao kovačnicu u mestu Ksanten u Donjoj Rajni u Nemačkoj, čime je postavljen temelj izuzetno uspešne kompanije. Danas je kompanija Lemken, koja ima 1.600 zaposlenih i 23 filijale širom sveta jedna od vodećih snabdevača profesionalnih poljoprivrednika proizvodnom tehnologijom. 
Ova porodična kompanija ove godine obeležava svoj 240. rođendan, uz organizovanje događaja za svoje zaposlene, prodajne partnere i korisnike. Vilhelmus Lemken je počeo sa proizvodnjom plugova, kultivatora i drljača i to za lokalne poljoprivrednike koji su zemlju obrađivali u okolini Ksantena. 
Viktor Lemken je upravljanje porodičnim biznisom preuzeo 1969. i pokrenuo razvoj kroz industrijski definisane inovacije. Kao rezultat ovakve filozofije poslovanja kompanija Lemken je, između ostalog, postala i specijalista u proizvodnji plugova i ima ogromno iskustvo u korišćenju ovih mašina na glavnim poljoprivrednim tržištima širom sveta.  Tehnologija namenjena za obradu strništa počela je sa prvim modelima mašina Smaragd nastalim pre osam decenija, a danas je odlikuje kratka tanjirača Rubin 10, vodeća u ovom segmentu proizvodnog programa.  Istovremeno, inovativnost kompanije na polju plugova omogućila je da ovaj proizvođač postane lider na tržištu i postavi repere za celu industriju agromašina. Sa povećanjem fokusa na izvoz i otvaranja istočnog tržišta tokom devedesetih godina prošlog veka, komanija Lemken je nastavila svoj snažni rast. Proizvodni asortiman svojevremeno je povećavan, pa su se tako tu našle  i žitne sejalice i kombinovane mašine za setvu dok je broj zaposlenih stalno rastao. 
Nikola Lemken, koja je danas na čelu kompanije, predstavnik je sedme generacije porodice Lemken. Fokus njenog rada jeste profesionalna poljoprivredna proizvodnja koju karakterišu inovacije i visok kvalitet mašina.  
– Zalažemo se za efikasnost, održivu poljoprivredu i zajedno sa našim partnerima obezbeđujemo pristupačne, bezbedne i radno efikasne procese poljoprivrednicima širom sveta i to kroz širok spektar aplikacija i raznovrsne pristupe u biljnoj proizvodnji. Naši korisnici se mogu uvek u potpunosti pouzdati u inovativne tehnologije i sveobuhvatan servis, kaže Nikola Lemken uz obećanje da će kompanija i nadalje blisko sarađivati sa dilerima specijalistima i visokokvalifikovanim servisnim timom koji je korisnicima uvek na raspolaganju.
Danas je kompanija Lemken specijalista za proizvodnju mašina za obradu zemljišta, setvu i negu useva. Kompanija je ove godine odlučila da proizvodnju konvencionalnih ratarskih prskalica preusmeri na razvoj mašina za negu useva koje u radu koriste kamere, uz pomoć kojih se zaštitno sredstvo aplicira selektivno. I direktor kompanije Antoni van der Lej gleda unapred kada je razvoj proizvoda u pitanju. 
– Brend Lemken uživa izvrsnu reputaciju ne samo na domaćem tržištu Nemačke već na daleko većem području. Naš cilj je da porodični biznis uspešno prenesemo na sledeću generaciju kroz inovacije koje će korisnicima doneti optimalne prednosti u korišćenju, kaže Antoni van der Lej. 
Odgovorno korišćenje resursa igra ključnu ulogu u proizvodnim pogonima kompanije Lemken poslednjih 15 godina. Tako je fabrika u Alpenu anulirala ispuštanje karbonata u atmosferu zahvaljujući pametnoj potrošnji energije, kao i njenoj proizvodnji u energani. Kompanija neguje i korporativnu kulturu koja duboko ceni zaposlene. To je i razlog zbog kojeg je ovaj značajan jubilej 240 godina postojanja usmeren upravo prema zaposlenima. Stoga je kompanija pokrenula specijalnu internet platformu 240lemken.doc na kojoj su prikazana sećanja na zaposlene, postavljene informacije o trenutnom tehnološkom razvoju, ali i bitni trenuci iz  prošlosti. Kompanija poziva korisnike proizvoda Lemken da na platformi ispričaju svoje priče i prenesu svoje ideje. I u godini značajnog jubileja kompanija je pripremila novi proizvod za obradu zemljišta  Koralin, koji ćemo predstaviti u jednom od narednih brojeva "Poljoprivrednika". 
M. A.