* Dronovi za tretiranje useva iz vazduha, autonomna vozila i veštačka inteligencija se vide kao rešenja koja će omogućiti efikasniju i održivu poljoprivredu u budućnosti
 
Na sajmu Agritechnica 2019 u Hanoveru, kompanija John Deere je predstavljanjem inovativnih rešenja potvrdila svoju opredeljenost za preciznu poljoprivredu. Prikazano je devet različitih proizvoda koji su deo istraživačkih projekata i razvoja na polju elektrifikacije, autonomije kroz automatizaciju i veštačku inteligenciju. Ovi proizvodi će,  kako napominje istraživački tim kompanije John Deere, doprineti poljoprivredi u budućnosti, tj. omogućiće povećanje njene efikasnosti i održivosti. 
 
Elektrifikacija
 
Posetioci sajma Agritechnica su bili u prilici da vide i električni kompaktan traktor baziran na seriji 1. Ključna karakteristika ove mašine je velika snaga priključnog vratila traktora, koja omogućava košenje travnjaka površine 10.000 m2 s jednim punjenjem baterije u trajanju od 4,5 sati. Dodatno visoke performanse korisnicima donose i prednost, veoma male troškove održavanja. Potencijalna primena ovakvog traktora očekuje se na mestima gde je propisima dozvoljen veoma mali nivo buke i tamo gde ne sme biti emisije izduvnih gasova. 
eAutoPonjr transmisija je takođe deo koncepta budućnosti. Ovo rešenje, za koje je na sajmu u Hanoveru kompanija nagrađena jedinom zlatnom medaljom, već je predstavljeno u "Poljoprivredniku". To je prva kontinualno varijabilna transmisija s elektromehaničkom snagom. U poređenju sa konvencionalnom CVT transmisijom, ova vrsta pogona je efikasnija. Druga posebna karakteristika eAutoPonjr transmisije je obezbeđivanje do 100 kW električne snage za spoljne korisnike. 
 
Autonomija kroz automatizaciju
 
Kompanija John Deere je predstavila i novi koncept autonomnog traktora koji ima veoma kompaktnu električnu pogonsku jedinicu s integrisanim priključkom. Traktor ima ukupnu izlaznu snagu 500 kW i može biti opremljen točkovima ili gusenicima. Na traktoru je moguće fleksibilno opterećenje od pet do 15 t, u zavisnosti od aplikacije, što pomaže smanjenju pritiska na zemljište. Zahvaljujući električnom pogonu, nema emisije izduvnih gasova, a nivo buke je na veoma malom nivou. Prednost ovog traktora su i malo habanje i troškovi održavanja. 
 
Poluautonomni traktor
 
Ovaj traktor je poluautonomni i ima integrisanu prskalicu za aplikaciju sredstava za zaštitu bilja. U radu koristi ugrađenu kameru, pa je moguće tretiranje redova ratarskih useva, ali i zasada voća. Punjenje rezervoara prskalice je potpuno automatsko na stanici za punjenje, pa korisnik nije izložen dejstvu pesticida. Ova mašina je tako dizajnirana da smanji troškove i poveća produktivnost za 30%. 
 
Autonomna bespilotna prskalica
 
Ova bespilotna letelica - dron, opremljena je skenerom i prskalicama, što omogućava da se korovi skeniraju iz vazduha. Na letelici se nalazi rezervoar zapremine 10,6 l koji se automatski puni na krajevima parcele, a na istom mestu se nalazi i automatski punjač za bateriju. Letelica sa jednim punjenjem baterije može da leti 30 minuta. Glavna prednost korišćenja drona jeste precizna aplikacija pesticida. Na ovaj način se značajno smanjuje količina preparata. Takođe, dronom je moguće prskanje iz vazduha bez obzira na uslove zemljišta. 
 
Autonomna prskalica
 
Nova autonomna prskalica ima rezervoar za tečnost zapremine 560 l. Klirens visine 1,9 m i četiri upravljiva točka čine ovu prskalicu izuzetno svestranom. Pritisak na tlo je minimalan, a značajno je povećan i operativni prostor.  
 
Veštačka inteligencija
 
Tehnologija Blue River obuhvata pregled i prskanje i podrazumeva korišćenje kamere visoke rezolucije, koja pravi 20 slika u sekundi. Zasnovan na slikama i veštačkoj inteligenciji, sistem prepoznaje razlike između gajenih biljaka i korova, pa se tretiranje sredstvom obavlja samo na mestima gde je potrebno. 
 
Upravljačka kabina
 
Buduća vizija kabine vozača otkriva nove mogućnosti veštačke inteligencije. S kontrolnim upravljačkim palicama - xojstikom, ekranom osetljivim na dodir i umreženim svim mašinskim komponentama - John Deere je predstavio kompletno novi operativni koncept. S integrisanim meteorološkim podacima u realnom vremenu, individualnim pretpodešavanjem i upravljanjem radnim procedurama, kabina postaje komandni centar za poljoprivredne operacije.  
 
Veliki dron za prskanje
 
Veliki dron, nastao u saradnji kompanija John Deere i Volocopter, ima prečnik čak 9,2 m i pogoni ga 18 rotora. Dron ima potpuno električni pogon, napaja se energijom iz litijum-jonskih baterija. Jedno punjenje baterije dozvoljava let do 30 minuta. Dronom se može upravljati daljinski i automatski na njegovoj unapred programiranoj putanji. Ram drona je opremljen s fleksibilnim standardizovanim nosačem za priključke. To znači da se različiti uređaji mogu montirati na nosač u zavisnosti od aplikacije. Za zaštitu useva, veliki dron je opremljen s dva rezervoara, pumpom i nosačem s rasprskivačima. Zahvaljujući maloj visini letenja, dron prilikom prskanja pokriva veliku površinu do čak šest hektara na sat. 
 
Tekst i foto:
Marija Antanasković