* Ovogodišnji JUMTO okupio je oko 200 učesnika, naučnih radnika, predstavnika kompanija - distributera poljoprivredne mehanizacije, kao i drugih koji su na direktan ili indirektan način povezani s poljoprivrednom tehnikom i agrarom
 
Naučno društvo za pogonske mašine, traktore i održavanje (JUMTO) i Departman za poljoprivrednu tehniku Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, u saradnji s Poslovnim udruženjem uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, Agencijom za bezbednost saobraćaja, Akademijom inženjerskih nauka odeljenja biotehničkih nauka i Inženjerskom komorom Srbije, organizovali su početkom decembra 26. naučnostručni skup "Pravci razvoja traktora i obnovljivih izvora energiije - JUMTO 2019". Tradicionalno mesto održavanja bio je Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu. Na platou ispred Poljoprivrednog fakulteta bila je organizovana i izložba traktora. 
Ovogodišnji JUMTO okupio je oko 200 učesnika, naučnih radnika, predstavnika kompanija, distributera poljoprivredne mehanizacije, kao i drugih koji su na direktan ili indirektan način povezani s poljoprivrednom tehnikom i agrarom.
Učesnike JUMTA je u ime glavnog organizatora najpre pozdravio predsednik Društva za pogonske mašine i traktore prof. dr Lazar Savin s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Savin je u obraćanju naglasio da je najznačajniji događaj u sferi poljoprivredne mehanizacije jesenas u Evropi bio međunarodni sajam Agritechnica u Hanoveru, koji je održan pod motom "Globalna poljoprivredna proizvodnja - lopkalna odgovornost". Kako je objasnio Savin, moto sajma zapravo znači da je fokus u savremenoj poljoprivrednoj proizvodnji usmeren na globalno umrežavanje, jer su hrana, tehnologije i inputi koji se koriste u proizvodnji predmeti međunarodne trgovine. Sirovine se proizvode i prerađuju u različitim regionima sveta. Pojedine regije specijalizovane su za proizvodnju određenih proizvoda koji se plasiraju na međunarodnom tržištu. Takođe, ako se priča o globalnoj poljoprivredi, dat je akcenat i na emisiju izduvnih gasova, koji su proizvod poljoprivredne proizvodnje. 
- Lokalna odgovoronost je ključna za održivost farmi. Poljoprivredni proizvođači odgovorni su za korišćenje ograničenih resursa zemljišta, vazduha, vode, biološke ranovrsnosti i, naravno, ljudskih resursa. Međunarodni dobavljači poljoprivednih inputa, mašina, digitalnih sistema i tehnologija preuzimaju uticaj i odgovornost tako što optimizuju metode proizvodnje koji odgovaraju lokalnim uslovima, rekao je Savin, koji je govorio i o pravcima razvoja poljoprivrednih traktora. 
Naime, razvoj traktora određen je, između ostalog, i zakonodavnom regulativom o emisiji izduvnih gasova Stage V, koja je pokretač ne samo dizajna novih motora već i traktora u celini. Na Agritechnica je uočen i nastavak daljeg razvoja potpunih Ponjer Shift i kombinovanih hidrostatičko-mehaničkih bestepenih transmisija. Takođe, na Sajmu je predstavljeno i rešenje, kako je objasnio Savin, elektromehaničke transmisije koja može da napaja i spoljne potrošače električnom energijom do 100 kNJ, dok se potpuno električni koncepti traktora primenjuju još uvek, samo na manjim modelima traktora. Trend je i da se zbog povećanja vuče i smanjenja sabijanja zemljišta na traktorima velike snage sve više primenjuju gusenice, a na Agritechnica su predstavljeni i standardni modeli traktora u koje je instaliran odvojeni gusenični pogon na svakom točku. Savin je predstavio i inovacije nagrađene na Agritechnica 2019, koje su publikovane u jednom od pet brojeva naučnog časopisa "Traktori i pogonske mašine", u kojima su objavljeni radovi više od 100 autora i kooautora sa poljoprivrednih, mašinskih, ekonomskih kao i drugih fakulteta i viših škola iz zemlje i inostranstva. 
