* Pokrenuta je inicijativa da se osigura rad fabrika za proizvodnju poljoprivredne mehanizacije i rezervnih delova, kao i njihova distribucija, jer će, u suprotnom, stati proizvodnja hrane
 
Krajem marta evropska udruženja koja okupljaju proizvođače poljoprivredne mehanizacije CECE, CEMA, EGMF, Eunitedm Europgen i FEM, poslala su zajedničke predloge Evropskoj komisiji za donošenje brzih mera zbog pandemije virusa korona. Glavni razlozi za upućene predloge odnose se na produženje roka za primenu Uredbe 2016/1628/EU koja se odnosi na poljoprivredna vozila. 
Prema usvojenim aktima 2020. godina je “označena” kao prelazna faza za ugradnju motora snage manje od 56 kW i veće od 130 kW u samohodnim poljoprivrednim mašinama. Prema regulativi, proizvođači su nabavili motore, a imaju rok do 30. juna da proizvedu mašine s ovim “prelaznim” motorima u dogovorenom kapacitetu. Rok za plasman mašina s ovim motorima na teritoriji Evropske unije je do kraja godine. Potpisnici zahteva, udruženja proizvođača, naglašavaju da je širenje virusa korona izazvalo prekid isporuke nekih radnih delova. Bez ključnih delova, kako navode, kao što su pneumatici, osovine, hidraulične i elektronske komponente proizvođači su sprečeni da kompletno proizvedu mašine do navedenih rokova, a situaciju ocenjuju kao kritičnu. 
U zahtevima se napominje da se mora obezbediti pomeranje roka za primenu Uredbe s obzirom na to da su rokovi proizvodnje već pomereni zbog novonastale situacije, a  novi ne mogu, bar za sada, da se definišu.  
– Ova mera, odlaganje primene Uredbe, sprečiće dalje širenje ekonomske štete industrijama i poslovima koji od njih zavise, objasnio je Žerom Bandry, glavni sekretar CEMA (Udruženje evropskih proizvođača poljoprivredne mehanizacije). 
I evropsko udruženje CLIMMAR, koje okuplja distributere poljoprivredne mehanizacije širom Evrope, uz udruženje CEMA podržava primenu svih mera koje se odnose na zaštitu od širenja virusa u sektoru poljoprivrede i ribarstva koje su odredili resorni ministri svih članica Evropske unije na video-konferenciji. 
Takođe, pokrenute su i inicijative industrije da se osigura nastavak rada fabrika za proizvodnju mašina, kao i njihova distribucija. Kako se naglašava, rad ovih farbika i distribucija mašina i rezervnih delova moraju biti obezbeđeni, jer ako poljoprivrednici nemaju mogućnost održavanja mašina i pristup rezervnim delovima, proizvodnja hrane će stati. S obzirom na to, granice moraju ostati otvorene za uvoz i izvoz kako bi se poljoprivredne mašine i rezervni delovi mogli isporučiti gde je potrebno.
Udruženja su naglasila da je za poljoprivrednike ključno da se obezbedi servisiranje mašina, pogotova sada, u jeku sezone, jer poljoprivredna proizvodnja ne sme i ne može biti odgođena.
 
Marija Antanasković