* Do sada je s "potpisom" "Kubota" proizvedeno oko 30 miliona motora i više od četiri miliona traktora  
 
U ovim izazovnim vremenima izražavamo solidarnost sa svim našim korisnicima, zaposlenima, dobavljačima i distributivnim partnerima. Zahvaljujemo se svima koji pomažu drugima, poljoprivrednicima, koji se  staraju o tome da imamo hranu, i medicinskim radnicima, koji brinu o svima onima čije je zdravlje ugroženo. "Kubota" je na vašoj strani i bićemo tu za vas. Ovo je poruka kompanije "Kubota" upućena svima širom sveta.
Stranice istorije kompanija "Kubota" počela je da ispisuje pre tačno 130 godina kada je 1890. započela proizvodnju prvih japanskih cevovoda za vodovodnu mrežu. Temelje kompaniji, koja je danas jedan od glavnih aktera u industriji, postavio je osnivač Gonširo Kubota. Kao i kod drugih uspešnih internacionalnih kompanija koje se danas bave mašinskom industrijom, i počeci ovog japanskog proizvođača vezani su za livnicu. Danas je "Kubota" za mnoge postala referentna kompanija u globalnoj industriji u oblasti poljoprivrednih i građevinskih mašina, kao i u vodoprivredi. 
Vremenom je kompanija širila poslovanje svojim asortimanom usluga i proizvoda. Tako je 1922. godine počela da proizvodi motore koji su kao gorivo koristili kerozin. Ovi motori su se upotrebljavali u industriji. Šezdesetih godina prošlog veka japanski proizvođač prvi put je plasirao na tržište traktore za poljoprivrednu proizvodnju, i to ne samo za onu koja se odvija na "suvom zemljištu", već i specijalizovanu, za proizvodnju pirinča. 
Pre nego što su započeli radove na realizaciji projekata vodosnabdevanja i kanalizacionih sistema, za koje su sami proizvodili čelične cevi, "Kubota" je 1974. počela i proizvodnju kompaktnih mini-bagera, koji su znatno olakšali izvođenje radova. Do 1998. godine "Kubota" je proširila segment proizvodnje poljoprivredne mehanizacije, što je bio deo internacionalne strategije kompanije, a iste godine je pokrenuta proizvodnja i prodaja u Kini. 
Danas, dok se svet suočava sa ozbiljnim problemima, "Kubota"  prihvata izazov da održi budućnost društva. Korisnici koji mašine japanskog prizvođača upotrebljavaju u poljoprivredi, građevinarstvu i vodoprivedi izuzetno je cene, a kompanija ima i jednu od vodećih pozicija na globalnom nivou kao proizvođač kompaktnih dizel i benzinskih motora. Ovi motori se ugrađuju u građevinske i poljoprivredne mašine, brodove, industriju, kao i u generatorska postrojenja. Veoma su zapažena i tehnološka rešenja inženjerskog tima "Kubota", zahvaljujući prednostima koje donese korisnicima poljoprivrednih mašina. Tako je značajno pojednostavljenje u radu traktora doneo sistem B-speed, a veliku pažnju javnosti privuklo je i rešenje autonomnog traktora.
U skladu sa motom poslovanja "Za planetu, za život", kompanija je veoma posvećena zaštiti životne sredine. Pomaže u rešavanju globalnih problema u vezi sa nestašicom vode i hrane. Motori koje proizvodi, kao i kosilice i oprema koja se koristi u komunalnoj delatnosti, doprinose lakšem održavanju životne sredine. Povrh toga, "Kubota" koristi sopstvenu tehnologiju, stručnost i stečena znanja za razvoj i komercijalizaciju proizvoda, koji se na globalnom nivou ugrađuju u sisteme za vodosnabdevanje, a sve s ciljem zaštite ograničenih resursa Zemlje i isporuke čiste zdravstveno bezbedne vode  širom sveta. 
Predsednik i direktor korporacije "Kubota" Juiši Kitao  nedavno je, povodom značajnog jubileja, istakao osnovne vrednosti kompanije kao počast svom osnivaču. 
– Povodom naše 130-godišnjice bila bi greška da se ne podsetimo svojih principa nastalih prilikom osnivanja, da neće biti rasta bez inovacija.  Danas se posebno ističu dve vrednosti u radnoj  filozofiji  kompanije. Jedna se odnosi na jedinstvo, a druga na okrenutost ka korisnicima, rekao je Juiši Kitao. 
Prva vrednost, kako je objasnio, predstavlja  osnovno uverenje da je svaki član kompanije od suštinske važnosti za njihovu grupu i da se svaki zaposleni mora preispitati šta je ono što se radi svaki dan. Druga vrednost podrazumeva ugradnju potreba tržišta u proizvode, što se mora  posmatrati iz perspektive kupaca.                
Marija Antanasković
 
"Kubota" u brojkama
 
Sedište korporacije "Kubota" je u Osaki u Japanu, a širom sveta u više od 110 država Severne Amerike, Evrope i Azije postoje kancelarije. U 2019. godini kompanija je ostvarila promet od 17,6 milijardi američkih dolara. Iako je poljoprivredna oprema osnovna linija proizvoda, "Kubota" ima mnogo širi asortiman koji obuhvata i sisteme za filtriranje vode, navodnjavanje, cevovode, kao i kućišta i velike podzemne ventile.  Danas u ovoj kompaniji radi oko 40.000 zaposlenih. Do sada je s "potpisom" "Kubota" proizvedeno oko 30 miliona motora i više od četiri miliona traktora. Moto "Za planetu, za život" govori i o posvećenosti kompanije ne samo očuvanju prirodnog okruženja već i pomoći u proizvodnji hrane i vode, što je od vitalnog značaja za potrebe stanovništva u svetu koji raste.  Ova  misija se ostvaruje svaki put kada traktor "Kubota" obradi zemlju za proizvodnju hrane, ili kad građevinska oprema obezbedi korišćenje vodnih resursa, kao i njihovo čuvanje.