Učesnike JUMTA 2019 je u ime visokoobrazovane institucije, Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, mesta gde je održan prvi u nizu naučnih skupova i predavanja koji se tradicionalno održavaju u decembru, pozdravio dekan Poljoprivrednog fakulteta prof. dr Nedeljko Tica. Istakao je da se ova visokoobrazovna ustanova priključila modernizaciji poljoprivredne tehnike opremanjem pogonskim i priključnim mašinama uz želju da se na Fakultetu stvori ambijent u kome će studenti na raspolaganju imati najsavremeniju tehniku.
- To je nastavak jedne davno započete vizije kojom težimo da studentima pružimo ne samo stručno, terijsko znanje nego i da ih informišemo o onome što mogu da vide na svetskim izložbama, da to mogu i ovde praktično da primene i da vide kako to u praksi funkcioniše, rekao je prof. dr Nedeljko Tica i napomenuo da, kada je u pitanju pravac razvoja traktora, ako bi se biralo između četiri puta, prva tri bi bila digitalizacija, a na četvrtom bi bila životna sredina. Proizvodnja savremenih poljoprivrednih mašina košta  i proizvođači podižu njihovu cenu. 
- S druge strane imamo poljoprivrednike koji se suočavaju s padom cena svojih poljoprivrednih proizvoda i male su mogućnosti da oni mogu da pribave te pogonske mašine ukoliko nema podsticaja u smislu umanjenja osnovne cene svake mašine, rekao je Tica i naglasio da poljoprivrednici moraju da iskoriste pogodnosti za nabavku novih mašina preko konkursnih linija, kako iz programa nacionalnih mera tako i IPARD-a. Takođe, skrenuo je pažnju i na to da, uzimajući u obzir i specifičnosti poljoprivredne proizvodnje, poljoprivrednici treba da se, koliko god je moguće, povezuju i udružuju i da povećaju broj sati korišćenja pogonskih i priključnih mašina, što doprinosi smanjenju proizvodne cene poljoprivrednih proizvoda. 
Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Mladen Petković otvorio je 26. skup "Pravci razvoja traktora i obnovljivih izvora energije". Tom prilikom istakao je da stanje opremljenosti mehanizacijom na poljoprivrednim gazdinstvima nije najbolje, što je potvrdila i anketa koju je 2018. godine sproveo Zavod za statistiku Republike Srbije. Ipak, poljoprivrednicima su na raspolaganju sredstva za subvencionisanu nabavku mašina na skoro svim nivoima vlasti, a odnedavno i ona iz evropskih fondova, te se u budućnosti može očekivati pomeranje prosečne starosti poljoprivredne mehanizacije u Srbiji. 
O stanju poljoprivredne mehanizacije i trendovima kupovine, kako polovnih, tako i novih mašina u godini za nama govorio je generalni sekretar Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije dipl. inž. Marko Stojanović, osvrnuvši se na stanje u domaćem agraru, a posebno na situaciju s nabavkom poljoprivredne mehanizacije. Istakao je da je prema poslednjoj sprovedenoj anketi poljoprivrednih gazdinstava Zavoda za statistiku Srbije na terenu imaju 451.983 dvoosovinska traktora, što je za 10 odsto više u odnosu na poslednje rađen popis 2012. Pažnju izaziva i podatak da je čak 86 odsto traktora koji se koriste na gazdinstavima starije od 20 godina. Stojanović je, osvrnuvši se na svetske trendove i regulative, podsetio da je potrebno urediti i domaće tržište kada je u pitanju uvoz polovnih mašina po pitanju starosti i emisije izduvnih gasova pogotovo. Ipak, zahvaljujući različitim merama subvencionisanja nabavke pogonskih i priključnih mašina evidentno je da se broj polovno uvezenih mašina smanjuje iz godine u godinu. U prva tri kvartala 2019. godine, po statistici uvoza Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, kako je rekao Stojanović, uvezeno je polovnih 876 i novih 1.954 traktora. Kada je reč o uvozu žitnih kombajna, nema novih značajnih pomeranja, a evidentan je i pad u uvozu polovnih kombajna u odnosu na desetogodišnji prosek. 
