* Aktuelno stanje na tržištu pomaže, po mišljenju FederUnacoma, da se shvati vrednost digitalnog izdanja sajma EIMA i da se održavanjem ove manifestacije podstakne prodaja poljoprivredne mehanizacije                                                                     
Digitalno izdanje sajma EIMA International pružiće ”posetiocima” iskustvo u virtuelnoj stvarnosti, a kako je na nedavno održanoj onlajn-konferenciji, 23. jula, istakao organizator ove manifestacije, udruženje FederUnacoma ima za cilj da podstakne oporavak tržišta. Podaci o tržištu traktora za april i maj pokazuju koliki je bio direktan uticaj pandemije Covid-19. Na tržištu Evrope je u aprilu i maju zabeležen pad prodaje od 25,8 odnosno 22,6 odsto, što je pad za više od 12 odsto u prvih pet meseci ove godine. 
Međunarodni monetarni fond procenjuje pad proizvodnje na globalnom nivou u 2020. godini za gotovo 4,9 odsto, uz deficit od tri odsto ekonomija u razvoju i osam odsto u državama razvijene ekonomije, što će se svakako odraziti i na sektor poljoprivredne mehanizacije. Da je ovo sasvim izvesno, potvrdio je na konferenciji predsednik FederUnacoma Alesandro Malavoltu, s obzirom na to da je u 2019. već zabeležen pad tržišta, i da je u prva tri meseca ove godine prodaja poljoprivredne mehanizacije imala značajan pad.  
Proračuni FederUnacoma nastali korišćenjem podataka Agrievolution pokazuju da je za 2019. negativan saldo od 5,6 odsto za traktore po broju jedinica uglavnom bio uzrokovan negativnim pokazateljima dva velika igrača na tržištu Azije. Tačnije, u Indiji i Kini, gde je zabeležen pad od 9,1, odnosno 9,9 odsto u prodaji traktora. Ovaj pad na svetskom tržištu u 2019. samo je delimično kompenzovao ostvaren rast u Evropi od 7,9 i na američkom tržištu od 3,7 odsto.  
Ovakvo stanje na tržištu, po mišljenju FederUnacoma, pomaže da se shvati vrednost digitalnog izdanja sajma EIMA i da se održavanjem ove manifestacije podstakne prodaja poljoprivredne mehanizacije. Podsećamo da će se digitalno izdanje održati od 11. do 15. novembra, u periodu kada je trebalo da se održi ova sajamska manifestacija na tradicionalan način.  
Digitalni prikaz važan je za ceo svet, kako je istakao Malavolti, a  posebno za one zemlje koje, uprkos krizi, ne odustaju od nabavke poljoprivredne mehanizacije. U ovom kontekstu, u digitalnom izdanju učestovaće i oko 40 inostranih delegacija sa pet kontinenata po unapred definisanoj dinamici, te se tako može očekivati da će privrednici ovih zemalja biti vrlo aktivni u novembru na platformi EIMA.
 
Marija Antanasković