* Traktor M1713 KVT karakteriše Kubota motor standarda Stage V, koji obezbeđuje maksimalnu snagu 170 KS
 
Jedan od vodećih svetskih proizvođača poljoprivrednih mašina i traktora Kubota je među ovogodišnjim učesnicima u nadmetanju za priznanje ”Traktor godine 2021” u dve kategorije. U kategoriji ratarskih traktora u izboru je predstavnik nove, treće generacije  M7003 serije traktora, koja je svoju premijeru imala na sajmu Agritechnica 2019 u Hanoveru. Radi se o najsnažnijem modelu M7173 KVT.   
U ovoj seriji su, kao i onim ranijih generacija M7, još dva modela maksimalne snage 130 i 150 KS. Ovi traktori prate poslednja dostignuća u tehnologiji s ciljem da nastave uspehe modela prethodne M7002 serije. Nova primenjena tehnologija razvijana je s fokusom na povećanje održivosti, kao i na karakteristike koje na mašinama treba da imaju moderni traktori. U karakteristike nove, treće generacije traktora serije M7, korisnici mogu da se uvere u preduzeću ”Milurović komerc”,  ekskluzivnom zastupniku mašina i traktora Kubota na tržištu Srbije. Naime, ovih dana su u ovo preduzeće u Ugrinovcima pristigli prvi najsnažniji modeli traktora Kubota. 
U traktore serije M7137 ugrađuje se poslednja generacija Kubota četvorocilindričnih motora, koji zadovoljavaju standarad emisije izduvnih gasova Stage V. Nominalna snaga motora zapremine 6,124 l je 165 KS, ali se korišćenjem busta povećava na 175 KS. Maksimalnu snagu motor postiže na 1.900 o/min. Maksimalni obrtni moment traktora je 711 Nm na 1.500 o/min motora. Standard emisije izduvnih gasova Stage V na motoru se postiže ugradnjom paketa koji podrazumeva primenu DP filtera i selektivne katalitičke redukcije. Ovi sistemi omogućavaju smanjenje čvrstih čestica i azotnih oksida, što i jeste preduslov za zadovoljavanje poslednjeg standarda emisije izduvnih gasova.   Na modelu M7137 u odnosu na prethodni iz druge generacije produžen je i interval između dva čišćenja DP filtera sa 3.000 na 6.000 radnih sati, što rukovaocu olakšava i smanjuje troškove održavanja. Osim korišćenja čistog dizela,  kao gorivo se može koristiti i mešavina dizela i odgovarajućeg biodizela, koji u tom slučaju ima udeo do sedam odsto. Rezervoar za gorivo je zapremine 330 l, a onaj za AdBlue tečnost 38 l. Servisni interval motora je 500 radnih sati.  
Kao i na traktorima druge generacije serije 7, i kandidat za ”Traktor godine 2021” ima ugrađenu kontinualno varijabilnu transmisiju, na šta ukazuje i deo naziva modela KVT. Osim sa ovom transmisijom, traktor M7137 dostupan je i u verziji sa Power Shift menjačem. Bestepena transmisija omogućava promenu brzine bez prekida toka snage u opsegu od 0,05 do 50 km/h, a promena smera kretanja napred-nazad postiže se korišćenjem elektrohidrauličnog reverzera. I aktiviranje priključnog vratila traktora je elektrohidrualično, što svakako povećava komfor rukovaocu. Zadnje vratilo ima četiri brzine 540/540ECO/1.000/1.000ECO o/min, a prednje samo jednu 1.000 o/min. 
Dodatno, model M7173 korisnicima će biti na raspolaganju i sa hidrauličnim upravljačkim sistemom koji ima Multi Speed Steering Control. Ovaj sistem ima zadatak da u toku rada traktora uskladi  brzinu kretanja i brzinu upravljanja, da bi se postigle najoptimalnije manevarske karakteristike pri upravljanju. Dobrim manevarskim karakteristikama doprinose i dimenzije traktora, kao i upravljački sistem. Radijus okretanja je 5,27 m, a maksimalni ugao zakretanja točka na prednjoj osovini 45°. Ukupna dužina traktora je 4.768 mm, širina 2.500 mm, a visina iznosi 3.030 mm. Dobroj stabilnosti doprinosi i međuosovinsko rastojanje 2.720 mm, a trag točkova je u zavisnosti od izbora pneumatika  i podešavanja od 1.800 do 2.550 mm. Maksimalna operativna masa traktora je 11.500 kg.  
Korišćenje traktora u najrazličitijim operacijama poljoprivredne proizvodnje omogućava i hidraulični sistem veoma dobrih karakteristika.  Glavna pupma ovog sistema je protoka 120 l/min, a do šest pari hidrauličnih ventila su električno upravljivi. Zadnje poluge traktora na svojim krajevima podižu maksimalno 9.400 kg, dok je maksimalna podizna moć prednjih poluga 3.580 kg. 
Druge ključne karakteristike traktora podrazumevaju i primenu TYM sistema, koji omogućava da radom traktora upravlja priključna mašina. Ovo je omogućeno zahvaljujući dvosmernoj komunikaciji  TYM sistema. Primenom ove tehnologije optimizuju se efikasnost i kvalitet rada kombinacije traktora i oruđa.  Model M7173 KVT  dostupan je sa monitorima K od sedam i Pro od 12 inča. Pri predstavljanju M7137 ne sme se zaobići ni podatak da ovaj traktor ima ISOBUS, kao i sistem za upravljanje flotom mašina.  
 Opciono su na traktorima serije M7173 dostupni automatska klima i električno grejanje ogledala, kao i dodatna svetla. Na traktorima M7137 ugrađuju se tri različita paketa osvetljenja uključujući i LED osvetljenje. Visoki komfor rukovaocu u radu obezbeđen je ugradnjom kabine čije  su performanse takođe unapređene. Na to ukazuje i odlična preglednost iz kabine u kojoj je buka na nivou 79 dB. Kabina inače ima pneumatsku suspenziju. Osim ovog, sistem suspenzije, odnosno  nezavisno vešanje izvedeno primenom hidraulike, ugrađen je na prednju osovinu traktora.
 
Marija Antanasković