* Vodeće poljoprivredne zemlje Evropske unije takođe su ostvarile rast u prodaji
 
Podaci o prodaji traktora ukazuju na rast u vodećim državama u Evropi i SAD u 2019. SAD su dostigle rekord zabeleživši rast od 3,6% sa prodajom 245.000 jedinica. U Evropskoj uniji 2019. prodato je više nego 2018, za 8%, a registrovano je ukupno 178.000 traktora različitih performansi. 
Vodeće poljoprivredne zemlje Evropske unije takođe su ostvarile rast u prodaji. Tako je u Francuskoj zabeležena veća prodaja traktora za 16% nego 2018, a registrovano je 34.600 novih vozila.  U Nemačkoj je prodaja porasla za  4,7%, a 29.000 je novoregistrovanih traktora. 
Rusija je takođe imala pozitivan trend kada se radi o kupovini traktora. Samo u oktobru ostvaren je rast od 15%, što je svakako doprinelo i značajnom povećanju u prodaji, iako je limitiran broj mašina na 25.000 jedinica. 
Na tržištama Indije, Turske i Kine u prodaji traktora zabeleženi su negativni trendovi. U Indiji  je, prema izveštaju nacionalne asocijacije proizvođača, zabeležen pad od 10%, ali ovo tržište je i dalje najveće na svetu, sa prodatih 723.000 traktora.  Pad prodaje na tržištu Indije analitičari vide kao logičan, s obzirom na to da je u poslednjih nekoliko godina zabeležen impresivan rast. Za budućnost na ovom azijskom tržištu predviđaju nastavak pozitivnog trenda, što potkrepljuje i podrška vlade za razvoj ekonomije. 
Na kineskom tržištu situacija s prodajom traktora je, kako je ocenjeno, mnogo kritičnija nego na tržištu Indije. Prema izveštaju predsednika Unije italijanskih proizvođača poljoprivredne mehanizacije FederUnacoma Alesandra Molovaltija, na ovom tržištu zabeležen je pad u prodaji od 20%. Kao razloge navodi pad u ekonomiji poljoprivredne proizvodnje. Na slabe rezultate u ekonomiji Kine najviše su uticali veličina farmi (male su), kao i smanjenje subvencija za nabavku poljoprivredne mehanizacije. 
Negativan trend zabeležen je i u Turskoj. Na ovakvo kretanje na tržištu uticalo je više faktora, od političkih i ekonomskih do onih iz domena monetarne politike. U prvih devet meseci 2019. na tržištu je zabeležen pad u prodaji od čak 54%. 
Kada se radi o prodaji traktora u tekućoj godini, prema prognozama Agrievolution i Poslovnog barometra CEMA - zajednice evropskih proizvođača, generalno se očekuje pad na tržištu.   Osim na tržištu traktora, može se očekivati i pad prodaje različitih tipova poljoprivrednih mašina i opreme. Opadanje prodaje mašina za obradu zemljišta i zaštitu useva očekuje se na tržištu cele Evrope. Na tržište na Dalekom istoku nepovoljno će uticati i epidemija virusa korona u Kini, koja će ostaviti posledice u primarnoj ekonomiji i prodaji. 
M. A.
 
U SRBIJI U 2019. UVEZENO VIŠE TRAKTORA NEGO U 2018. 
 
Na tržištu Srbije je, prema analizama Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, u prethodnoj godini uvezeno ukupno 2.502 traktora, a 2018.  znatno manje, 1.750. U prethodnoj godini  najviše je bilo uvezenih traktora snage od 37 do 75 kW, i to 883 jedinice. Prate ih oni čija je snaga u opsegu od 75 do 130 kW, ukupno ih je uvezeno 623 komada. U susednoj Hrvatskoj nove vlasnike je steklo 2.684 traktora, što je značajan rast pogotovo ako se uzme period od pre tri godine. Interesantno je da je prodaja traktora snage veće od 30 kW u Danskoj dostigla 1.794 jedinice, dok je u Švedskoj prodato 3.006 traktora. U Sloveniji je prodato 1.350 traktora.