* Ovogodišnja Agritechnica prikazaće rešenja koja su odgovor na strateška pitanja industrije i društva
 
Više od 2.750 izlagača iz 51 države, među kojima je i Srbija, prikazaće na sajmu Agritechnica 2019, koji se održava u Hanoveru, brojne inovacije, koncepte i vizije savremene poljoprivredne proizvodnje, ali i one koji nas očekuju u budućnosti.
Organizator ovog  najznačajnijeg sajma, posvećenog poljoprivrednoj tehnici, DLG - Nemačko društvo za poljoprivredu, najavio je da je izložbeni prostor od 40 hektara kompletno rasprodat. Sve vodeće kompanije u poljoprivrednoj industriji predstaviće svoje proizvode, među kojima i brojne inovacije. Organizator očekuje učešće oko 400.000 posetilaca, od kojih će 100.000 doći iz inostranstva. 
Ovogodišnja Agritechnica prikazaće rešenja koja su odgovor na strateška pitanja industrije i društva. Inovacije u poljoprivrednom inženjeringu mogu pomoći u ostvarivanju ciljeva kao što je zaštita životne sredine, biodiverziteta, održivosti i sigurnosti u pogledu snabdevanja hranom. Ove godine glavna tema Sajma je "Globalna poljoprivreda - lokalna odgovornost" i brojne inovacije su upravo odgovor na nju. Tako će u hali 15  biti organizovan specijalni paviljon, u kojem će biti prikazana visokotehnološka rešenja koja imaju za cilj zaštitu životne sredine. Takođe, u hali 21 pod nazivom "Oranica znanja" biće prikazani inovativni koncepti namenjeni  za mala poljoprivredna gazdinstva širom sveta, a koji uključuju primenu savremene tehnologije. 
Digitalne komponente su standard na mnogim savremenim poljoprivrednim mašinama i imaju zadatak da pomognu ne samo unapređenju produktivnosti već i preciznosti poljoprivredne proizvodnje. 
 
Veliki međunarodni događaj
 
Da je Agritechnica vodeći međunarodni sajam za rešenja namenjena korišćenju u poljoprivredi potvrđuje i veliki broj kompanija koje dolaze iz inostranstva. Tako će na Sajmu učestvovati oko 1.700 izlagača koji u Hanover dolaze iz inostranstva. Najviše njih dolazi iz Italije (366), Kine (158), Turske (113), Holandije (110), Francuske (98), Austrije (77), Poljske (64), Velike Britanije (60), Danske (58), Indije (58), Španije (51), SAD (50), Finske (47) i Kanade (37). Po prvi put na Sajmu nemačka država Donja Saksonija imaće svoj štand sa UNIDO - Organizacijom za razvoj industrije Ujedinjenih nacija.  
Za najznačajnija priznanja, zlatnu i srebrnu medalju organizatora Sajma DLG ove godine je pristigla čak 291 prijava, koju je podnelo 148 izlagača iz 24 države. Ovoliki broj prijavljenih jasno pokazuje veliki dug inovativnosti u sektoru globalnog agroinženjeringa.  Na Sajmu će, prema odluci stručne DLG komisije, biti dodeljena jedna zlatna medalja, i to za zajedničku inovaciju dve kompanije, John Deere i Joskin, dok će srebrne medalje proizvođačima biti dodeljene za 39 novih rešenja. 
Po prvi put od kada se održava Agritechnica DLG ocenjuje i inovacije na polju komponenti i sistema. 
  
Društvene teme na Agritechnica
 
Iako je prvenstveno okrenut poljoprivednoj tehnici i inovativnim rešenjima na ovom polju, na Sajmu će biti organizovani predavanja i tribine na teme posvećene tržištu poljoprivrednih proizvoda kao što su žitarice, kao i ostvarenim rezultatima u proizvodnji ovih useva širom sveta.  Takođe, organizator Sajma je predvideo više događaja na temu aktuelnog Bregzita. 
 
Rešenja za preciznu poljoprivredu
 
S obzirom na temu pod čijim se okriljem održava Sajam, čini se da će najviše rešenja biti usmereno na inovativna rešenja namenjena preciznoj poljoprivredi. To su brojna inteligentna rešenja čija primena ima za cilj da doprinese postizanju većih prinosa na određenim lokacijama u polju sa smanjenjem inputa. Ujedno, primena ovih rešenja umnogome poštuje zaštitu i očuvanje životne sredine. Mnogo je i inovacija usmerenih na bezbedno korišćenje poljoprivrednih mašina i očuvanje zdravlja korisnika, što ne iznenađuje s obzirom na aktuelnu Mother regulation Evropske unije. 
I standardi emisije izduvnih gasova nametnuti proizvođačima traktora i drugih samohodnih mašina namenjenih za korišćenje u Evropskoj uniji umnogome su doprineli da na predstojećem sajmu budu premijerno prikazani novi modeli. Tako će većina proizvođača po prvi put predstaviti traktore s motorima standarda emisije izduvnih gasova Stage V, među kojima dominiraju različita rešenja, od kojih smo neke već predstavili u listu "Poljoprivrednik".  
Sve strože norme u pogledu emisije, ali i zaštite životne sredine donose i nova rešenja traktora čiji motori koriste različita goriva i energetske izvore iz obnovljivih izvora energije. Tako će biti prikazani kompletno elektrifikovani traktori, ali i oni koji koriste hibridne agregate. Premijerno će biti prikazana i nova generacija motora koji za gorivo koriste metan, ali i hidrogen. 
U skladu s razvojem traktora koji koriste različite izvore energije sve je veća ponuda priključnih mašina koje za pogon koriste električnu energiju.  Za ove mašine je karakteristično što su potpuno ISOBUS kompatibilne i što se u potpunosti mogu koristiti za preciznu poljoprivrednu proizvodnju. 
Svi koji posete Sajam biće u prilici da vide i brojna rešenja, to jest mogućnosti priključnih mašina koje se u potpunosti prilagođavaju radnim uslovima, konfiguraciji terena, čijom primenom se povećava i produktivnost u radu. 
Ove godine će u najvećem broju do sada biti prikazana i telemetrijska i automatska rešenja primenjena na poljoprivrednim samohodnim mašinama. Ova automatska rešenja dozvoljavaju automatsko upravljanje kretanjem agregata po zadatoj putanji, kao i okretanje na uvratinama, što podrazumeva kompletno obavljanje ovog procesa, to jest zaustavljanje, podizanje mašine, okretanje i ponovno puštanje u rad. Ukratko, sve je više modela traktora koji mogu da rade autonomno, a u kojima rukovalac samo prati i kontroliše rad. 
Telemetrijska rešenja dobijaju sve veći značaj, pogotovo kada su u pitanju dijagnostika i servisiranje poprivrednih mašina. Naime, ona omogućavaju odgovornom tehničkom licu da daljinski "uđe" u sistem i pronađe problem, ali i rešenje. 
Inovacije koje će biti predstavljene na Sajmu najviše od svega oslikavaju značaj informacije koja najveću važnost ima u savremenim sistemima poljoprivredne proizvodnje. Tako će i ove godine proizvođači prikazati alate koji se koriste za prikupljanje i čuvanje dragocenih informacija čije korišćenje u budućnosti ima za cilj da poveća prinose u poljorivrednoj proizvodnji.
 
Tekst i foto: Marija Antanasković