* Na ”Balu traktora” nisu učestvovali samo Čuružani, bilo je i Koviljčana, poljoprivrednika iz Žablja, ali i iz Bačkog Gradišta i Temerina, koji su dovezli svoje ljubimce
 
Malo je sela, ne samo kod nas već i u Evropi, koja se mogu pohvaliti da imaju ”Bal traktora”, i to onih u istoj boji. Još manje je sela koja se svrstavaju u ona sa najviše John Deere traktora po glavi stanovnika. Takvo selo je Čurug, gde traktora sa ”potpisom” John Deere ima nešto više od 50. 
Da Čuružani vole John Deere, uverili su se svi oni koji su se našli u ovom mestu 8. juna, i to malo posle podneva, kada je kroz ovo mesto u Bačkoj prodefilovalo više od 20 traktora u zeleno­­­-žutoj boji. Bilo je to drugog dana Duhova, kada je održan 5. bal traktora John Deere, a ovaj dan je od ove godine rezervisan za održavanje ove manifestacije.
– Ranije se ova manifestacija održavala na Spasovdan, kada je seoska slava. Kako se desilo pretprošle godine da Spasovdan bude u vreme održavanja Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, a eto ove godine je u to vreme bilo još uvek ograničeno okupljanje, rešili smo da se od ove godine ”Bal traktora” održava  drugog dana Duhova, kaže Zoran Simetić, koji je sa bratom Goranom jedan od glavnih organizatora manifestacije za čije održavanje je inicijativu dao pre pet godina tadašnji zastupnik John Deere u Srbiji, a danas punu podršku u organizaciji daje kompanija  ”Kite” d.o.o., ekskluzivni zastupnik ovog brenda za Srbiju i Crnu Goru. 
Na gazdinstvu Simetića svoje mogućnosti je dosad pokazalo pet John Deere traktora, a kako kaže Goran, u ove traktore su stekli potpuno poverenje. 
– Imamo četiri traktora različitih snaga, koji se koriste za zadovoljavanje različitih potreba, a sada razmišljamo o nekom petom koji bi bio još za ”zeru” slabiji, da bude ”potrčko”, kaže Simetić i dodaje da su prvi John Deere traktor kupili 2002. i da je na njihovom imanju radio do kraja 2010. kada je zamenjen većim traktorom. Onda su usledile kupovine 2012, pa 2016, a  zatim i dve godine kasnije.  
Na pitanje zašto Čuružani toliko vole John Deere traktor, Goran kaže da su pouzdani, a da smatra da je i postprodajna podrška, to jest servis, imala veliki uticaj.  
– Kad smo kupovali prvi traktor, izborili smo se na mišiće da ga isplatimo, ali smo se kasnije uverili u kvalitet i pouzdanost. Servis je zaista profesionalan, i momci koji rade su obučeni. Svake godine odlaze u Manhajm na obuku i prate inovacije, a s druge strane, da iskreno kažem, traktori se i ne kvare, objašnjava Simetić. 
Da sa traktorima John Deere nema problema, mišljenja je i poljoprivrednik Svetozar Čonkić iz Žablja, koji se odlučio svojevremeno za kupovinu modela 6930.  
– Ovaj traktor je zamenio svakojake koje smo koristili na imanju. Kupili smo ga pre sedam godina i dosad napravili nešto preko 4.000 radnih sati. Traktor koristimo sin i ja, a sem osnovnog održavanja koje radimo u skladu sa instrukcijama proizvođača, menjanja ulja na traktoru, nismo ništa uložili, napominje Čonkić i dodaje da ovaj traktor, snage 160 KS, koriste za različite poljoprivredne operacije. Tako u oranju ovaj traktor vuče četvorobrazdni plug, a na lakšem zemljištu za sat vremena uzore 2,5 jutara, dok je na ritskoj zemlji učinak hektar na sat. 
Na ”Balu traktora” nisu učestvovali samo Čuružani, bilo je i Koviljčana, poljoprivrednika iz Žablja, ali i iz Bačkog Gradišta i Temerina, koji su dovezli svoje ljubimce, a svi oni su bili u prilici i da vide novi model traktora serije 6M, koja je u ponudi kompanije ”Kite” d.o.o. Kako je objasnio menadžer prodaje poljoprivredne mehanizacije Goran Demko Rihter, novi modeli redizajnirane serije 6M u odnosu na prethodnike najviše se razlikuju po kabini koja sada ima novi izgled, kako spoljašnji tako i unutrašnji, što se najviše ogleda u rasporedu komandi i njihovim funkcijama, dosad rezervisanim za veće modele traktora, kao što su oni serije 8. Naime, sve bitne funkcije su locirane na panelu sa desne strane rukovaoca, a modeli koji imaju ugrađenu CommandQuad transmisiju mogu opciono biti opremljeni sa CommandArm naslonom za ruku, na kom su postavljene sve upravljačke funkcije. Sada su u seriji 6M čak 10 modela, nominalne snage od 90 do 195 KS. Ovi traktori u odnosu na ranije modele serije su i kompaktniji, a za haubu je karakterističan takozvani oboren dizajn, što obezbeđuje bolju preglednost sa proširenim vidnim poljem. Dodatno panoramski krov u kabini obezbeđuje punu vidljivost u radu sa utovarivačem. Ovi univerzalni traktori imaju i veoma dobre manevarske karakteristike zahvaljujući i malom radijusu okretanja koji iznosi 4,35 m. Na traktorima serije 6M primenjen je koncept pune šasije, što je doprinelo da maksimalna dozvoljena nosivost bude 10,45 t. Sve traktore serije 6M pogone John Deere motori standarda emisije izduvnih gasova Tier 2 i Tier 4.  
 
Marija Antanasković