*  Ovaj plug, za razliku od klasičnog obrtača, može da ore i ako se traktor kreće pored brazde, ali i konvencionalno, kada su točkovi traktora u brazdi
 
U ataru Rumenke, nadomak Novog Sada, preduzeće VGP početkom septembra prikazalo je u radu ECO plug italijanskog proizvođača EMMEGIEMME, kojeg na tržištu Srbije zastupa od prošle godine. Saradnja između preduzeća VGP i proizvođača plugova EMMEGIEMME započela je u proleće prošle godine, a na 86. međunarodnom poljoprivrednom sajmu, na štandu novosadskog preduzeća, prikazan je prvi model pluga u plavoj boji. EMMEGIEMME Aratri se bavi proizvodnjom mašina za obradu zemljišta, a specijalnost ove porodične kompanije su plugovi. Od 1982, od kada postoji ova kompanija, proizvodni asortiman se neprestano širi. Novi modeli nastaju u skladu sa željama korisnika, ali i pravilima koja nameće savremena poljoprivredna proizvodnja. 
I ovaj ECO plug je nastao na osnovu želja korisnika, pre svega onih koji se bave organskom proizvodnjom, a kasnije i pod uticajem novonastale situacije izazvane zabranom korišćenja određenih sredstava koja su se upotrebljavala za suzbijanje korova u Evropskoj uniji. Ovaj plug, za razliku od klasičnog obrtača, može da ore i kada se traktor kreće van brazde, ali i konvencionalno, kada su točkovi traktora u brazdi. 
- Razlika između ovog ekološkog pluga i klasičnog je u tome što on radi sa promenljivom širinom rada, maksimalnom dubinom za naša zemljišta od 20 do 25 cm, a radi takozvano ugarenje. Prednost ovog pluga, u odnosu na klasični koji radi ugarenje, u tome je što plasticu obrne apsolutno za 180 stepeni, kaže Dragan Svirčević, menadžer prodaje preduzeća VGP. 
Kao drugu, veoma bitnu prednost, Svirčević ističe i to što ovaj šestobrazdni plug obrtač (5+1) može da radi na mnogo većem radnom zahvatu. Tako se u jednom prohodu ovim plugom može uraditi ugarenje u radnoj širini 2,80 m. Klirens pluga je 80 cm, a greda dimenzija 120h100h10 mm ima cevasto ojačanje 120h60 mm. Rastojanje između plužnih tela je 92 cm, a u zavisnosti od radne dubine, koja može biti od 12 do 25 cm, kao i tipa zemljišta koje se obrađuje, ovaj plug je predviđen za agregatiranje sa traktorom snage od 160 do 220 KS. Obrtanje plastice za 180° se postiže zahvaljujući i obliku plužne daske, a treba napomenuti da ovaj ECO plug ima i pretplužnjake, kao i memori cilindre. 
U rumenačkom ataru plug je prikazan u ugarenju strništa, na parceli koja dve godine nije orana, već je obrada zemljišta podrazumevala korišćenje kratke tanjirače, nakon čijeg prohoda je sledila setva pšenice. Kako je objasnio Svirčević, plug je prikazan na strništu, a uskoro će njegove mogućnosti biti proverene i na njivi posle žetve kukuruza. Ove prezentacije treba da dokažu i da ovaj plug može u potpunosti da zameni tanjiraču, kako tvrdi konstruktor iz Italije. 
Prva iskustva u radu sa ovim plugom kod nas je stekao Zoltan Banči, poljoprivrednik iz Rumenke, koji je za prezentaciju obradio parcelu površine 0,5 ha. 
- Poenta ovog pluga je da radi plitko oranje. On može lepo da zaorava i na dubini 15 cm, što klasični plugovi ne mogu, jer njima treba minimum 25 cm. Širi je i radni zahvat, pošto plug može da se iskosi, a prednji točak ne ide u brazdu nego pored nje, te se veoma lepo vozi pomoću navigacije, što znatno olakšava rad, objašnjava Zoltan. Napominje i da uobičajeno ore pri brzinama između 8 i 9 km/h, ali da je ovaj put radio brzinom između 7 i 8 km/h, jer mu treba još malo vremena da se ”upozna” sa plugom. Tada bi postigao još bolje rezultate, ali i utvrdio preciznije podatke o potrošnji goriva, koja je sada na nivou oko 20 l za obradu površine nešto veće od hektara.
Marija Antanasković