Poseban osvrt na skupu dat je na najnovije trendove u poljoprivrednoj proizvodnji, koji treba da obezbede održivu poljoprivredu. S tim u vezi poseban akcenat je dat na sisteme koji omogućavaju korišćenje pogonskih goriva dobijenih iz obnovljivih izvora energije, s obzirom na to da korišćenje ovakvih goriva na pogonskim jedinicama smanjuje emisiju CO2, odnosno ekološki je prihvatljivo. 
Govoreći o trendovima u razvoju pogonskih poljoprivrednih mašina, prof. dr Lazar Savin, predsednik Društva, naglasio je da je evidentno da su sistemi za korišćenje čiste električne energije za pogon poljoprivrednih traktora još na nivou koncepta, a da je sve izvesnije korišćenje hibridnih traktora, koji mehaničku energiju nastalu sagorevanjem goriva SUS motora pretvaraju u električnu. Savin je govorio i o sve prisutnijoj automatizaciji različitih sistema upravljanja u čije svrhe je i razvijen novi AEF standard četvrte generacije.
Na skupu se govorilo, između ostalog, i o potencijalnom korišćenju obnovljivih izvora u Srbiji, posebno na polju elektrifikacije u poljoprivredi, mogućnosti dopunskog obučavanja nezavisnih servisera poljoprivredne mehanizacije, zatim energetskoj efikasnosti Grada Novog Sada, a predstavljeni su i rezultati eksploatacije harvestera u radu. Takođe, predstavljeni su i modeli koji su nosioci titule "Traktor godine 2020" u različitim kategorijama. Prisutni su mogli da čuju reč više i o farmama u Slovačkoj, o čemu je govorio doc. dr Juraj Tulik, što je ovom skupu dalo međunarodni karakter.
S obzirom na to da je i prošlost neraskidivi deo budućnosti, zahvaljujući višem kustosu iz Muzejskog kompleksa "Kulpin" Muzeja Vojvodine dipl. inž. Filipu Forkapiću, učesnici su se vratili u prošlost putem predavanja posvećenog bitnim jubilejima, svetskim takmičenjima u oranju koja su održana u Srbiji, jednom između dva svetska rata, a drugom iz 1969. godine.
Putem prikaza filma učesnici JUMTA "obišli" su muzej Žeravica u Novom Miloševu i imali priliku da uvide da bez prošlosti nema ni sadašnjosti ni budućnosti i da je veoma bitno "ostaviti tragove" današnjice. Ivana Zec, kustos Muzeja, pozvala je sve učesnike da posete ovu ustanovu od kulturno-istorijskog značaja, u kojoj su svi izloženi eksponati poljoprivrednih mašina i opreme sakupljeni sa domaćeg prostora, a kuriozitet je i to što su traktori, kao i druge mašine, ispravni i rade. 
 
Marija Antanasković
 
NAJSAVREMENIJA TEHNIKA U SLUŽBI STUDENATA 
 
Učesnike 26. Jumta je u ime domaćina pozdravio i direktor Departmana za poljoprivrednu tehniku prof. dr Milan Tomić, koji se osvrnuo na istorijat Departmana, ali i na sadašnju poziciju ove značajne karike u obrazovanju studenata na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Kuriozitet je i to što danas nema nezaposlenih diplomirenih inženjera Poljoprivredne tehnike. Naime, postalo je uobičajeno, kako je naglasio Tomić, da studenti na smeru Poljoprivredna tehnika najčešće još kao apsolventi zasnivaju radni odnos. 
Tomić je izrazio i veliko zadovoljstvo što je rukovodstvo Poljoprivrednog fakulteta prepoznalo potrebu za edukaciju studenata iz oblasti korišćenja i održavanja tehničkih mašina u poljoprivredi, te je uz svesrdnu pomoć Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo počelo u školskoj 2017/18. godini nabavku najsavremenijih tehničkih sistema, to jest najsavremenijih poljoprivrednih mašina. 
- Prošle godine, upravo na ovom mestu, napomenuo sam da je Fakulet nabavio i stavio na raspolaganje studentima, nastavnicima i saradnicima osam najsavremnenijih mašina. Ono što sa zadovoljstvom sada mogu da kažem jeste da su u ovom međuperiodu, od prethodnog savetovanja do danas, nabavljene još četiri mašine. To su teška drljača, međuredni kultivator, širokoredna precizna sejalica i univerzalni kombajn John Deere 650NJ, istakao je Tomić.